Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για... τα μάτια του κόσμου


Δελτίο τύπου Περιφερειακής Παράταξης "Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία"
Μετά από μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση, πραγματοποιήθηκε προχθές ενημερωτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Κ.Μ. για το φλέγον ζήτημα της πανδημίας. Χρειάστηκε δυστυχώς, να θέτουμε ως ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ επανειλημμένα και με επίταση το θέμα, ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας, για να φθάσουμε σε μια απλώς ενημερωτική συνεδρίαση, προς το τέλος του δεύτερου.

Μια συνεδρίαση, η οποία, αν και καθυστερημένη, δεν αντιστοιχούσε στη κρισιμότητα των περιστάσεων, αφού δεν είχε αποφασιστικό, αλλά μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα. Οι προτάσεις των παρατάξεων, αλλά και των φορέων, ειπώθηκαν απλώς για να ειπωθούν.

Επίσης, δεν εξυπηρετούσε καν μια σφαιρική ενημέρωση, πόσο μάλλον αντιμετώπιση της κατάστασης, αφού κλήθηκαν μόνον όσοι φορείς έχουν σχέση με την ιατρική ( δυστυχώς τα σωματεία των εργαζομένων στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας δεν κλήθηκαν ). 

Αγνοήθηκαν παντελώς οι φορείς που έχουν σχέση με ουσιώδεις τομείς που επηρεάζουν την πορεία της πανδημίας, όπως ο ΟΑΣΘ με τα ελάχιστα ακόμη λεωφορεία του (συμμετέχει εκπρόσωπος της Περιφέρειας στο Δ.Σ. του), το Ε.Κ.Θ., η ΕΔΟΘ, τα Επιμελητήρια και οι αντίστοιχοι συνδικαλιστικοί και επαγγελματικοί φορείς από τις άλλες περιφερειακές ενότητες, για να μας δώσουν μια εικόνα ως προς το τι συμβαίνει στους εργασιακούς χώρους, και ως προς την υγειονομική κατάσταση, αλλά και ως προς την εργασιακή και οικονομική κατάσταση των εργαζομένων, ανέργων, των μικροεπαγγελματιών κτλ. Επίσης, καμιά απολύτως επίσημη ενημέρωση δεν έγινε για την κατάσταση στον αγροτικό τομέα, που είναι ο βασικός τομέας της οικονομίας σε πολλούς νομούς.

Δυστυχώς, δεν έγινε καν ενημέρωση για τη γραμμή ψυχολογικής στήριξης που έχει οργανώσει η Περιφέρεια (πόσοι τηλεφωνούν, πόσο έχει επιβαρύνει την ψυχολογική κατάσταση των συμπολιτών μας η πανδημία και ο περιορισμός κτλ.).

Κοινώς, η ενημέρωση των Περιφερειακών Συμβούλων προέκυψε αποκλειστικά και μόνον από τις πολύ ενδιαφέρουσες, στοχευμένες και αγωνιώδεις τοποθετήσεις των εκπροσώπων Πανεπιστημιακών του ΑΠΘ, της ΕΝΙΘ, της ΠΟΕΔΗΝ, των Ιατρικών συλλόγων, οι οποίοι τόνισαν, ότι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την Περιφέρεια παραμένει στο «κόκκινο» και προβλήματα που έπρεπε να έχουν επιλυθεί εδώ και αρκετούς μήνες δεν αντιμετωπίστηκαν (προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, νέες ΜΕΘ, εξοπλισμός των νοσοκομείων με νέες κλίνες και ιατρικό-τεχνολογικό εξοπλισμό), παρά τις αγωνιώδεις προβλέψεις των λοιμωξιολόγων ότι στις αρχές φθινοπώρου θα έκανε επέλαση το δεύτερο, ισχυρό κύμα του κορονοϊού, και παρά τις επανειλημμένες κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών.

Παραθέτουμε χαρακτηριστικές φράσεις τους, όπως:

- τίποτε δεν γίνεται χωρίς τους ανθρώπους της υγείας

- τον ασθενή δεν τον σώζει το κρεβάτι, αλλά το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, του οποίου υπάρχει μεγάλη έλλειψη.

- η ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών είναι το ζητούμενο και αυτή την περίοδο λόγω της πανδημίας δεν το έχουμε αυτό.

Γενικά, όλα όσα ειπώθηκαν από τους καλεσμένους γιατρούς – καθηγητές επιβεβαιώνουν τη τεράστια αξία του Δημόσιου χαρακτήρα της υγείας και την ανάγκη να στηριχθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στη χώρα μας.

Η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ επισημαίνει για μια ακόμη φορά, ότι η ιδιαίτερα δραματική κατάσταση που βιώνουμε στην Περιφέρειά μας έχει υπεύθυνους και αυτοί είναι οι κυβερνήσεις (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ) που απαξίωσαν τη δημόσια υγεία και, εφαρμόζοντας πιστά τα τρία μνημόνια, περικόπτανε σημαντικά τις δαπάνες για την υγεία, έκλειναν νοσοκομεία, δεν προσλάμβαναν υγειονομικό προσωπικό, αποδυναμώνοντας την ουσιαστική προστασία του λαού μας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί δεν φρόντισε αυτούς τους τόσο κρίσιμους μήνες, να ενισχύσει αποφασιστικά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, να εντάξει τον ιδιωτικό τομέα κάτω από δημόσια λειτουργία, όπως έκαναν άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ( π.χ. Γαλλία ), να εντείνει τους ελέγχους στις μεγάλες επιχειρήσεις, στις υπηρεσίες και στα γηροκομεία, να ενισχύσει τον ΟΑΣΘ με μέσα και προσωπικό, ενώ άνοιξε το καλοκαίρι τα σύνορα χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους, με ολέθρια αποτελέσματα. Και έτσι φτάσαμε σήμερα να αγκομαχά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, να τίθεται εκτός μάχης, να νοσεί και να πεθαίνεικαι το γεγονός ότι νοσεί πάνω στην ώρα του καθήκοντος να μην αντιμετωπίζεται και ως εργατικό ατύχημα.

Για όλα αυτά όμως, η Διοίκηση της Περιφέρειας σίγησε όλο αυτό το διάστημα.

Περιόρισε τη δράση της μόνον σε προτάσεις σχετικά με τους υγειονομικούς περιορισμούς και σε ενισχύσεις με μέσα κάποιων νοσοκομείων, ενώ στήριξε επί της ουσίας την κυβερνητική πολιτική και με λόγια, αλλά κυρίως με τα έργα της. Δεν υιοθέτησε τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών, δεν στήριξε ενεργά τον αγώνα τους, δεν υιοθέτησε την πρότασή μας για διεθνοποίηση της κατάστασης με την παροχή βοήθειας από άλλες χώρες με εμπειρία και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό (π.χ. την Ιατρική Ταξιαρχία της Κούβας) μέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης στην Περιφέρειά μας, με ότι αυτό συνεπάγεται στο νοσοκομειακό προσωπικό και στους ασθενείς, δε διεκδίκησε από την κυβέρνηση ισχυρή χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία της Περιφέρειας, δεν απαίτησε τη διενέργεια ελέγχων σε εργοστάσια, επιχειρήσεις, υπηρεσίες, γηροκομεία κ.α.

Αυτές είναι οι ενέργειες, που έστω και τώρα, πρέπει να κάνει, αντί να συντονίζει συνεδριάσεις του Π.Σ. για… τα μάτια του κόσμου, υποβαθμίζοντας τη δημοκρατική λειτουργία του, μετατρέποντάς το σε λέσχη συζητήσεων και όχι αποφάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.