Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Επιτέλους στο σπίτι της στο Κιλκίς η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς


Της Πάολας Χαραλαμπίδου
Στο σπίτι της στο Κιλκίς επιτέλους, μετά από 6 και πλέον χρόνια από τη σύστασή της, εγκαθίσταται η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς. Την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουν ολοκληρωθεί τα ζητήματα της εσωτερικής οργάνωσης της Υπηρεσίας (σύνδεση δικτύου και υπολογιστών, κ.α.) και η εξυπηρέτηση του κοινού –με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα έναντι του κορωνοϊού φυσικά- θα είναι πλέον θέμα ημερών.

Υπενθυμίζεται ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2014 και η εύρεση στέγης υπήρξε από την πρώτη στιγμή ένα από τα βασικά προβλήματά της, ένεκα της οικονομικής κρίσης, της έλλειψης ενδιαφέροντος από εκμισθωτές, αλλά και της αδυναμίας εύρεσης χώρου, κατάλληλου να φιλοξενήσει τη νεοσύστατη τότε Εφορεία από τις τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές.

Έπειτα λοιπόν από τους ουκ ολίγους άγονους μειοδοτικούς διαγωνισμούς που μεσολάβησαν, στο τέλος του 2019 βρέθηκε η πολυπόθητη στέγη -στο γωνιακό κτίριο που βρίσκεται στη διασταύρωση της 21ης Ιουνίου με Καμπάνη, στο ύψος της Πλατείας Ειρήνης- οπότε και υπογράφηκε μισθωτήριο για 12 χρόνια.

Παρά τα προβλήματα, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της η Εφορεία παρήγαγε σημαντικό έργο, με αποκορύφωμα τις πολύπλευρες δράσεις των τελευταίων ετών (διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς επίσης και αξιόλογων θεματικών εκθέσεων).

Εξίσου σημαντική όμως είναι και η ανασκαφική δραστηριότητα που έχει αναπτύξει και στους δύο Δήμους Κιλκίς και Παιονίας του νομού μας. Ενδεικτικά, αναφέρουμε το έργο ανάδειξης των δύο ταφικών Τύμβων στην Τοπική Κοινότητα Τούμπας που τρέχει μέσω ΕΣΠΑ από τον περασμένο Δεκέμβρη, καθώς και οι αρχαιολογικές εργασίες για την ανάδειξη της αρχαίας Μορύλλου στην περιοχή των Άνω Αποστόλων στην οποία βάσει επιγραφικών μαρτυριών λειτουργούσε επιφανές ιερό του Ασκληπιού.
 

Αξίζει να σημειωθεί ότι την πολύ σημαντική ανασκαφή στήριξε με προγραμματική σύμβαση ύψους 25.000 το Υπουργείο Πολιτισμού και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Π.Ε. Κιλκίς.

Με απώτερο στόχο την αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς, αλλά και την προβολή του αρχαιολογικού πλούτου και την ανάδειξη των ιστορικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νομού Κιλκίς, η ΕΦΑ με αξιοσημείωτη διάθεση εξωστρέφειας, έχει προχωρήσει και σε μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών. Μία εξ αυτών έτυχε διεθνούς βράβευσης τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Πρόκειται για το 10λεπτο animated ιστορικό ντοκιμαντέρ ‘Σέλευκος Α΄ Νικάτωρ’. Από την Ευρωπό στην Ελληνιστική Οικουμένη’, που δημιουργήθηκε με την επιμέλεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς και τη χρηματοδότηση του Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού και έλαβε το 2ο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Museums in Short στην κατηγορία κοινού, μετά από ψηφοφορία.

Αναμφισβήτητα, η ΕΦΑ με τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δράσεις της, με τη διάθεση συνεργασίας της με τοπικούς και υπερτοπικούς φορείς, αλλά και τους στόχους που θέτει τα τελευταία χρόνια προς την κατεύθυνση της δημιουργίας υπεραξίας των θεμάτων που διαθέτει (όπως π.χ. η δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών και η ανάδειξη της Ευρωπού ως η Πόλη της Ευρώπης), επιτελεί σπουδαίο και πολύτιμο έργο για τον τόπο μας.

Καλωσορίζουμε λοιπόν στο σπίτι τους στο Κιλκίς, την πολύ δυνατή ομάδα της ΕΦΑ Κιλκίς, τα αξιόλογα και ικανότατα στελέχη της και την προϊσταμένη της Υπηρεσίας, κ. Γεωργία Στρατούλη.

Ανακοίνωση Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς

Σας ενημερώνουμε ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς πραγματοποιεί μετεγκατάσταση των γραφείων της από την οδό Μαρίας Κάλλας 21Α στη Θεσσαλονίκη στην έδρα της στο Κιλκίς, συγκεκριμένα στον 1ο και 2ο όροφο του κτιρίου στη συμβολή των οδών 21ης Ιουνίου 77 και Α. Καμπάνη 1, 611 00 Κιλκίς. Για τον λόγο αυτό στο διάστημα 25-27/1/2021 τα γραφεία μας θα είναι κλειστά και δεν θα είναι εφικτή η εξυπηρέτησή του κοινού.

Από την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου οι πολίτες, λόγω των συνθηκών που υπαγορεύει η πανδημία της νόσου covid-19, θα μπορούν να εξυπηρετούνται μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και σε περίπτωση ανάγκης κατόπιν ραντεβού στα τηλ.: 23410 75463, 23410 22477 (φαξ 23410 22004), και μόνον μετά την ηλεκτρονική αποστολή όλων των σχετικών δικαιολογητικών ή άλλων εγγράφων για το εκάστοτε θέμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Εφορείας efakil@culture.gr.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.