Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Ερώτηση Ε. Αγαθοπούλου για τις 11 συλλήψεις μελών φεμινιστικών και πολιτικών συλλογικοτήτων


Δελτίο τύπου Ε. Αγαθοπούλου
Η αναπλ. τομεάρχισσα Δικαιοσύνης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ε. Αγαθοπούλου, κατέθεσε σήμερα επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τις 11 συλλήψεις μελών φεμινιστικών και πολιτικών συλλογικοτήτων, στο πλαίσιο της συμβολικής διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στην πλατεία Συντάγματος στις 25 Νοέμβρη, την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, «η αστυνομία, της οποίας η παρουσία στο χώρο ήταν εντελώς δυσανάλογη με τις γυναίκες των φεμινιστικών οργανώσεων, προχώρησε σε 14 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 11 στη συνέχεια μετατράπηκαν σε συλλήψεις, με βάση το άρθρο 285 του ΠΚ για δημιουργία υγειονομικού κινδύνου».

Ωστόσο, από πουθενά δεν συνάγεται η πρόκληση υγειονομικού κινδύνου, δεδομένου ότι καθ΄ όλη την διάρκεια της διαμαρτυρίας, τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας και απόστασης από τις συμμετέχουσες στην διαμαρτυρία φεμινίστριες. Μάλιστα, ο ίδιος ο Υπουργός, τις αμέσως επόμενες ημέρες, ζήτησε συγγνώμη για την ταλαιπωρία των διαδηλωτών.

Για το λόγο αυτό ερωτάται αν προτίθεται να αποσύρει τόσο τις κατηγορίες σε βάρος των συλληφθεισών, όσο και την καταβολή του διοικητικού προστίμου που τις επιβλήθηκε.

Η ερώτηση θα συζητηθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης.

Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2020
Επίκαιρη Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: Συλλήψεις μελών γυναικείων, φεμινιστικών οργανώσεων και πολιτικών συλλογικοτήτων στις 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών


Η 25 Νοέμβρη είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών. Η ημέρα αυτή συνιστά παράλληλα το αποκορύφωμα δράσεων, παρεμβάσεων, εκδηλώσεων, ως ημέρα υπενθύμισης και αγώνων ενάντια στην βία των γυναικών και κοριτσιών σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Για τον λόγο αυτό και στην ελληνική Βουλή είχε προγραμματιστεί αναφορά στην Ημέρα, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, από τον προεδρεύοντα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας υπήρχε κάλεσμα γυναικείων και φεμινιστικών οργανώσεων στην Πλατεία Συντάγματος για να τιμήσουν συμβολικά την ημέρα, με ολιγομελή παρουσία και τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. 

Η αστυνομία, της οποίας η παρουσία στο χώρο ήταν εντελώς δυσανάλογη με τις γυναίκες των φεμινιστικών οργανώσεων, προχώρησε σε 14 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 11 στη συνέχεια μετατράπηκαν σε συλλήψεις, με βάση το άρθρο 285 του ΠΚ για δημιουργία υγειονομικού κινδύνου. Επιπλέον, επέβαλαν μεταχρονολογημένα πρόστιμα των 300ευρώ σε όλους τους συλληφθέντες και συλληφθείσες, προφανώς για να μην φανεί η μακρόχρονη κράτησή τους στο τμήμα, όπως δήλωσαν οι ίδιοι.

Επειδή δεν υπάρχει απαγόρευση των συναθροίσεων ούτε των διαδηλώσεων όταν αυτές τηρούν τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα ασφαλείας για τη μη διασπορά του κορωνοϊού.

Ερωτάται ο Υπουργός

Προτίθεται η συγνώμη που εξέφρασε δημοσίως, στα ΜΜΕ, να έχει έμπρακτο και υλικό αντίκρισμα, αποσύροντας όλες τις κατηγορίες σε βάρος των φεμινιστριών που αδίκως και υπερβολικώ τω τρόπω συνελήφθησαν, αποσύροντας αντιστοίχως και την καταβολή των διοικητικών προστίμων;

Η ερωτώσα βουλεύτρια
Αγαθοπούλου Ειρήνη – Ελένη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.