Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Η Νάντια Γιαννακοπούλου μιλά στην Αναστασία Νικολοπούλου και στο Θωμά Μαρκόπουλο


Συνέντευξη από την Νάντια (Κωνσταντίνα) Ι. Γιαννακοπούλου, Βουλευτή ΚΙΝ.ΑΛ., Περιφέρεια Β2' Δυτικού Τομέα Αθηνών και Δικηγόρο, στους Αναστασία Νικολοπούλου και Θωμά Χ. Μαρκόπουλο

Αρχικά θα μας πείτε τα βασικά για σας αγαπητή Νάντια: Καταγωγή, ηλικία, επάγγελμα, σπουδές, Ελληνική Βουλή, ρόλος-επιτροπές-ιδιότητες, χόμπι και ελεύθερος χρόνος, ασχολίες εκτός εργασίας, οικογένεια, καθημερινότητα κλπ.

Γεννήθηκα στην Αθήνα, αλλά η καταγωγή μου έλκεται από δύο πολύ αγαπημένα μου μέρη την Μεσσηνία (που υπηρέτησα και ως Βουλευτής) και την Φωκίδα. Τελείωσα το Δημόσιο Λύκειο του Καρέα, σπούδασα στην Νομική Σχολή Αθηνών και συνέχισα τις πανεπιστημιακές μου σπουδές στην Αγγλία. 

Είμαι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών διπλωμάτων από το London School of Economics και από το Πανεπιστήμιο του Bristol. Μετά το πέρας τον σπουδών μου και την επιστροφή μου στην Ελλάδα εργάστηκα ως δικηγόρος. Η ενασχόληση μου την πολιτική ξεκίνησε μέσα από το σπίτι καθώς η πατέρας μου ήταν Βουλευτής Μεσσηνίας, αλλά υπήρξα και ενεργό μέλος της ΠΑΣΠ Νομικής. Είχα την τιμή να εκλεγώ δύο φορές Βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ (2009, 2012). 

 Ενώ διετέλεσα Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Στις πρόσφατες εκλογές οι πολίτες του Δυτικού Τομέα της Αθήνας με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους, να τους εκπροσωπήσω στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Είμαι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Β’ Αντιπρόεδρος Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και μέλος των Υποεπιτροπών για την καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Ανθρώπων, και για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία. Επίσης είμαι Κοινοβουλευτικά Υπεύθυνη για τον τομέα Δικαιοσύνης του Κινήματος Αλλαγής. 

Είμαι παντρεμένη με τον άνθρωπο που αποτελεί το στήριγμα, την δύναμη και το καταφύγιο μου, τον ηθοποιό Μάξιμο Μουμούρη και έχουμε αποκτήσει τρεις υπέροχες κόρες που είναι το φως της ζωής μας. Η καθημερινότητα μου δεν διαφέρει και πολύ από κάθε άλλης εργαζόμενης γυναίκας. Ο χρόνος μου μοιράζεται μεταξύ της Βουλής, όπου προσπαθώ ν’ αναδεικνύω τα προβλήματα και να υπερασπίζομαι τα δικαιώματα των πολιτών της Δυτικής Αθήνας, μιας από της πλέον πολύπαθες περιοχές της χώρας. 

Και βέβαια του σημαντικότερου ρόλου που μια γυναίκα μπορεί να έχει, της μητέρας. Στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που έχω προσπαθώ να γυμνάζομαι και να περνώ ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια μου, είναι κάτι που αναζωογονεί.

Έχετε απέναντι σας μια νεαρά/έναν νεαρό 20-25 ετών. Την/τον κοιτάτε στα μάτια… τι θα λεγάτε σε αυτό το άτομο για το αύριο της πατρίδας μας και της Ευρώπης; Για τα εργασιακά ή την ανάπτυξη. Κάτι για να ελπίζει!

Το μέλλον ανήκει στους νέους ανθρώπους. Με την απόκτηση των κατάλληλων γνώσεων και δεξιοτήτων μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα, τη χώρα τους αναπτυξιακό, ενεργειακό, πληροφοριακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή. Να καταστήσουν στην Εποχή της Κλιματικής Αλλαγής τη χώρα μας πρωτοπόρα στις περιβαλλοντικές πολιτικές και πρωτοβουλίες στην εποχή , να την κάνουν διεθνές Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, Ναυτιλίας και καινοτομίας. 

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει μια χώρα πιλότος για τέτοιες πρωτοβουλίες , με αναπτυξιακό και γεωστρατηγικό ρόλο. Πρέπει να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους, αφήνοντας ιδεοληψίες, χρόνιες παθογένειες του Ελληνικού Κράτους και να κοιτάξουν με ελπίδα μπροστά!

Είμαστε στην ίδια γενιά. Είναι οι 60plus έτοιμοι να μας δεχθούν ως "γενιά του αύριο"; Επαγγελματικά, Κοινωνικά, Πολιτικά 

Οι γονείς μας, οι παππούδες και γιαγιάδες μας θέλουν να μας δουν να προχωράμε. Δεν πιστεύω σε καμία μάχη γενεών, αν και συχνά η Ιστορία περνά μέσα από « πατροκτονίες». Στην περίπτωσή μας, αν κάτι είναι αναγκαίο , είναι να αφήσουμε πίσω τον αφηρημένο λόγο, τα σχήματα που μας προικοδότησε η Μεταπολίτευση και που κάποια από αυτά μοιάζουν με άδεια πουκάμισα και ταμπού πια, που βάζουν φρένο σε βήματα προς τα εμπρός. 

Αν το θέμα είναι η κατάκτηση ρόλου, αυτός επαγγελματικά, κοινωνικά, πολιτικά κατακτιέται με σκληρή δουλειά, αξιοσύνη, εναλλακτικό λόγο, υπερβάσεις. Κανένας δεν σου τον παραχωρεί. Η αίσθηση του ανακτικατάστατου είναι συχνά τόσο έντονη που θολώνει μυαλό και ματιά και εμποδίζει ζωντανές δυνάμεις να ανοίξουν νέους δρόμους

Ποιο το παράπονο σας από την γενιά μας; Τι σας ενοχλεί; Ποιο το μεγάλο ‘’ατού’’ μας και ποιο το μεγάλο ‘’κατά’’ μας;


Δεν με ενοχλεί κάτι. Πιστεύω στην γενιά μας. Αν κάτι πρέπει να ξεπεράσουμε, είναι ότι δεν μπορούμε να ζούμε στην σκιά και με «δανεικά». Πρέπει να πιστεύουμε στις δυνάμεις μας, να εργαστούμε με σχέδιο και απαιτητικότητα για το μέλλον μας.

Γιατί να επιλέξει κάποια/κάποιος την ελληνική κεντροαριστερά και το ΚΙΝΑΛ; Ποια η μεγάλη ποιοτική διαφορά σας από την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ;


Γιατί χρειάζεται μια φωνή προόδου και μεταρρύθμισης, εκσυγχρονισμού και εναλλακτικών λύσεων με καθαρή ματιά στις προοπτικές και δυνατότητες της χώρας. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει και να ενισχυθεί το Κίνημα Αλλαγής. Γι’ αυτό πρέπει το ίδιο το Κίνημα Αλλαγής να αντιμετωπίσει τολμηρά κάθε τι που το εμποδίζει να κάνει ένα άλμα. Με την Ν.Δ μας χωρίζει η συντηρητική ματιά σε καίρια θέματα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ ο αθεράπευτος λαϊκισμός

Πως βιώνετε την οικονομική και κοινωνική κρίση που περνά η πατρίδα μας εδώ και 12-13 χρόνια; Τι σας στεναχωρεί από όλο αυτό;

Περνάμε μια δοκιμασία διαρκείας. Πρώτα η χρεοκοπία, τα τρία Μνημόνια, η μείωση του πλούτου της χώρας κατά 25%,το χτύπημα του βιοτικού επιπέδου του μέσου νοικοκυριού. Χρόνια δύσκολα, χρόνια που χορτάσαμε ψεύτικα λόγια και κοροϊδία από δήθεν αριστερούς που μας οδηγούσαν εκτός Ε.Ε και ΟΝΕ. Και τη στιγμή που πηγαίναμε να βγάλουμε το κεφάλι μας από το νερό, ήρθε ο κορωνοϊός, η νέα οικονομική κρίση, η Τουρκική προκλητικότητα. Δύσκολες καταστάσεις και για την Ελλάδα πολύ δύσκολες, αφού το 2020 ήρθε μετά από μια πολύ σκληρή δοκιμασία. 

Με στεναχωρεί αυτή η δοκιμασία που έχει κουράσει την κοινωνία, αλλά ίσως δεν έχει νόημα κιόλας. Το βασικό είναι να σταθούμε όρθιοι, να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, να συμμετέχουμε μαζικά στον εμβολιασμό, να βγούμε από αυτή την περιπέτεια και «να πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα». Να πιαστούμε δηλαδή με την ανάταξη της Οικονομίας, τη στήριξη των Επιχειρήσεων και των εργαζομένων, με την Ανάπτυξη.

Πως βιώσατε και βιώνετε τον covid 19 και τα αποτελέσματα του;

Όπως τον βιώνουμε όλοι οι Έλληνες και με όλες τις ιδιότητες που έχω. Σαν γυναίκα, μητέρα και σύζυγος , αλλά και σαν Πολιτικός. Δεν ήταν, δεν είναι εύκολες καταστάσεις, ειδικά οι καταστάσεις εγκλεισμού ή όποιων περιορισμών. Ήταν, είναι όμως μονόδρομος. Αν κάτι έχουμε αυτή την ώρα, είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων, ώστε να μπούμε στην φάση του εμβολιασμού χωρίς άλλες απώλειες, τουλάχιστον με τις μικρότερες δυνατές. 

Την ίδια περίοδο βέβαια μας δόθηκε η δυνατότητα να βρεθούμε πιο κοντά ως οικογένεια, να ανακαλύψουμε ενδιαφέροντα βιβλία , αλλά και να δούμε νέες δυνατότητες όπως η τηλεκπαίδευση , η τηλεργασία

Σας δίνουμε ένα ‘’τζίνι με 3 ευχές’’… ποιες ευχές κάνετε;

Υγεία σε όλους- Ελπίδα και αισιοδοξία σ΄ όλους – Να βγούμε δυνατοί από την περιπέτεια και να χτίσουμε την Ελλάδα που θέλουμε!

Μια θετική - ελπιδοφόρα σκέψη σου για το αύριο; Ποιο είναι το προσωπικό σας μότο; Η φράση που σας παρακινεί, αν θέλετε, που σας εμπνέει. Κάτι φωτεινό για την νέα χρονιά.

Το 2021 μπορεί να είναι μια χρονιά ελπίδας, εξόδου από την υγειονομική κρίση, μια χρονιά ανάπτυξης για την χώρα και καλύτερη για όλους τους Έλληνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.