Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Τι λέει το ΚΚΕ για την αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων στο Κιλκίς

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Κιλκίς του ΚΚΕ 
Για ακόμα μία χρονιά η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας, προχωράει στην αναστολή λειτουργίας του 10ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς, του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πολυκάστρου και του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Γουμένισσας, τα οποία ενώ έχουν ιδρυθεί στα χαρτιά, δεν υλοποιείται η κατασκευή τους εδώ και πολλά χρόνια.

Αυτή η απόφαση επιβεβαιώνει τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν με τη σχολική στέγη σε Κιλκίς και Παιονία, οι οποίες είναι μεγαλύτερες ακόμα και από αυτές που είναι γραμμένες στα χαρτιά.

Για παράδειγμα, σήμερα, είναι αναγκαίο - και το έχουν αναδείξει οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών και μια σειρά άλλων Συλλόγων και μαζικών Φορέων του νομού - να κατασκευαστούν εκτός από τα παραπάνω σχολεία, ένα ακόμα Δημοτικό Σχολείο στην πόλη του Κιλκίς και από ένα Νηπιαγωγείο σε Κιλκίς και Πολύκαστρο, μιας και ακόμα λειτουργεί Νηπιαγωγείο σε πιλοτή πολυκατοικίας, υπάρχουν σχολικές αίθουσες σε υπόγεια, τάξεις που έχουν χωριστεί στα δύο με γυψοσανίδα, τάξεις που έχουν προκύψει μετά από κλείσιμο διαδρόμων, γίνεται χρήση λυόμενων κατασκευών, δεν υπάρχουν ξεχωριστές αίθουσες για το ολοήμερο και πολλά άλλα. Ενώ, ανάγκη για κατασκευή σχολικών κτιρίων υπάρχει και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τόσο στο Κιλκίς όσο και στο Πολύκαστρο.

Επιπλέον, σοβαρή είναι η κατάσταση και με τα απαιτούμενα έργα συντήρησης και επισκευής των σχολικών υποδομών στις πόλεις και τα χωριά του νομού, τόσο σε επίπεδο κτιρίων, όσο σε επίπεδο περιβάλλοντος χώρου.

Κυβέρνηση, Περιφέρεια και οι διοικήσεις των δύο Δήμων του νομού, προβάλουν μία εικονική πραγματικότητα όταν ισχυρίζονται ότι θέτουν σε προτεραιότητα το ζήτημα της σχολικής στέγης και ότι «όλα θα είναι έτοιμα και στη θέση τους από Σεπτέμβρη».

Ειδικά οι διοικήσεις των δύο Δήμων διαχρονικά καλύπτουν και υποβαθμίζουν τις τεράστιες και σοβαρές ελλείψεις με το κτιριακό των σχολικών μονάδων, δεν διεκδικούν το παραμικρό από την κυβέρνηση, δεν λένε κουβέντα για τα μεγάλα χρηματικά ποσά που ξοδεύουν κάθε χρόνο οι γονείς για τις ανάγκες των σχολείων, όπως για τα καθημερινά λειτουργικά έξοδα ακόμα και για τον καθαρισμό και το βάψιμο σχολείων, για τις ελλείψεις τεχνικού αλλά και επιστημονικού προσωπικού στους Δήμους, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει στη σταθερή συντήρηση των σχολείων.

Η σημασία της σχολικής στέγης, δεν αποτελεί δευτερεύον ζήτημα. Έχει να κάνει τόσο με τους παιδαγωγικούς όρους μόρφωσης των μαθητών και εργασίας των εκπαιδευτικών, όσο και με την ασφάλεια και την υγεία τους, όπως φάνηκε τους προηγούμενους μήνες με την πανδημία του κορονοϊού, πρόβλημα το οποίο θα είναι έντονο και τη νέα σχολική χρονιά.

Σήμερα, το 2020, υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, υπάρχει το κατάλληλο εργατικό δυναμικό, παράγεται αρκετός πλούτος, για να έχουμε ένα σύγχρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά.

Παρόλα αυτά η σημερινή Κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, επιλέγει να εξασφαλίζει τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων με ζεστό χρήμα, επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές και να πετσοκόβει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, τα εργασιακά των εκπαιδευτικών και να καλεί τους γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη λειτουργία και συντήρηση του δημόσιου σχολείου.

Γι’ αυτό είναι απαραίτητο σήμερα και όχι του χρόνου ή στο μακρινό μέλλον:

Να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί, με ευθύνη του κράτους, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σχολικής στέγης, που να καλύπτει τις συνολικές ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού στην ΠΕ Κιλκίς, στα αστικά κέντρα και στα χωριά του νομού.

Να ανεγερθούν νέα, ασφαλή και σύγχρονα Σχολεία και συγκεκριμένα 2 Δημοτικά Σχολεία στο Κιλκίς, 1 Δημοτικό Σχολείο στο Πολύκαστρο, 1 Νηπιαγωγείο στο Κιλκίς και 1 Νηπιαγωγείο στο Πολύκαστρο, από 1 Γυμνάσιο σε Κιλκίς και Πολύκαστρο, το Σχολείο Ειδικής Αγωγής στην Παιονία, και επιπλέον να κατασκευαστούν νέες αίθουσες (διδασκαλίας, πολλαπλών χρήσεων, ολοήμερου) σε σχολεία που έχουν πρόβλημα χώρου, όπως στο Πολύκαστρο, στη Γουμένισσα, στο Π. Αγιονέρι κ.α.

Να πραγματοποιηθούν όλοι οι απαραίτητοι τεχνικοί έλεγχοι και όλες οι απαραίτητες επισκευές και έργα συντήρησης των ήδη υπαρχόντων κτιρίων στις πόλεις και τα χωριά του νομού με ευθύνη και χρηματοδότηση του Κράτους και των Δήμων και όχι των γονιών.

Να γίνει προσεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολικά κτίρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.