Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Η στρογγυλή Θεά ψήφισε Θεσσαλονίκη… Αετόπουλα ευχαριστούμε!

Του Θέμη Ναούμη
Μια μεγάλη μου αγάπη αποτελεί το ποδόσφαιρο. Η ενασχόλησή μου με αυτό, ξεκίνησε στα δέκα μου χρόνια, όταν παρακολούθησα έναν αγώνα που έγινε στο γήπεδο ΟΑΚΑ στην Αθήνα, μεταξύ Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ. Ήταν θυμάμαι ένα απόγευμα που ήμασταν μαζεμένοι στο σπίτι του θείου μου του Γρηγόρη, (μεγάλου ΠΑΟΚτση).

Σχεδόν σε όλο το παιχνίδι, στεκόμουν αδιάφορος μπροστά στην οθόνη. Έπαιζα με τα ξαδέρφια μου και όποτε μου δινόταν ευκαιρία έριχνα καμιά κλεφτή ματιά στην τηλεόραση. Θες από περιέργεια; Θες από λαχτάρα, μπας και δω τον άλλο μου θείο που αγαπώ πολύ τον Αλέξη Κρυσταλλίδη, που τότε ήταν νομικός σύμβουλος του ΠΑΟΚ και πάντα ήταν και είναι δίπλα στην ομάδα; 

Η αδιαφορία μου έγινε θαυμασμός και «τρέλα», όταν το παιχνίδι έφτασε στο 89ο λεπτό. Ήταν η στιγμή που ο Κώστας Φρατζέσκος έστελνε την μπάλα στα δίχτυα της αθηναϊκής ομάδας με απευθείας εκτέλεση φάουλ, οδηγώντας τον ΠΑΟΚ, σε μια τεράστια εκτός έδρας νίκη! Αυτό το γκολ λοιπόν, σε συνδυασμό με την αγάπη που νιώθω για τους δυο ανθρώπους που προανέφερα, με έκαναν να ασχοληθώ με το ποδόσφαιρο και να ‘χω στην καρδιά μου ΠΑΟΚτσήδικα αισθήματα.

Στην αρχή ως παιδί και ως έφηβος είχα μέσα μου φανατισμό. Αργότερα αυτό ευτυχώς το απέβαλλα. Άρχισα να βλέπω το ποδόσφαιρο σαν ένα άθλημα γεμάτο συγκινήσεις κι εκπλήξεις. Ένα άθλημα στο οποίο δεν κερδίζει πάντα η ομάδα με του πιο καλούς ή τους πιο διάσημους παίκτες, αλλά η ομάδα που είναι πιο αποτελεσματική, πιο τυχερή ή και πιο συγκεντρωμένη στο παιχνίδι που έχει να παίξει. Είμαι από αυτούς τους τυχερούς ανθρώπους, που βίωσαν το μέγιστο ποδοσφαιρικό θαύμα. 

Είδα την Ελλάδα να σηκώνει το Ευρωπαϊκό τρόπαιο το 2004, είδα την μεγάλη Βραζιλία να μοιάζει με ομάδα 5 επί 5 στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2014, απέναντι στην Γερμανία, η οποία την «ταπείνωσε» μπροστά στο κοινό της(η διοργάνωση έγινε στη Βραζιλία) κερδίζοντάς την με το διαστημικό 7-1. Είδα πρόσφατα την μεγάλη Μπαρτσελόνα να μετατρέπεται σε ομάδα ερασιτεχνικής κατηγορίας χάνοντας με το επίσης διαστημικό-εξωπραγματικό 8-2 από την Μπάγιερν Μονάχου.

Γενικότερα από ένα σημείο κι έπειτα, είδα πολλά παιχνίδια, όπου ο θεωρητικά «μεγάλος» δεν είναι νικητής αλλά χαμένος. Γι’ αυτό και το ποδόσφαιρο με συναρπάζει.

Το κερασάκι στην τούρτα σε όλα τα προαναφερόμενα, αποτελεί για μένα το χθεσινό παιχνίδι μεταξύ ΠΑΟΚ και Μπενφίκα, για τα προκριματικά του champions league. Πριν το παιχνίδι, πολύ βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα. Εξέφραζαν ειρωνικά σχόλια για τον προπονητή του ΠΑΟΚ. Μιλούσαν για διασυρμό της ελληνικής ομάδας, για περίπατο της πορτογαλικής Μπενφίκα και άλλα πετυχημένα. Η «στρογγυλή Θεά» όμως δεν τους έκανε το χατίρι. Ψήφισε Θεσσαλονίκη!

Ο ΠΑΟΚ κέρδισε με σκορ 2-1, όντας τυχερός, αποτελεσματικός, ποδοσφαιρικά πονηρός και συγκεντρωμένος στο στόχο του. Δεν επέτρεψε στον αντίπαλο, παρά την πίεση που του άσκησε, να πάρει αυτό που ήθελε. Έφυγε θριαμβευτής από το γήπεδο, θυμίζοντας ημέρες 2004(το στυλ παιχνιδιού θύμιζε εθνική Ελλάδος εκείνης της εποχής).

Έδωσε συνάμα ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό «χαστούκι» σε όσους τον αμφισβήτησαν τόσο πέρσι (που όντως ήταν πολύ κακός), όσο και φέτος προτού καν τον δουν στο χόρτο. Απέδειξε ότι στο ποδόσφαιρο όλα γίνονται. Τίποτα δεν είναι δεδομένο πριν τελειώσουν τα 90 λεπτά του αγώνα. Έδωσε σε όλους να καταλάβουν ότι τα εκατομμύρια δεν παίζουν ποδόσφαιρο. 

Έτσι η ιστορία έγραψε πως μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της Πορτογαλίας, αξίας πολλών εκατομμυρίων έφυγε με σκυμμένο κεφάλι από τη Θεσσαλονίκη, παρόλο το γεγονός ότι παρατάχθηκε με όλα της τα αστέρια μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Βέβαια η ελληνική ομάδα έχει ακόμη δυο ενενηντάλεπτα, στα οποία θα πρέπει να τα δώσει όλα, προκειμένου να πετύχει τον πολυπόθητο στόχο: 

Την είσοδό της στους ομίλους της διοργάνωσης, αντιμετωπίζοντας την επίσης πολύ επικίνδυνη Κράσνονταρ από τη Ρωσία. Ως τότε εμείς που αγαπάμε τον ΠΑΟΚ, αλλά και το ποδόσφαιρο, πρέπει να πούμε ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» στους έντεκα δικούς μας αετούς που «κατασπάραξαν» τους αντίστοιχους αετούς της Λισαβόνας και μας έκαναν να χαρούμε και να ξεφύγουμε από τις δύσκολες καταστάσεις που ζούμε το τελευταίο διάστημα, με όσα συμβαίνουν στη χώρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.