Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Δείτε πόσοι είναι οι διαμένοντες μετανάστες σε διαμερίσματα της πόλης του Κιλκίς


Δελτίο τύπου Δημοτικής Παράταξης Κιλκίς "Μαζί Μπορούμε"*
Σε συνέχεια της ενημέρωσης των συμπολιτών μας σχετικά με τους διαμένοντες μετανάστες σε διαμερίσματα της πόλης του Κιλκίς, παραθέτουμε την απάντηση στην ερώτηση που υπέβαλε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Θωμαίδης Παύλος, έπειτα από δική μας πρωτοβουλία, των υπεύθυνων της ΜΚΟ Ηλιακτίδα που χειρίζεται το πρόγραμμα:


''Η Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ είναι ένας κοινωνικός φορέας (αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία), που δημιουργήθηκε το 1999 μέσα από τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας της Λέσβου, για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, μέσω της απασχόλησης και της εξατομικευμένης συμβουλευτικής στα άτομα με ειδικές ανάγκες και στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Μετά την μεταφορά του προγράμματος ΕΣΤΙΑ από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες, στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και την ανάρτηση της πρόσκλησης «ESTIA ΙΙ: Στεγαστικό πρόγραμμα για αιτούντες διεθνή προστασία» αποφασίσαμε κοινά με την οργάνωση «ΟΜΝΕΣ» που ενοικίαζε τα διαμερίσματα υπό το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ από το 2016, να αναλάβουμε ως Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ τα διαμερίσματα στο Κιλκίς. 

Οι δύο οργανώσεις διατηρούν άριστες σχέσεις και η στελέχωση του προγράμματος της Ηλιακτίδας στο Κιλκίς έγινε στο μεγαλύτερο μέρος της από εργαζόμενους της ΟΜΝΕΣ.

Η Ηλιακτίδα ξεκίνησε να υλοποιεί το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ στο Κιλκίς από 01/11/2020.
Στην σημερινή μορφή, το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. 

Στην σημερινή μορφή, το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. H αξιολόγηση και τοποθέτηση ωφελούμενων στα διαμερίσματα που ενοικιάζονται γίνεται επίσης από το Υπουργείο με συγκεκριμένα κριτήρια ευαλωτότητας.

Ως απάντηση στα ερωτήματά σας:


Ενοικιάζονται 61 διαμερίσματα εντός ή πλησίον της πόλης του Κιλκίς, με δυναμικότητα 418 ωφελούμενων. Η συνηθισμένη πληρότητα θέσεων είναι περίπου 90%, συνεπώς κατά μέσο όρο φιλοξενούνται 375 ωφελούμενοι.

Το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ αφορά αποκλειστικά φιλοξενία αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα. Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες δικαιούνται διαμονή ως έναν μήνα μετά από την αναγνώρισή τους. Αν και υπάρχουν περιπτώσεις που αναγνωρισμένοι πρόσφυγες καθυστερούν την αναχώρησή τους από το διαμέρισμα για περίοδο άνω του μήνα, στα διαμερίσματα της Ηλιακτίδας στο Κιλκίς δεν υπάρχει κανένας παράνομος μετανάστης.

Η σύμβαση χρηματοδότησης του προγράμματος από το Υπουργείου έχει διάρκεια ως 31-12-2021. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν και για πόσο θα υπάρξει συνέχεια του προγράμματος μετά την λήξη της παρούσας προγραμματικής περιόδου ή την πορεία των ωφελούμενων σε περίπτωση παύσης του προγράμματος.

Από την αρχή του προγράμματος της Ηλιακτίδας στο Κιλκίς, την 01/11/2020, έχει φιλοξενήσει 380 ωφελούμενους στα διαμερίσματά της στην πόλη του Κιλκίς. Από αυτούς έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες 105, ενώ έχουν εξέλθει από το πρόγραμμα 44. Μετά την έξοδο των ωφελούμενων από το πρόγραμμα δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίσουμε την πορεία τους.

Σε κάθε περίπτωση, η Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ επιθυμεί να συνεχίσει την δράση της ΟΜΝΕΣ στο Κιλκίς, με τον ίδιο σεβασμό και αποδοχή στην τοπική κοινωνία που είχε από το 2016.''

Από την απάντηση της ΜΚΟ, προκύπτουν κι άλλα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα τι γίνεται μετά σχετικά με τους ωφελούμενους μετανάστες που σταματούν το πρόγραμμα ή με το αν υπήρξαν ζημιές σε κατοικίες και πως επιδιορθώθηκαν - αν καλύφτηκαν οι ιδιοκτήτες με χρήματα από το πρόγραμμα ή κάλυψαν με δικά τους έξοδα τις ζημιές - με τα οποία θα επανέλθουμε στη συνέχεια.

* Αναστάσιος Μ. Καζαντζίδης
Δημοτικός Σύμβουλος Κιλκίς - επικεφαλής συνδυασμού

Σαρβανίδης Χρήστος
Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.