Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 4 Απριλίου 2021

Η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας


Γράφει ο Χαράλαμπος Καραγεωργίου*
Η χώρα μας έχει πληγεί όπως όλος ο πλανήτης από την πανδημία του κορωνοϊού. Τα δεδομένα της χώρας μας από την αρχή αυτής της κρίσης ήταν πολύ καλύτερα από τις περισσότερες χώρες. Η κυβερνητική διαχείριση υπήρξε ιδιαίτερα επαρκής στους περισσότερους τομείς. 

Με καίριες και στοχευμένες κινήσεις το Εθνικό Σύστημα Υγείας κρατήθηκε όρθιο με τις νέες μολύνσεις παρά τις κατά τόπους και κατά καιρούς εξάρσεις κρατήθηκαν σε χαμηλό επίπεδο συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση με σεβασμό στους πολίτες, αλλά και στους εργαζομένους της έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι θέτει την δημόσια υγεία στο επίκεντρο. Η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς δεν υπήρξε η εξαίρεση σε αυτό τον αγώνα και υπό την καθοδήγηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα έθεσε σε εφαρμογή τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσει την διασπορά του Covid – 19 στο επίπεδο των υπηρεσιών της.

Σε συνάντηση που είχαμε με την κ. Νατάσα Σωτηριάδου, περιφερειακή Σύμβουλο Κιλκίς και Εντεταλμένη Σύμβουλο του Τομέα Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε Κιλκίς έγινε μία αναλυτική και κατατοπιστική περιγραφή των αλλαγών που υπήρξαν. Χαρακτηριστικά η κ. Σωτηριάδου αναφέρει:

« Η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, από την πρώτη στιγμή που η πανδημία έπληξε την παγκόσμια κοινότητα, εφαρμόζει με απόλυτη συνέπεια τα μέτρα για την αποτροπή διασποράς του COVID 19 και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας.

Οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς από την πρώτη στιγμή τέθηκαν με εντολή του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα – όπως και το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – σε καθεστώς αυξημένης επιφυλακής ετοιμότητας, εφαρμόζουν πιστά όλα τα πρωτόκολλα υγείας του ΕΟΔΥ και τις οδηγίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τακτικές απολυμάνσεις, χρήση αντισηπτικών, μασκών και γαντιών προστασίας, συμβάλλοντας στη δημιουργία του απαιτούμενου και αναγκαίου πλαισίου προστασίας για τους εργαζόμενους και τους πολίτες. 

Παράλληλα, η αυστηρή τήρηση όλων των πρωτοκόλλων για τον κορωνοϊό και των μέτρων πρόληψης για την αποτροπή της διασποράς του ιού, είναι η καθημερινότητα των υπαλλήλων των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας.

Ενδεικτικά, παρά τις δυσκολίες στην εκτέλεση του έργου των υπηρεσιών εξαιτίας της πανδημίας, το 2020, από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας (τμήμα περιβαλλοντικής υγιεινής και υγειονομικού ελέγχου) διενεργήθηκαν - μεταξύ άλλων - 290 έλεγχοι για τον COVID-19 και, πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο πλαίσιο του προγράμματος προαγωγής υγείας.

Η εξυπηρέτηση των πολιτών από τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς πραγματοποιείται με ηλεκτρονικό και τηλεπικοινωνιακό τρόπο, σε μια προσπάθεια αποφυγής συγχρωτισμού. Σε περίπτωση που τα αιτήματα των πολιτών δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν με τους προαναφερόμενους τρόπους, τότε οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέλθουν στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας εφόσον έχουν κλείσει ραντεβού.

Η χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς είναι υποχρεωτική, όπως αυτή επιβάλλεται από τη σχετική νομοθεσία, για εργαζόμενους και πολίτες.

Παράλληλα, πραγματοποιείται έλεγχος και καταγραφή των προσερχομένων εργαζομένων και πολιτών στο κτήριο της ΠΕ και θερμομέτρηση από σύστημα θερμομέτρησης του σώματος από απόσταση, η οποία έχει τοποθετηθεί στην είσοδο του Διοικητηρίου. Πρόκειται για επιδαπέδια στήλη θερμομέτρησης, η οποία λειτουργεί ως μηχανισμός ανίχνευσης εμπύρετων εισόδων, καθώς διαθέτει – μεταξύ άλλων - αισθητήρες υψηλής ανάγνωσης θερμοκρασίας και πολλαπλό θερμόμετρο ταυτόχρονης μέτρησης τουλάχιστον δεκαπέντε σημείων ώστε να επιτυγχάνεται ακρίβεια μέτρησης και δυνατότητα χρήσης σε ανθρώπους διαφορετικού ύψους.

Τα συστήματα θερμομέτρησης εξασφαλίζουν ακρίβεια μέτρησης σε πραγματικό χρόνο. Η μέτρηση της θερμοκρασίας γίνεται ανέπαφα και ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου.»

Παρά τα εμπόδια που βάζει η υγειονομική κρίση οι υπηρεσίες της Π.Ε Κιλκίς παραμένουν ενεργές και πάντα με σεβασμό στον πολίτη. Από το πρώτο κιόλας lockdown (Μάρτιος 2020) η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε δείξει άμεσα αντανακλαστικά με τον Απόστολο Τζιτζικώστα να ενεργοποιεί άμεσα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα στο σύνολο των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έδειξε ότι αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των καιρών προωθώντας τις απαραίτητες αλλαγές. Με την βοήθεια σημαντικών και χρήσιμων μέσων ,όπως οι παρεχόμενες υπηρεσίες μέσω Διαδικτύου δεν οδήγησε σε αναστολή της εξυπηρέτησης των πολιτών, αλλά σε μία αναγκαία μεν, αλλά χρήσιμη και δημιουργική δε προσαρμογή.

Τώρα με την ελπίδα πως αυτή η μάχη φτάνει προς το τέλος λόγω του εμβολιασμού πρέπει όλοι να φανούμε αντάξιοι των αναγκών της εποχής. Και σίγουρα όταν βλέπουμε θεσμούς όπως αυτόν της Αυτοδιοίκησης να σέβεται τους πολίτες είμαστε όλοι περισσότερο αισιόδοξοι.

* Χαράλαμπος Καραγεωργίου
-Υπεύθυνος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων ΟΝ.ΝΕ.Δ νομού Κιλκίς
-Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Σαρακατσαναίων νομού Κιλκίς «ο Φλάμπουρας»
- Φοιτητής τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.