Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Ο Γιώργος Σαρρής μιλά στη Γνώμη και τους Α. Νικολοπούλου και Θ. Μαρκόπουλο


*Η συνέντευξη δόθηκε στους 
Νικολοπούλου Αναστασία και Μαρκόπουλο Χ. Θωμά 
Αρχικά θα μας πείτε τα βασικά για σας, αγαπητέ κ. Γιώργο Σαρρή:
Καταγωγή, ηλικία, επάγγελμα, σπουδές…
Είμαι παιδί της Μεταπολίτευσης που αν και κατάγεται από τρεις διαφορετικές περιοχές της χώρας (Αρκαδία, Αργολίδα και Λευκάδα), γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Πειραιά, παίζοντας με τα άλλα παιδιά της γειτονιάς στο δρόμο και κάνοντας βόλτες δίπλα στη θάλασσα, στο Πασαλιμάνι. 

Όταν ήμουν μικρός διάβαζα περισσότερο «Μπλεκ», «Περιπέτεια», «Λούκι Λουκ» και «Αστερίξ», παρά τα μαθήματά του. Ωστόσο από τότε ήξερα τι θέλω να γίνω: δημοσιογράφος. Θυμάμαι τον εαυτό μου σε ηλικία 10 ετών να παίρνει συνεντεύξεις από τους συγγενείς και τους φίλους (τις έχω μάλιστα όλες φυλαγμένες μέχρι και σήμερα σε κάτι μεγάλα τετράδια) ή να ψάχνει για ειδήσεις της περιοχής και να τις δίνει ακολούθως στις τοπικές εφημερίδες.

Ολοκληρώνοντας τις εγκύκλιες σπουδές εκπλήρωσα τις στρατιωτικές υποχρεώσεις και πριν ακόμη απολυθώ είχα γραφτεί στη σχολή δημοσιογραφίας, τη μοναδική ιδιωτική σχολή που υπήρχε τότε, στην Αθήνα, ώστε να μην χάσω άδικα μια ολόκληρη χρονιά. Μετά όλα πήραν την πορεία τους. Με το που παίρνω το πτυχίο ξεκινούσε η εφημερίδα «Εξουσία». 

Πήγα, με δοκίμασαν, μάλλον τους έκανα και από το 1996 και ένθεν ασχολούμαι πρωτίστως με το πολιτικό ρεπορτάζ σε εφημερίδες, κανάλια, ραδιοφωνικούς σταθμούς, περιοδικά και ιστοσελίδες. Παράλληλα σπούδασα Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ είμαι τελειόφοιτος του Πολιτικού τμήματος της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών.

Ανέκαθεν με σαγήνευε η ιστορία και για το λόγο αυτό παράλληλα με την κάλυψη του πολιτικού ρεπορτάζ παρουσίαζα σε μεγάλες εφημερίδες, όπως ήταν το «Έθνος της Κυριακής», θέματα νεότερης πολιτικής ιστορίας προβαίνοντας σε ενδελεχή έρευνα πριν παρουσιάσω κάθε γεγονός. Για τα κείμενά μου αυτά τιμήθηκα μάλιστα με το βραβείο δημοσιογραφίας Μπότση το 2019 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πάντα μου άρεσε η ιστορία και θεωρώ αδιανόητο να καλύπτει κάποιος το πολιτικό ρεπορτάζ χωρίς να μην γνωρίζει εξίσου καλά τα γεγονότα της νεότερης ελληνικής πολιτικής Ιστορίας. Αυτά είναι αλληλοσυμπληρούμενα.

«Και εγένετο Ελλάς 1821-2021»!
Πείτε μας ποια ήταν η πιο ευχάριστη και ποια η πιο δυσάρεστη στιγμή μέχρι τώρα,  όσον αφορά την ποιοτική αυτή παραγωγή που παρακολουθούμε από την τηλεοπτική συχνότητα του Open;

Να τα πάρουμε με τη σειρά. Η νέα συναρπαστική σειρά «…και εγένετο Ελλάς», επιχειρεί μέσα από 21 συνολικά επεισόδια να ψηλαφίσει το εμβληματικότερο γεγονός της νεότερης ελληνικής ιστορίας, την Επανάσταση του 1821, δύο αιώνες ακριβώς, μετά το ξέσπασμά της. Εστιάζουμε στους πρωταγωνιστές των γεγονότων και αναδεικνύουμε αθέατες πλευρές του Αγώνα. 

Στην εκπομπή παρουσιάζουμε ιστορικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες που προβάλλονται για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση. Φιλοξενούνται απόγονοι ηρώων που δεν έχουν μιλήσει ποτέ μέχρι σήμερα και έχουμε την τιμή να μας παραχωρεί συνέντευξη, μεταξύ άλλων, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αντρέι Μάσλοβ και η πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας Κέιτ Σμιθ, σημαντικότατοι ιστορικοί, διευθυντές μουσείων, πανεπιστημιακοί, δήμαρχοι, στρατιωτικοί, ναύαρχοι, στρατηγικοί αναλυτές και οθωμανολόγοι.

Για να βγει όλο αυτό το αποτέλεσμα προς τα έξω έχουν απαιτηθεί χιλιάδες ώρες δουλειάς, με δεκάδες συνεντεύξεις και γυρίσματα σε τοπόσημα και περιοχές που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέγερση, όπως είναι το Ναύπλιο, το Μεσολόγγι, τα Δερβενάκια, η Ερμιόνη, η Ύδρα, οι Σπέτσες, η Βοιωτία και τα Καλάβρυτα. Για να καταλάβετε πόσο προσεγμένη δουλειά έχει γίνει, θα σας πω μια λεπτομέρεια: η σύνθεση του μουσικού σήματος της εκπομπής, έχει γίνει από τον διακεκριμένο μουσικολόγο, οθωμανολόγο και ιστορικό Δημήτρη Σταθακόπουλο (και τους συνεργάτες του), αποκλειστικά και μόνο με μουσικά όργανα της εποχής του 1821!

Το να ξεχωρίσεις από μια τόσο μεγάλη παραγωγή την πιο ευχάριστη στιγμή, όπως καταλαβαίνεται δεν είναι εύκολο. Θα πω όμως ότι αισθάνθηκα μεγάλη ικανοποίηση όταν δέχθηκε να μας μιλήσει ίσως ο σημαντικότερος ιστορικός αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, ο κ. Βασίλης Παναγιωτόπουλος. Βρισκόμουν σε τηλεφωνική επαφή μαζί του για αρκετό καιρό και είχαμε συναντηθεί και δια ζώσης πίνοντας καφέ μέχρι να τον πείσω να συμμετάσχει στο εγχείρημά μας. 

Μιλάμε για έναν άνθρωπο που αν και βρίσκεται λίγο πριν την ένατη δεκαετία της ζωής του είναι ακμαιότατος και διαθέτει ένα εκπληκτικό πνεύμα. Έχει αφιερώσει πάρα πολλά χρόνια στην Επανάσταση του 1821 και είναι από τους λίγους, αν όχι ο μοναδικός, που έχει εγκύψει τόσο σχολαστικά στο αρχείο του Αλή Πασά που φυλάσσεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.

Όσον αφορά την πιο δυσάρεστη στιγμή, θα σας έλεγα ότι τη βίωσα όταν έμαθα πως ο μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος εισήχθη στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» χτυπημένος από τον κορονοϊό. Λίγο καιρό πριν είμασταν μαζί, καθώς μας είχε παραχωρήσει μια πολύ μεγάλη συνέντευξη για το 1821 μέσα στο καθολικό της ιστορικής Ιεράς Μονής του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία, η οποία θα προβληθεί προσεχώς, στο επεισόδιο που είναι αφιερωμένο στον ρόλο της Εκκλησίας κατά τη διάρκεια του ξεσηκωμού του Γένους. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά, Με τη βοήθεια του Θεού και τη συνδρομή της επιστήμης, ξεπέρασε το πρόβλημα.

Είναι θερμή η αποδοχή του κόσμου για αυτή την σειρά των εκπομπών;
Τι μηνύματα έρχονται σε εσάς και στην ομάδα σας;

Θερμότατη! Καθημερινά λαμβάνουμε πάμπολλα μηνύματα στο email της εκπομπής, egenetoellas@tvopen.gr. Είναι μάλιστα τόσα πολλά, που έκαναν όλους μας να αντιληφθούμε πόσο μεγάλη ανάγκη έχει τελικά ο κόσμος να μάθει την ιστορία του τόπου, την ιστορία των προγόνων του αλλά και την πορεία του έθνους όλα αυτά τα χρόνια, από το 1821 μέχρι και σήμερα. 

Δεν σας κρύβω ότι λαμβάνουμε επίσης αιτήματα πανεπιστημιακών, διευθυντών μουσείων και προέδρων συλλόγων που αφού έχουν δει τα πρώτα επεισόδια, μας ζητούν τώρα να μιλήσουν και αυτοί εάν γίνεται στην εκπομπή, ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί που επιθυμούν να προβάλουμε τον δικό τους τόπο, τη δική τους πόλη ή το χωριό τους, που μετείχε στον εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα.

Τι μεγάλο και σπουδαίο να αναμένουμε μέχρι το τέλος ή στις τελευταίες εκπομπές της εμβληματικής σειράς  «…και εγένετο Ελλάς» που προβάλλεται από τη συχνότητα του Open κάθε Πέμπτη βράδυ;

Κοιτάξτε, η εκπομπή «…και εγένετο Ελλάς», χωρίζεται επί της ουσίας σε τρεις κύκλους. Στον πρώτο κύκλο, που απαρτιζόταν από πέντε επεισόδια, εγκύψαμε στα προεπαναστατικά χρόνια. Στον δεύτερο κύκλο εκπομπών, που θα ξεκινήσει να προβάλλεται τις πρώτες ημέρες του 2021, θα αναλύσουμε ενδελεχώς όλα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης: μάχες, ναυμαχίες, Εθνοσυνελεύσεις, συγκρούσεις και αρκετό παρασκήνιο που δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό. Πρόκειται για 9 επεισόδια που αποτελούν την καρδιά της σειράς.

Στον τρίτο και τελευταίο κύκλο, θα χρειαστούμε τη βοήθεια των τηλεθεατών, καθώς θα επιχειρήσουμε να διατρέξουμε τα 200 χρόνια ελληνικού κράτους, αναδεικνύοντας τις σημαντικότερες μορφές που πέρασαν από τον τομέα της πολιτικής, της οικονομίας, των γραμμάτων, των τεχνών, της επιστήμης και του αθλητισμού, καθώς επίσης και τους μεγαλύτερους ευεργέτες. 

Τα πρόσωπα αυτά θα τα επιλέξει μεταξύ άλλων και το κοινό, ψηφίζοντας μέσω της πλατφόρμας της εκπομπής, www.tvopen.gr/200xronia - ακριβής διαδικασία θα γίνει γνωστή πολύ σύντομα. Σε αυτό τον τρίτο κύκλο αυτό που μπορώ να σας πω από τώρα, είναι ότι θα μιλήσουν πάρα πολύ σημαντικές προσωπικότητες από όλους τους παραπάνω χώρους, οι κορυφαίοι θα έλεγα. Ήδη βρισκόμαστε σε επικοινωνία με αρκετά σημαίνοντα πρόσωπα που όλοι έχουμε αγαπήσει.

Πως βιώσατε και βιώνετε την covid 19 και τα αποτελέσματα του μέχρι σήμερα;  Πιστεύετε ότι θα επανέλθουμε;

Η πανδημία έχει αλλάξει τον τρόπο και τη στάση ζωής όλων μας και φυσικά δεν αποτελώ εξαίρεση. Λόγω της φύσης του επαγγέλματος που ασκούμε, όσον αφορά το κομμάτι της τηλεόρασης, δεν είναι πανάκεια η τηλεργασία. Στην εφημερίδα ή στην ιστοσελίδα, μπορείς να εργαστείς και από το σπίτι σου στέλνοντας το κείμενο, όπως το έχω κάνει άλλωστε εκατοντάδες φορές. 

Στην τηλεόραση όμως δεν μπορεί να συμβεί αυτό. Αναγκαστικά θα πρέπει να μεταβείς σε συγκεκριμένες τοποθεσίες και να συνομιλήσεις δια ζώσης με συγκεκριμένους ανθρώπους. Πάντοτε όμως λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και τηρώντας κατά γράμμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Όλα τα μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου στα γυρίσματα φοράνε μάσκες και τηρούν τις απαιτούμενες αποστάσεις, ενώ υποβαλλόμαστε τακτικά σε τεστ κορωνοϊού για να προστατέψουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και τους γύρω μας.

Τώρα, ρωτάτε το εάν θα επανέλθουμε, προφανώς και η απάντηση είναι θετική. Ο εμβολιασμός αποτελεί καταλύτη για την επιστροφή στην κανονικότητα. Πιστεύω όμως ότι θα αργήσουμε να πάρουμε πίσω τη ζωή που είχαμε μέχρι και τα τέλη του 2019 όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης των γύρω μας. Οι μάσκες και η τήρηση των αποστάσεων θα διατηρηθούν για αρκετούς μήνες ακόμη. Αρκετά μεγαλύτερος χρόνος θα απαιτηθεί δε για να ανακτήσουμε την ψυχική ηρεμία, χωρίς να ανοίγω καν το κεφάλαιο της οικονομικής ανάκαμψης καθώς εδώ συνεπικουρούν και αρκετοί ακόμη παράγοντες.

Μια θετική - ελπιδοφόρα σκέψη σας για το αύριο;
Ποιο είναι το προσωπικό σας μότο;
Η φράση που σας παρακινεί, αν θέλετε, που σας εμπνέει.
Κάτι φωτεινό για την νέα χρονιά.

Ο Αμερικανός συγγραφέας Μαρκ Τουαίην, ο άνθρωπος που έγραψε στο δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα μεταξύ άλλων τις «Περιπέτειες του Τομ Σόγιερ», συνήθιζε να λέει πως «είκοσι χρόνια από τώρα, θα είσαι πιο απογοητευμένος για τα πράγματα που δεν έκανες παρά για τα πράγματα που έκανες. Γι’ αυτό λοιπόν, λύσε τους κάβους. Σαλπάρισε μακριά από το σίγουρο λιμάνι. Εξερεύνησε, ονειρέψου, ανακάλυψε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.