Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Ο πολιτισμός στην εποχή της κρίσης (Μέρος 3ο)


Γράφει ο Χαράλαμπος Καραγεωργίου*
Τα κρούσματα του κορωνοϊού στα ύψη, η τουρκική προκλητικότητα συνεχόμενη. Όμως υπάρχει κάτι που φτιάχνει έστω και λίγο την διάθεση του κόσμου. Τι είναι αυτό; Είναι τα συνεχόμενα πολιτιστικά δρώμενα στην χώρα τα οποία και αυτά έχουν προσαρμοστεί στις δύσκολες υγειονομικές συνθήκες.

Σημαντικές πρωτοβουλίες των κατά τόπους δήμων και περιφερειών δίνουν την δυνατότητα ακόμα και σε κάποιους οικονομικά ασθενέστερους να γίνουν και αυτοί κομμάτι των πολιτιστικών δρώμενων. 

Μια χαρακτηριστική πρωτοβουλία με ιδιαίτερο αντίκτυπο ήταν το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Περιφέρειας Αττικής όπως ανακοινώθηκε στις αρχές τις περασμένης εβδομάδας από τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη.

Η συγκεκριμένη δράση θα δώσει την δυνατότητα σε 80.000 συμπολίτες μας να παρακολουθήσουν τις διάφορες εκδηλώσεις χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση με συμμετοχή περισσότερων από 600 καλλιτεχνών.

Τέτοιες δράσεις στέλνουν και ένα ηχηρό μήνυμα, το μήνυμα ότι δικαίωμα στον πολιτισμό έχουν όλοι ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης. Ο πολιτισμός ανήκει σε όλους τους πολίτες που θέλουν να επεκτείνουν τις γνώσεις τους και να ανοίξουν τους ορίζοντες τους, που θέλουν να κρατήσουν επαφή με τις ρίζες τους, που θέλουν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα. 

Πολλοί δήμοι και περιφέρειες έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του καλοκαιριού παρόμοιες δράσεις με αυτές τις περιφέρειας Αττικής δίνοντας την ευκαιρία και σε όλους να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου. 

Και στον δήμο μας, στο Κιλκίς προσφέρονται στο κοινό σε πληθώρα θεατρικών παραστάσεων δωρεάν εισιτήριο.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους όσους έχουν σχέση αλλά και λόγο στα πολιτιστικά δρώμενα ότι ο πολιτισμός δεν είναι μερικές παραστάσεις κάθε καλοκαίρι.

Ο πολιτισμός είναι ΑΝΑΓΚΗ, είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα χτίσουμε το μέλλον μας. Διαβάζοντας ένα άρθρο παλιότερα μου έμεινε στο μυαλό μια φράση: "Ο πολιτισμός ανθεί παντού... αρκεί κάποιος να τον σπείρει".

 Ας γίνει αυτή η φράση πυξίδα μας για το μέλλον!

* Χαράλαμπος Καραγεωργίου
- Γενικός Γραμματέας Συλλόγου Σαρακατσαναίων ν. Κιλκίς "O Φλάμπουρας"
- Υπεύθυνος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων & Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων Ο.Ν.ΝΕ.Δ Κιλκίς
- Φοιτητής τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δ.Π.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.