Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

Σ. Παραστατίδης: Καθυστερεί ο εμβολιασμός των νεφροπαθών παρότι ομάδα πολύ υψηλού κινδύνου


Παρέμβαση για το ζήτημα του εμβολιασμού των νεφροπαθών πραγματοποίησε μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ιατρός και Γραμματέας Οργανωτικού του Κινήματος Αλλαγής Στέφανος Παραστατίδης.

Το γεγονός πως δεν έχει υπάρξει «καμία ενημέρωση ως προς τον προγραμματισμό εμβολιασμού» των νεφροπαθών, ευπαθή ομάδα έναντι της Coovid-19, αναδεικνύει μέσω ανάρτησής του ο ιατρός και Γραμματέας Οργανωτικού του Κινήματος Αλλαγής Στέφανος Παραστατίδης.

«Οι νεφροπαθείς πληρούν τα κριτήρια εμβολιασμού αμέσως μετά τη γηροκομεία, διότι ο βαθμός επικινδυνότητας συνδυάζεται και ενισχύεται από την αναγκαία συνάθροιση κατά τη θεραπεία τους», την αιμοκάθαρση, επισημαίνει.

Ωστόσο, «δεν υπάρχει καμία ενημέρωση ως προς τον προγραμματισμό εμβολιασμού αυτής της κατηγορίας ασθενών», μέχρι και σήμερα.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Παραστατίδη:

«Σύμφωνα με εκτεταμένες επιστημονικές έρευνες, η χρόνια νεφροπάθεια τείνει να συνδέεται περισσότερο από όλα τα υποκείμενα νοσήματα με νοσηλεία για COVID-19. Ιδίως οι ασθενείς με νεφροπάθεια τελικού σταδίου έχουν 11 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο σε σύγκριση με άλλους ασθενείς που δεν πάσχουν από νεφρική νόσο. Αντίστοιχα, αυξημένος είναι και ο κίνδυνος να χάσουν τη ζωή τους. Οπότε, ορθώς, αυτή η κατηγορία ασθενών εκ των ευπαθών ομάδων βρίσκεται στην πρώτη σειρά για εμβολιασμό.

Όμως, υπάρχει ακόμη ένα δεδομένο που καθιστά απαραίτητο τον ει δυνατόν άμεσο εμβολιασμό των νεφροπαθών: Η πολύωρη αναγκαία συνάθροιση τρεις φορές εβδομαδιαίως κατά τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης. Τούτο συνεπάγεται αδυναμία αυτοπροστασίας των ασθενών με περιορισμό μέχρι τον εμβολιασμό. Η αναγκαστική συνάθροιση ανθρώπων που ανήκουν όλοι σε ιδιαιτέρως ευπαθή ομάδα συναντάται μόνο στα γηροκομεία τα οποία ορθά πήραν αυξημένη προτεραιότητα.

Οι νεφροπαθείς πληρούν τα κριτήρια εμβολιασμού αμέσως μετά τη γηροκομεία, διότι ο βαθμός επικινδυνότητας συνδυάζεται και ενισχύεται από την αναγκαία συνάθροιση κατά τη θεραπεία τους. Μέχρι τουλάχιστον σήμερα, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση ως προς τον προγραμματισμό εμβολιασμού αυτής της κατηγορίας ασθενών.

Θυμίζω, για παράδειγμα, σε ιδιωτική Κλινική στο Περιστέρι όπου πήγαιναν ασθενείς για αιμοκάθαρση, εντοπίστηκαν περίπου 35 κρούσματα θετικά στον κορονοϊό, εκ των οποίων 13 οδήγησαν στον θάνατο των φορέων.

Χωρίς διάθεση να παρεμβαίνω επί της αρχής για τη σειρά προτεραιότητας και θεωρώντας ότι θα πρέπει να στηρίξουμε το πλαίσιο που θέτει η κυβέρνηση, εκτιμώ ότι η παράμετρος της αναγκαίας συνάθροισης στους νεφροπαθείς υπό αιμοκάθαρση επιβάλλει άμεσες πρωτοβουλίες για τον εμβολιασμό τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.