Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Σχολικά Ηλιακά Πάρκα Ηλεκτρικής Ενέργειας


Γράφει ο Σεραφείμ Κερασιώτης
Μαθηματικός - π. Διευθυντής 2ου ΕΠΑ.Λ Γαλατσίου,
Επίτιμος Πρόεδρος Ο.Λ.Τ.Ε.Ε
Η πρόταση αναφέρεται στην δημιουργία πρότυπων «Σχολικών Ηλιακών Πάρκων Ηλεκτρικής Ενέργειας» με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ήλιο σε όλες τις ταράτσες των σχολικών κτηρίων. 

Τα φωτοβολταϊκα συστήματα θα είναι συνδεδεμένα με τους υποσταθμούς μέσης τάσης της ΔΕΗ όπου θα διοχετεύουν την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγουν καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους. 

Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα είναι προς όφελος της Ελληνικής οικονομίας και κυρίως του πολύπαθου αστικού περιβάλλοντος. Το κόστος τοποθέτησης των φωτοβολταϊκών συστημάτων αποσβένεται πολύ γρήγορα (σε τρία χρόνια) και το συνολικό όφελος είναι ανυπολόγιστο.

Εξάλλου η χώρα μας έχει συνυπογράψει (και πολύ σωστά έπραξε) μαζί με πολλές χώρες το πρωτόκολλο του Κιότο το 1992 που αποβλέπει στην μείωση των αεριών που προκαλούν το γνωστό «φαινόμενο θερμοκηπίου» και η δημιουργία ηλιακών πάρκων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας είναι η καλύτερη απόδειξη σεβασμού της υπογραφής της.

Στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο του 2007, οι 27 ηγέτες της Ε.Ε μεταξύ αυτών και ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κώστας Καραμανλής δεσμεύτηκαν να πάρουν μέτρα στις χώρες τους ώστε να μειωθεί η παραγωγή των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε ποσοστό 20% μέχρι το 2020 συγκριτικά με το έτος 1992 και να αυξήσουν κατά 20% το ποσοστό της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε σχέση με τη συνολική παραγόμενη ενέργεια. 

Αλλά και στη συνέχεια η χώρα μας ήταν θετική σε όλες τις συνδιασκέψεις του ΟΗΕ με δεσμεύσεις όλων των μετέπειτα πρωθυπουργών από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου μέχρι τον κ. Αλέξη Τσίπρα, με αποκορύφωμα την συνθήκη των Παρισίων το 2015, στο να ληφθούν όλα τα μέτρα υπέρ της μείωσης των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο 2020 για να επιτευχθεί ο στόχος μιας κλιματικά ουδέτερης ΕΕ έως το 2050 σύμφωνα με την Συμφωνία του Παρισιού, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ηγέτες των 27 χωρών της Ε.Ε, την Ελλάδα εκπροσώπησε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης ο οποίος προς τιμή του, συμφώνησε με την απόφαση) σε μια ιστορική και καθοριστική απόφαση, ετάχθη υπέρ ενός δεσμευτικού ενωσιακού στόχου για καθαρή εσωτερική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030 σε σύγκριση με το 1990.

Παρακαλείται ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης να ενδιαφερθεί για την πρόταση και σε συνεργασία με τους υπουργούς Παιδείας και Ενέργειας και τους Δημάρχους, όπως προχωρήσουν στη μελέτη και κατασκευή των «Σχολικών Ηλιακών Πάρκων Ηλεκτρικής Ενέργειας», αξιοποιώντας την άφθονη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας του ήλιου, ενός έργου δείγματος σύγχρονου πολιτισμού με σεβασμό στο περιβάλλον που θα ενισχύει ταυτόχρονα την τοπική και ελληνική οικονομία.

Η κατασκευή των «Ηλιακών Πάρκων Ηλεκτρικής Ενέργειας» θα είναι επιπλέον μια έμπρακτη ενέργεια προς τις επερχόμενες γενεές, ότι σεβόμαστε το περιβάλλον και φροντίζουμε να τους το παραδώσουμε καλλίτερο από ότι το παραλάβαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.