Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Συνέντευξη Γιώργου Φραγγίδη στο «the socialist.gr»

Συνέντευξη Γιώργου Φραγγίδη, βουλευτή ν. Κιλκίς του Κινήματος Αλλαγής, στο «the socialist.gr»
-Η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί με προεδρικό διάταγμα, ενώ ήδη έχουν γίνει και οι πρώτες μουσουλμανικές προσευχές. Τί θέλει να πετύχει με αυτή την κίνηση ο Ταγίπ Ερντογάν; Είναι η Τουρκία απομονωμένη, όπως ισχυρίζονται κάποιοι ή το γεγονός ότι δεν δέχεται κυρώσεις δείχνει ακριβώς το αντίθετο;

Η απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρώπη. Η Αγία Σοφία αποτελεί σύμβολο του χριστιανισμού και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, σύμβολο της ανεκτικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης διαφορετικών θρησκειών και λαών. Μετατράπηκε από ισλαμικό τέμενος σε μουσείο τo 1934 από τo Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της Τουρκίας.

Μετατρέποντάς τη σε τζαμί, ο Ερντογάν στέλνει ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Ως άλλος κατακτητής, επιστρέφει στο μοντέλο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οραματιζόμενος για τον εαυτό του το ρόλο του σουλτάνου. Πραγματοποιεί το εθνικιστικό – ισλαμικό του όνειρο. Αποδομεί τον Κεμάλ και τον κοσμικό χαρακτήρα που εκείνος έδωσε στην Τουρκία. Προηγουμένως, έχει φροντίσει να δημιουργήσει ένα κράτος υπό τον πλήρη έλεγχό του, μέσω μιας αυταρχικής διακυβέρνησης. 

Με τις ενέργειές του, απευθύνεται στο συντηρητικό κοινό του και αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από τα προβλήματα στο εσωτερικό. Ταυτόχρονα, κάνει μια επίδειξη δύναμης στη Δύση, κάνοντας σαφές ότι δε χρειάζεται την άδεια κανενός για τις ενέργειες της Τουρκίας ούτε ακόμα στην περίπτωση που πρόκειται για ένα παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως η Αγία Σοφία, αδιαφορώντας για τις διεθνείς συμβάσεις και πρακτικές. Ουσιαστικά γυρνάει την πλάτη του στη Δύση.

Παρά τις δηλώσεις δυσαρέσκειας από την παγκόσμια κοινότητα για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος, δεν υπήρξε προθυμία και πολιτική βούληση για επιβολή κυρώσεων. Εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, που αντέδρασαν έντονα, η Γερμανία, η Η.Π.Α. και η Ρωσία περιορίστηκαν σε χλιαρές αντιδράσεις. Προφανώς, αξιολογώντας τα συμφέροντά τους σε σχέση με τη γείτονα χώρα, απέφυγαν να διαρρήξουν τις σχέσεις τους μαζί της. Το γεγονός και μόνο ότι ο Τούρκος πρόεδρος συνομιλεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, το Ρώσο ομόλογό του, και τη Γερμανίδα Καγκελάριο, παρά τη γενικά παραβατική συμπεριφορά του, αποδεικνύει ότι δεν είναι απομονωμένος.

- Μετά την παρουσία τουρκικής NAVTEX στο Αιγαίο, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δείχνουν να έχουν "πυροδοτηθεί". Ποιά πιστεύετε είναι η λύση που πρέπει να δοθεί, ώστε να μπουν ισχυρές βάσεις για ένα ειρηνικό μέλλον στο Αιγαίο;


Καταρχήν προέχει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, ξεκινώντας από το εσωτερικό της χώρας μας. Είναι τεράστιας σημασίας η δημιουργία αρραγούς μετώπου, που θα μεταδίδει μήνυμα ενότητας προς το εξωτερικό. Παρόλο που δεν έχουμε σημαντικές διαφωνίες στον τρόπο αντιμετώπισης των ελληνοτουρκικών θεμάτων, η κυβέρνηση δυστυχώς αποφεύγει να ανταποκριθεί στο σταθερό μας αίτημα, που αποτελεί και αίτημα όλης της αντιπολίτευσης, για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ενδελεχή ενημέρωση και χάραξη σαφούς εθνικής στρατηγικής.

Αντίθετα, χωρίς να ενημερώνει τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, ακολουθεί κρυφή ατζέντα και προωθεί μυστική διπλωματία, όπως αποδείχθηκε τις τελευταίες μέρες, μετά την αποκάλυψη της τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η επιδίωξη του Τούρκου Προέδρου είναι η επίτευξη διαλόγου για όλα τα διμερή ζητήματα με την Ελλάδα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Από την άλλη, η πάγια θέση της χώρας μας είναι ότι τα μόνα θέματα προς συζήτηση με την Τουρκία αποτελούν ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Για μας, αυτή είναι μια απαράβατη προϋπόθεση για να προχωρήσουμε σε διάλογο με την Τουρκία.

- Η τουριστική περίοδος ξεκίνησε στην Ελλάδα κάτω από περιορισμούς λόγω COVID-19. Ταυτόχρονα, τα κρούσματα δείχνουν να αυξάνονται συνεχώς, τόσο τα εγχώρια όσο και τα εισαγόμενα. Ποια θεωρείται ότι είναι τα μέτρα τα οποία δεν έχει πάρει η κυβέρνηση που θα βοηθούσαν να μην εξαπλωθεί ο ιός περαιτέρω και σε επικίνδυνο βαθμό;
Ξεκινάμε με την παραδοχή ότι ασφαλής τουρισμός δεν υπάρχει. Το άνοιγμα του τουρισμού έπρεπε να μας έχει βρει υγειονομικά καλύτερα προετοιμασμένους. Αντίθετα, εμείς αρκεστήκαμε σε δειγματοληπτικούς ελέγχους στα αεροδρόμια. Το ίδιο συνέβη και με το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων. Σε δεύτερο χρόνο ζητήσαμε να φέρουν οι ταξιδιώτες μαζί τους αρνητικό υγειονομικό τεστ. Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής ήταν εξαρχής να διεξάγονται τεστ σε όλους. 

Για τα εγχώρια κρούσματα, που αυτές τις μέρες βλέπουμε να είναι περισσότερα από τα εισαγόμενα, πιστεύω ότι αιτία ήταν η επανάπαυση των πολιτών και η χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων. Η Πολιτεία θα έπρεπε το τελευταίο διάστημα να έχει κάνει πιο εντατική ενημέρωση στο κοινό και περισσότερους ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων. Επίσης, θα ήθελα να τονίσω την αναγκαιότητα διεξαγωγής επαρκών ελέγχων σε δομές μεταναστών και προσφύγων, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πρόληψη της ευρείας διασποράς του ιού σε περίπτωση κρούσματος.

- Τα έσοδα από τον τουρισμό αποτελούν ένα βασικό μέρος του ΑΕΠ της χώρας. Με την μειωμένη προσέλευση του κόσμου και τα περιορισμένα έσοδα, σε συνδυασμό με την στήριξη που απαιτούν οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι αυτών, ποιά είναι η λύση στο οικονομικό αυτό πρόβλημα που θα κρατούσε όλες τις μεριές ευχαριστημένες;


Είναι γεγονός ότι η ελληνική οικονομία είναι στενά συνδεδεμένη με τον τουρισμό, ο οποίος συμβάλλει στο ΑΕΠ και στην απασχόληση κατά 25%. Δυστυχώς, στην παρούσα υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, ο τουριστικός, είναι ο κλάδος που επλήγη περισσότερο. Η πανδημία δεν έχει φτάσει στο τέλος της. Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή, με αύξηση κρουσμάτων, ανοιγοκλεισίματα των συνόρων και των πτήσεων. 

Οι τουριστικές ροές και οι πληρότητες στα τουριστικά καταλύματα είναι εξαιρετικά χαμηλές. Τον Ιούλιο κυμάνθηκαν γύρω στο 20% με 25%. Μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων δεν άνοιξαν, πολλά άνοιξαν αλλά ετοιμάζονται να κλείσουν, η σεζόν μειώθηκε δραματικά. Οι τουριστικές επιχειρήσεις ασφυκτιούν και μαραζώνουν από την έλλειψη ρευστότητας, τις οικονομικές υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και προς τρίτους. Χιλιάδες εργαζόμενοι οδηγούνται στην ανεργία, άνεργοι μένουν απροστάτευτοι.

Η Πολιτεία οφείλει να κρατήσει τις επιχειρήσεις ανοιχτές και τους εργαζόμενους προστατευμένους, αν θέλει να υπάρξει ελληνικός τουρισμός το 2021 και μετά. Αλλιώς, πάνω στις στάχτες δεν είναι εύκολο να χτίσεις.

Τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι τώρα είναι φειδωλά και ανεπαρκή. Είναι ανάγκη να βελτιωθεί το τουριστικό προϊόν. Να μειωθούν οι εργασιακές εισφορές. Να ενισχυθούν η απασχόληση και οι εργαζόμενοι. Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κάθε άλλο παρά επιδότηση της απασχόλησης ήταν. Ήταν οι ευκαιρία για να υιοθετήσει η κυβέρνηση το εργασιακό μοντέλο «μισή δουλειά, μισός μισθός». 

Το πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού ανεπαρκέστατο μπροστά στις ανάγκες που δημιουργήθηκαν. Θα πρέπει να γίνουν οικονομικές διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις, να δοθούν φορολογικά κίνητρα για προσλήψεις. Αν και η κρίση είναι μεγάλη, υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι και χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ευρώπη, τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά.

Παράλληλα, για τη βιωσιμότητα του τουρισμού, είναι αναγκαίο να βελτιωθεί το τουριστικό προϊόν και επίσης να στραφούμε σε ένα νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, με έμφαση στην ποιότητα, το σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφορία. Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός και η καινοτομία οφείλουν να είναι συστατικά στοιχεία της τουριστικής επιχειρηματικότητας και η τουριστική εκπαίδευση το όχημα για τη μετάβαση στη νέα πραγματικότητα.

- Μία εσωκομματική ερώτηση τώρα. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις πορείες και τους βουλευτές που απουσίαζαν από την διαδικασία, έχουν δημιουργηθεί φήμες ότι επικρατεί ένα κλίμα διχόνοιας μέσα στο Κίνημα Αλλαγής. Αυτή η φήμη αποτελεί γεγονός; αν ναι, πώς μπορεί να δημιουργηθεί ξανά ένα κλίμα ενότητας μέσα στο κόμμα;

Οι διαφορετικές απόψεις δε διαμορφώνουν κλίμα διχόνοιας και δεν απειλούν την ενότητα ενός κόμματος. Αντίθετα, προάγουν τον εποικοδομητικό διάλογο και μαρτυρούν τη δημοκρατική λειτουργία του. Δεν αληθεύει η φήμη ότι επικρατεί κλίμα διάσπασης εντός του Κινήματος Αλλαγής. Το θέμα με τις πορείες, ήταν ένα ζήτημα που απασχολούσε έντονα την ελληνική κοινωνία εδώ και χρόνια. Η άποψή μας ήταν ότι έπρεπε να αντιμετωπιστεί. 

Στο πλαίσιο της έντονης αλλά προγραμματικής μας αντιπολίτευσης, κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις προς την κυβέρνηση για τη βελτίωση του νομοσχεδίου, με το οποίοι ήμασταν αντίθετοι ως προς την αρχική του μορφή. Οι προτάσεις μας έγιναν αποδεκτές σε ποσοστό πάνω από 80%. Τα άρθρα με τα οποία διαφωνούσαμε, όπως εκείνο που προβλέπει αστική ευθύνη για το διοργανωτή μιας διαδήλωσης, τα καταψηφίσαμε. Τέτοιου είδους ζητήματα απαιτούν ειλικρινή διάλογο εντός κοινοβουλευτικής ομάδας, πράγμα το οποίο και πράξαμε. 

Οι δημοκρατικές διαδικασίες και ο ειλικρινής και παραγωγικός διάλογος παίζουν πάντα ενισχυτικό και όχι διασπαστικό ρόλο σε μία παράταξη. Το αποτέλεσμα στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν να αλλάξει ριζικά η μορφή και η ουσία του νομοσχεδίου, γεγονός για το οποίο είμαστε υπερήφανοι. Σημασία έχει να μπορείς ως κόμμα να επιτυγχάνεις μέσα από τέτοιες διαδικασίες το καλύτερο για τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.