Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Ερώτηση Ε. Αγαθοπούλου με θέμα, «Προβληματικές διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων στα νοσοκομεία»


Δελτίο τύπου Ε. Αγαθοπούλου
Με ερώτηση τους και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Υγείας, 33 βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Ν. Κιλκίς, Ειρήνης Αγαθοπούλου και της βουλεύτριας Ν. Ημαθίας, Φρόσως Καρασαρλίδου, αναδεικνύουν τις προβληματικές διαδικασίες που ακολούθησαν οι διοικητές των νοσοκομείων όσον αφορά τις μετακινήσεις/καθαιρέσεις στις νοσηλευτικές υπηρεσίες.

Τονίζουν ότι την ώρα που οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μάχονταν στην πρώτη γραμμή της εν εξελίξει πανδημίας, οι διοικητές λειτούργησαν με όρους μικροκομματικούς και όχι προάγοντας το δημόσιο συμφέρον.

Και επειδή τα κριτήρια που ακολουθήθηκαν από τους διοικητές είναι άγνωστα, ασαφή και καταστρατηγώντας κάθε αρχή αξιοκρατίας, ερωτάται το Υπουργείο από τους βουλευτές και τις βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αν γνωρίζει την διαδικασία που ακολούθησαν οι διοικητές και αν προτίθεται να προχωρήσει στον έλεγχο αυτών των μετακινήσεων/καθαιρέσεων. Παράλληλα ζητάνε από το Υπουργείο να καταθέσει τις εισηγήσεις από τις υπηρεσίες των νοσοκομείων που θα τεκμηριώνουν τις αποφάσεις αυτές των διοικητών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
Θέμα: «Προβληματικές διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων στα νοσοκομεία»

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά το πέρας τους πρώτου κύματος της πανδημίας, παρατηρούμε μεγάλη ανάγκη από τους διορισμένους διοικητές των νοσοκομείων να δώσουν τα κομματικά τους διαπιστευτήρια προβαίνοντας σε ενέργειες που δεν προάγουν την αξιοκρατία και καταστρατηγούν την εργασιακή ειρήνη.

Οι διοικητές των νοσοκομείων προχώρησαν σε καθαιρέσεις προϊσταμένων διευθύνσεων, τομέων και τμημάτων των νοσηλευτικών υπηρεσιών. Την ώρα που οι άνθρωποι αυτοί μάχονταν στην πρώτη γραμμή της εν εξελίξει πανδημίας, οι διοικητές λειτούργησαν με όρους μικροκομματικούς και όχι προάγοντας το δημόσιο συμφέρον, κάνοντας αλλαγές στο σύνολο σχεδόν των θέσεων ευθύνης των νοσηλευτών.

Συγκεκριμένα, για τα Γενικά Νοσοκομεία Κιλκίς και Ημαθίας η διαδικασία που ακολούθησαν οι δύο διοικητές για τις μετακινήσεις/καθαιρέσεις είναι άγνωστη. Καταστρατηγήθηκαν οι διαπιστωτικές πράξεις της βαθμολογικής κατάστασης και των χρόνων υπηρεσίας των υπαλλήλων καθώς και τα τυπικά προσόντα αυτών όπως τα πτυχία, μεταπτυχιακά και η εμπειρία σε διοικητικές θέσεις. Το ίδιο συνέβη και στο Γενικό Νοσοκομείο της Κορίνθου, με την προϊσταμένη της νοσηλευτικής Υπηρεσίας.

Επειδή υπάρχει πλήρης απαξίωση του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα και των διατάξεων επιλογής στελεχών για θέσεις ευθύνης.

Επειδή το Υπουργείο οφείλει να προάγει την αξιοκρατία.

Επειδή κατά την διάρκεια της πανδημίας τέτοιες αλλαγές και τέτοιες συμπεριφορές από τις διοικήσεις το μόνο που επιτυγχάνουν είναι η προβληματική λειτουργία των δημοσίων δομών υγείας.

Επειδή η εργασιακή αλληλεγγύη και η συνεργασία των εργαζόμενων ήταν τα κύρια συστατικά της επιτυχίας του ΕΣΥ στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Ποια είναι η διαδικασία που ακολούθησαν οι διοικητές στην επιλογή των προϊσταμένων καθώς και βάσει ποιων κριτηρίων έγινε αυτή η επιλογή;

Προτίθεται τo Υπουργείο σας να προχωρήσει στον έλεγχο των μετακινήσεων/καθαιρέσεων που πραγματοποίησαν οι διοικητές των νοσοκομείων στις νοσηλευτικές υπηρεσίες;

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τις κρίσεις επιλογής προϊσταμένων στις οργανικές μονάδες της αρμοδιότητάς σας.

Παρακαλούμε να κατατεθούν:

Οι εισηγήσεις των Προϊσταμένων των Διευθύνσεων των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών των Γενικών Νοσοκομείων Κιλκίς και Ημαθίας για τις παραπάνω μετακινήσεις/καθαιρέσεις.

Οι εισηγήσεις των Προϊσταμένων των Διευθύνσεων των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών των Γενικών Νοσοκομείων Κιλκίς και Ημαθίας, των αντίστοιχων τομεαρχών και των προϊσταμένων των τμημάτων από τις οποίες προκύπτει η ανάγκη της εύρυθμης λειτουργίας της Υπηρεσίας, την οποία επικαλούνται οι δύο διοικητές στις αποφάσεις τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.