Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020

Στήσιμο αργαλειού στο Γερακαριό Κιλκίς

Της Μόνικας Σωτηριάδου
Όπως σε όλα τα χωριά της Πατρίδας μας, θα συναντήσεις ανθρώπους που αγαπάνε και "πονάνε" τον τόπο τους έτσι και στο Γερακαριό Κιλκίς. Ένα όμορφο και ήσυχο χωριό με τους κατοίκους που προσπαθούν με κόπο και χαμόγελο να προσπεράσουν τα δύσκολα και να βρούνε εκείνα τα απλά και ωραία που αξίζει να ασχοληθούν και να μεταφέρουν.


Ο αργαλειός τείνει να γίνει κάτι άγνωστο στις μέρες μας. Δύσκολα θα βρεθεί μια αναφορά στο εργαλείο αυτό που η τεχνική του στόλισε σπίτια και νοικοκυριά, με τέχνη και μεράκι. Στο χωριό Πεδινό, ο κύριος Ηλίας Ραλλης πήρε την απόφαση να ψάξει τα υλικά και να στήσει έναν αργαλειό με την βοήθεια της κυρά Όλγας Μπαξεβάνη και ίσως μοναδικής γυναίκας που γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες σήμερα. 


Με την βοήθεια της "Γνώμης" έγινε ευρύτερα γνωστή αυτή η ξεχωριστή και πρωτότυπη δραστηριότητα. Έτσι ξεκίνησε μια ιδέα με ενδιαφέρον και αποτέλεσμα να βρεθoύν ο κ. Ευστάθιος Κοκκίδης η κ. Δανάη Κοκκίδου και η κ. Στέλα Κυριακίδου από το όμορφο Γερακαριό ο οποίοι και πρωταγωνίστησαν στο να στηθεί αργαλειός στο Γερακαριό.

Μεγάλη και όμορφη ιστορία και σίγουρα μου είναι δύσκολο να την περιγράψω με δύο λόγια. Έχω όμως να προτείνω. Ας πάρουμε τα παιδιά να τα πάμε βόλτα στα όμορφα χωριά μας. Το Πεδινό και το Γερακαριό 
προτείνουν μέσα από την Αγάπη των ανθρώπων που ψάχνουν να βρούνε τα υλικά για στήσουν ένα αργαλειό για το δούνε τα παιδιά και όσοι επιθυμούν.

Ο αργαλειός σημάδεψε μέσα στον χρόνο τις αναμνήσεις μας. Εκείνα που έμειναν είναι οι ρίζες μας. Είναι τα στολίδια του τόπου μας. Πρέπει τα παιδιά να μάθουν για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Έχουμε χρέος να μεταφέρουμε εκείνο τον θόρυβο από τον αργαλειό και να στολίσουμε ένα κάδρο αναμνήσεων να το βλέπουν τα παιδιά και να ρωτάνε να χαμογελούν για να ομορφαίνει ο κόσμος.

Φωτογραφίες: Στάθης Κοκκίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου