Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Μήνυμα Α. Βεργίδη για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Δελτίο τύπου Π.Ε. Κιλκίς
Την ανάγκη διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης υπογραμμίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς,κ. Ανδρέας Βεργίδης, στο μήνυμά του για την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

«Η σύνδεση της μνήμης με την ιστορία δίνει δύναμη για για το μέλλον» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, κ. Ανδρέας Βεργίδης.

«Έχουμε ιερό χρέος να θυμόμαστε αυτή τη μαύρη σελίδα της ιστορίας, η οποία -στις 19 Μαΐου 1919 με την αποβίβαση του Κεμάλ Ατατούρκ στη Σαμψούντα -“εισήλθε” στη δεύτερη και σκληρότερη φάση της. Την περίοδο 1916-1923, εξοντώθηκαν περίπου 353.000 Έλληνες από τον μικρασιατικό Πόντο. Οι Τούρκοι με τη γενοκτονία των Ποντίων, κατάφεραν να αλλοιώσουν τον εθνολογικό χαρακτήρα των ελληνικών περιοχών», τονίζει ο κ. Βεργίδης.

«Ο Ελληνισμός αποτίει φόρο τιμής στα θύματα αυτής της τραγωδίας. Οι Έλληνες του Πόντου που ξεριζώθηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες και άφησαν πίσω τους έναν πολιτισμό τριών χιλιετιών, εκκλησίες, προγονικά εδάφη και σχολεία, έφτασαν με καραβάνια στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν σε περιοχές όπως ο νομός Κιλκίς, δίνοντας τον δικό τους αγώνα επιβίωσης και διατηρώντας τον πολιτισμό, τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμά τους» επισημαίνει ο κ.Βεργίδης.

«Η ιστορική μνήμη δεν αποτελεί παραχώρηση στη μισαλλοδοξία και τον εθνικισμό, αλλά καθήκον και ανάγκη για τη διαφύλαξη των αξιών και τη μεταλαμπάδευση της ιστορικής αλήθειας στις επόμενες γενιές» τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.