Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

Άσχημα μπήκε και η φετινή χρονιά - Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο δικηγόρος Θεόδωρος Παυλίδης


Του Βλάση Αγτζίδη
Ήταν ένας από τους σημαντικότερους Πόντιους διανοούμενους της δεύτερης γενιάς για τα ζητήματα του παραγνωρισμένου (τουρκόφωνου) Δυτικού Πόντου, καθώς και τις επίσης παραγνωρισμένες εκκρεμότητες όπως η Ανταλλάξιμη Περιουσία.

Δυστυχώς όμως η αναγνώριση της συμβολή στα ποντιακά θέματα έγινε μόνο από τον απλό ποντιακό λαό, που κατανοούσε αυτήν του την προσπάθεια.

Ο λόγος του - προφορικός και γραπτός- ευθύς και καθαρός, στηλιτεύοντας πάντα τις οργανωτικές ανεπάρκειες και τα "άδηλα" συμφέροντα προσώπων και παρεών που οδηγούσαν τον οργανωμένο ποντιακό χώρο στην κατάπτωση.

Εκτός από την φιλία και τη δυνατότητα επικοινωνίας για τα ζητήματα των προσφύγων του 1922, συνεργαστήκαμε πολύ πετυχημένα στην έκδοση ενός βιβλίου-αφιερώματος της εφημ. "Έθνος", πριν από την έκδοση των βιβλίων του.

Έγινε και μια άλλη προσπάθεια (αυτός Πάφραλης, εγώ εκ των Καρσλήδων) να γεφυρώσουμε μέσα από την επιστημονική προσέγγιση το μεγάλο τραύμα της Κιλκισιώτικης κοινωνίας, την Μάχη της 4ης Νοεμβρίου του 1944. Σ' αυτό δεν τα καταφέραμε.
https://kars1918.wordpress.com/2017/11/29/kilkis-elas-vs-ees/

Ας είναι αιώνια η μνήμη του.

Και ας ξαναδιαβάσουμε τα τρία βιβλία του και τα πολλά άρθρα που δημοσίευσε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.