Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Δυναμική η παρουσία της Δημοτικής Αρχής Κιλκίς στη διαχείριση της πανδημίας


Επιμέλεια κειμένου: Καραγεωργίου Χαράλαμπος*

Η χώρα μας έχει πληγεί όπως όλος ο πλανήτης από την πανδημία του κορονοϊού. Τα δεδομένα της χώρας μας από την αρχή αυτής της κρίσης ήταν πολύ καλύτερα από τις περισσότερες χώρες. Η κυβερνητική διαχείριση υπήρξε ιδιαίτερα επαρκής στους περισσότερους τομείς. Με καίριες και στοχευμένες κινήσεις το Εθνικό Σύστημα Υγείας κρατήθηκε όρθιο με τις νέες μολύνσεις παρά τις κατά τόπους εξάρσεις τόσο στο πρώτο, όσο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας κρατήθηκαν σε χαμηλό επίπεδο.

Καθοριστικός υπήρξε ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Περιφερειών και των Δήμων οι οποίοι στην πλειοψηφία τους στάθηκαν αντάξιοι των περιστάσεων και βάζοντας πάνω από όλα το γενικό καλό και την βελτίωση της ζωής των πολιτών σε αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία. Έτσι και η Δημοτική Αρχή Κιλκίς προχώρησε σε σημαντικές αποφάσεις τόσο για τους δημότες ,όσο και για τον τρόπο λειτουργείας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η προστασία των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας με προγράμματα όπως η «Βοήθεια στο Σπίτι», η ενίσχυση του Νοσοκομείου Κιλκίς με δωρεές υγειονομικού υλικού καθώς και η προσθήκη χρήσιμων εργαλείων σε αυτή την περίοδο, όπως των στηλών θερμομέτρησης ήταν οι κύριοι άξονες αυτών των αποφάσεων.

Ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτρης Κυριακίδης μας έκανε μία εξαιρετικά λεπτομερή ανάλυση των πεπραγμένων της διοίκησης του κατά την διάρκεια της πανδημίας:

Όλος ο πλανήτης έχει μπει σε μια απίστευτη υγειονομική περιπέτεια, σε ένα σενάριο που έχει πολλές ομοιότητες με ταινία επιστημονικής φαντασίας, με την ειδοποιό διαφορά ότι πρωταγωνιστές της είμαστε όλοι εμείς και τους τίτλους του τέλους, με ευτυχή πιστεύω κατάληξη, θα γράψουμε υποχρεωτικά εμείς ως κράτος, ως τοπική αρχή, ως κοινωνία βοηθούμενοι και από την εμφάνιση του από μηχανής θεού, γιατί κάπως έτσι φαντάζει το εμβόλιο.

Το σοκ της πανδημίας ήταν ισχυρό και εδώ στον τόπο μας με τη ζωή μας να αλλάζει τέμπο από την κοινωνική αποξένωση που φέρνει ο εγκλεισμός, με βασικές λειτουργίες της οικονομίας να έχουν ανασταλεί ή στην καλύτερη περίπτωση να υπολειτουργούν, με το άγχος που προκαλεί η ανεργία να κορυφώνεται, με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό που δίνουν ψυχική ανάταση σε αναγκαστικό γύψο.

Προτεραιότητα η υγεία των δημοτών

Υπό το βάρος αυτών των πρωτόγνωρων δυσμενών συνθηκών ο Δήμος Κιλκίς χάραξε τις προτεραιότητές του και έστρεψε τη διοικητική του μηχανή στην προστασία της δημόσιας υγείας του γενικού πληθυσμού και του έμψυχου εργασιακού δυναμικού του Δήμου, στην κοινωνική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες, στην εξυπηρέτηση του πολίτη, στην καθαριότητα, στην ανακούφιση της πληττόμενης εξαιτίας του Covid -19 τοπικής επιχειρηματικότητας.

Οι νομοθετικές πρόνοιες, με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, και οι τακτικές επιχορηγήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών στάθηκαν εξαιρετικά χρήσιμα εργαλεία ώστε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στη διασφάλιση, κυρίως στην έγκαιρη παροχή δημοσίων αγαθών τιθασεύοντας γραφειοκρατικά γρανάζια, που όπως όλοι μας γνωρίζουμε, λειτουργούν ανασταλτικά για την πρόοδο και την εξέλιξη και του πιο καλού έργου.

Το σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας που εφήρμοσε η Δημοτική Αρχή είχε πολύ συγκεκριμένη στόχευση, εξυπηρέτησε πιεστικές ανάγκες της καθημερινότητας και όπως φάνηκε στον τελικό λογαριασμό βαθμολογήθηκε θετικά.

Ο Δήμος Κιλκίς είχε δυναμική όσο και αδιάλειπτη παρουσία στο μεγαλύτερο κομμάτι της τοπικής σφαίρας. Οι απολυμάνσεις στο δημόσιο χώρο, στις δημοτικές και κοινοτικές εγκαταστάσεις, σε αθλητικούς χώρους, σχολεία, παιδικές χαρές, αγροτικά ιατρεία κ.α. ήταν από τα πρώτα προληπτικά μέτρα που λάβαμε για την αποφυγή του κινδύνου διασποράς του ιού. 

Συγχρόνως έπρεπε να διευθετήσουμε καίρια ζητήματα εξυπηρέτησης του πολίτη και υγειονομικής προστασίας των εργαζομένων του Δήμου τα οποία ρυθμίστηκαν με τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών σε βασικές υπηρεσίες και στη ΔΕΥΑΚ, με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας στις δημοτικές υπηρεσίες και στα ΚΕΠ, με τη διάθεση μέσων ατομικής προστασίας στο προσωπικό, με την αξιοποίηση των παρεχόμενων δυνατοτήτων για τηλεργασία, επιτυγχάνοντας την αξιόμαχη, παρά την υποστελέχωση που διαπιστώθηκε από τη χρήση των αδειών ειδικού σκοπού και ευπαθών ομάδων από τους εργαζομένους, διοικητική και τεχνική λειτουργία του Δήμου μας.

«Βοήθεια στο Σπίτι»: Η προστασία των ευπαθών ομάδων στο επίκεντρο

Με πρόταγμα την προστασία των ηλικιωμένων συμπολιτών μας, που ανήκουν στις υψηλές ομάδες κινδύνου και πρέπει να μένουν σπίτι, αξιοποιήσαμε ως γέφυρα επικοινωνίας και άμεσης εξυπηρέτησης βασικών αναγκών τους, τους εργαζομένους του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι". 

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος, αλλά και μοναχικά άτομα που στερούνται υποστηρικτικού περιβάλλοντος, καλύφθηκαν και συνεχίζουν να εξυπηρετούνται σε επίπεδο ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, αγοράς φαρμάκων και προμήθειας αγαθών πρώτης ανάγκης από τους εργαζομένους του προγράμματος, στην ασφάλεια του σπιτιού τους. 

Σε ευπαθή νοικοκυριά του ΤΕΒΑ κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας όπου οι έξοδοι ήταν αυστηρά περιορισμένες, και πάλι οι εργαζόμενοί μας έβαλαν πλάτη διανέμοντας πόρτα – πόρτα μεγάλες ποσότητες της επισιτιστικής βοήθειας που δικαιούνται ενώ ημερήσια γεύματα μοιράστηκαν και σε οικογένειες που βιώνουν πιο έντονα τις οικονομικές συνέπειες του Covid-19. 

Στο ίδιο πλαίσιο και σε συνεργασία με το ευαγές ίδρυμα ‘’Σταύρος Νιάρχος’’ προμηθεύσαμε με βασικά είδη διατροφής διακόσιες οικογένειες και παραδώσαμε διατακτικές σε αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας μέσω του προγράμματος ‘’Είμαστε Οικογένεια – Covid – 19’’ με χορηγία, επίσης, του ‘’Σταύρος Νιάρχος’’. 

 Για να είναι αποτελεσματικότερη η κοινωνική φροντίδα προς τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας και προς το γενικό πληθυσμό λειτούργησαν τηλεφωνικές Γραμμές Υποστήριξης και Αλληλεγγύης, Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης καθώς και γραμμή SOS για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, φαινόμενο το οποίο εξαιτίας του εγκλεισμού έχει προσλάβει γενικότερα ανησυχητικές διαστάσεις.

Περίσσιο ενδιαφέρον για δομές υγείας και σχολεία

Συμμεριζόμενη το σκληρό αγώνα που δίνουν οι τοπικές δομές υγείας, γιατροί και εργαζόμενοι για την αναχαίτιση της πανδημίας, βάζοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο, η Δημοτική Αρχή ανέλαβε πρωτοβουλία και με την οικονομική υποστήριξη των δημοτικών συμβούλων των παρατάξεων ‘’Κιλκίς Μπροστά’’, της ‘’Ενωτικής Δύναμης Κιλκίς’’ και του ‘’Κιλκίς – Μαζί Μπορούμε’’ αγόρασε και διέθεσε στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς και στο Κέντρο Υγείας Δροσάτου επαρκείς ποσότητες υγειονομικού και ιατροφαρμακευτικού υλικού. 

Η βοήθεια αυτή μεγιστοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες με νέα οικονομική ενίσχυση του Δήμου Κιλκίς που ξεπερνά τα 60.000ευρώ για την προμήθεια υγειονομικού υλικού στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας Κιλκίς και Δροσάτου καθώς και ιατρικού εξοπλισμού (αναπνευστήρων και BiPAP για τη μέτρηση της πίεσης του οξυγόνου και την υποβοήθηση του αναπνευστικού) απολύτως απαραίτητου για το νοσηλευτικό μας ίδρυμα.

Ισχυρή ήταν η θωράκιση και της εκπαίδευσης σε πολλαπλά επίπεδα. Οι απολυμάνσεις, η σχολαστική καθαριότητα των σχολικών κτηρίων, ο εφοδιασμός με όλα τα κατάλληλα μέσα προστασίας (αντισηπτικά, καθαριστικά, οινόπνευμα, μάσκες, γάντια κ.α) είχε και εξακολουθεί να διατηρεί πρωτεύουσα θέση στον προγραμματισμό μας προκειμένου να μηδενίσουμε πιθανές εστίες μόλυνσης. 

Δώσαμε πρόσθετη ασφάλεια στους μαθητές και στο διδακτικό προσωπικό εγκαθιστώντας στήλες θερμομέτρησης στις εισόδους των περισσότερων σχολείων του Δήμου μας αυτό το διάστημα που ξαναμπήκαν στις σχολικές τάξεις. Σταθεροί αρωγοί του εκπαιδευτικού έργου, ενθαρρύναμε αλλά και στηρίξαμε την εξ αποστάσεως διδασκαλία με μια γενναιόδωρη χορηγία που φθάνει τα 700 tablets στα Δημοτικά Σχολεία, στα Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης του Κιλκίς και των χωριών μας ώστε να διευκολύνουμε τη μαθησιακή διαδικασία στις νέες εκπαιδευτικές συνθήκες και να εμπλουτίσουμε τον εξοπλισμό του ψηφιακού σχολείου. 

Δείξαμε το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου και στις προσχολικές δημοτικές δομές (παιδικοί – βρεφονηπιακοί σταθμοί) απαλλάσσοντας από τα τροφεία τους γονείς και κηδεμόνες των νηπίων την περίοδο που ήταν κλειστοί και έχουμε ήδη προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις για το τρέχον έτος σε ότι αφορά την καταβολή τους. Εξαιρέσαμε από το ημερήσιο τέλος συμμετοχής στις λαϊκές αγορές τους παραγωγούς και επαγγελματίες πωλητές που δε μπορούσαν λόγω των περιοριστικών μέτρων να εργαστούν. 

Το ντόμινο της πανδημίας έπεσε βαρύ στους ώμους και της τοπικής επιχειρηματικότητας. Θελήσαμε να ανακουφίσουμε με κάθε πρόσφορο μέτρο τις πληγές της και στα πρώτα μέτρα που σκεφθήκαμε και ‘’τρέξαμε’’ ήταν η εξαίρεση των εμπόρων και επαγγελματιών από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας, φωτισμού και κοινόχρηστων χώρων καθ’ όλη την περίοδο αναστολής της λειτουργίας τους. 

Το περασμένο καλοκαίρι σε μία προσπάθεια ενδυνάμωσης της επιχειρηματικότητας επιχειρήσαμε ευνοϊκές χωροταξικές ρυθμίσεις για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων πεζοδρομώντας την κεντρική οδό της 21ης Ιουνίου τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα και εφαρμόζοντας ανάλογο μέτρο σε καταστήματα πέριξ των πλατειών και πάρκων.

Μαζικά τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού για τους δημότες και τους δημοτικούς υπαλλήλους

Για την εξυπηρέτηση των πολιτών, πέραν της πρόσβασης στην ψηφιακή τεχνολογία, καθώς και για την κάλυψη αναγκών της καθαριότητας προσλήφθηκε προσωπικό φύλαξης και εργαζόμενοι στην καθαριότητα. Για λόγους πρόληψης τέλος, πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Δήμου και με τη συνεργασία του ΕΟΔΥ πάνω από επτά μαζικές δειγματοληψίες – εξετάσεις για την ανίχνευση του κορονοϊού (rapid tests) στο Κιλκίς και σε οικισμούς των έξι Δημοτικών Ενοτήτων. Μοριακές εξετάσεις έχουν επίσης προβλεφθεί για όλους τους εργαζομένους του Δήμου Κιλκίς ανεξάρτητα από την μορφή της εργασιακής τους σχέσης.

Ο Δήμος Κιλκίς επέμεινε εξαντλητικά στην πιστή τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, στην προάσπιση του αγαθού της δημόσιας υγείας με ένα πυκνό σύνολο ενεργειών και πρωτοβουλιών που αναπτύχθηκαν σε τομείς της ευθύνης του αλλά και πέραν αυτών.

Η πανδημία μας περιόρισε, μας γέμισε με θλίψη και θυμό γιατί πήρε μαζί της αγαπημένα πρόσωπα, μας στέρησε ζωτικό χώρο από την κοινωνικότητά μας, δεν κατόρθωσε όμως να μας αποκόψει από την αλληλεγγύη, δε μπόρεσε να σβήσει το γνήσιο ενδιαφέρον μας για το συνάνθρωπο, για το συμπολίτη μας.


* Καραγεωργίου Χαράλαμπος
- Γενικός Γραμματέας Συλλόγου Σαρακατσαναίων ν. Κιλκίς "O Φλάμπουρας"
-Φοιτητής τμήματος Ιστορίας και εθνολογίας του Δ.Π.Θ
- υπεύθυνος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικών πληθυσμιακών ομάδων Ο.Ν.ΝΕ.Δ νομού Κιλκίς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.