Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Ερώτηση Γ. Φραγγίδη και άλλων για τον κοροναϊό

Δελτίο τύπου Γ. Φραγγίδη
Eρώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Υγείας και Τουρισμού (Α Π : 4708/5-3-2020), σχετικά με την πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο τουριστικός κόσμος και η οικονομία που σχετίζεται άμεσα με την τουριστική κίνηση, μετά την εμφάνιση και την εξάπλωση του κορωνοϊού, κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή ο Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Τουρισμού του Κινήματος Αλλαγής κ. Γιώργος Φραγγίδης και Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Οι βουλευτές στην ερώτησή τους χαρακτηρίζουν την κατάσταση με τον κορωνοϊό «αχαρτογράφητη», καθώς κανείς δε μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα την εξέλιξή της και το μέγεθος των επιπτώσεων, σε περίπτωση έντονης κλιμάκωσης. Η ανησυχία στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις είναι μεγάλη, καθώς ήδη υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων και η κίνηση τουριστικών πακέτων για την περίοδο των διακοπών του Πάσχα - που θα είναι και το πρώτο τεστ για τον ελληνικό τουρισμό μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού - έχει «παγώσει». 


Σε συνδυασμό με την κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης και τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, δημιουργείται μια τεταμένη και δυσχερής κατάσταση. Με βάση τα δεδομένα, οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς: α) αν έχουν προβεί σε αξιολόγηση της κατάστασης και των μέχρι στιγμής επιπτώσεων, β) αν έχουν φροντίσει για την έγκυρη ενημέρωση και τήρηση των μέτρων πρόληψης που απαιτούνται από τις τουριστικές επιχειρήσεις και γ) αν έχουν προετοιμάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην τουριστική οικονομία, εφόσον υπάρξει αρνητική εξέλιξη με την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης
Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Τον Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια

Τον Υπουργό Τουρισμού, κ. Θεοχάρη Θεοχάρη

Θέμα: «Η πρόκληση του κορονοϊού και η ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού»

Η εμφάνιση του κορονοϊού και η εξάπλωσή του στις χώρες της Ασίας αλλά και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί πηγή ανησυχίας για τον τουριστικό κόσμο και απειλεί σοβαρά την οικονομία, σε περίπτωση που κλιμακωθεί. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, ο ευρωπαϊκός τουριστικός τομέας έχει χάσει «δύο εκατομμύρια διανυκτερεύσεις» σε ξενοδοχεία από τον Ιανουάριο, ενώ εκτιμάται ότι οι απώλειες στην τουριστική βιομηχανία ανέρχονται «τουλάχιστον στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ ανά μήνα». 

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση, που ακόμα δε γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί και τι μέγεθος επιπτώσεων θα έχει. Για τον ελληνικό τουρισμό, το πρώτο μεγάλο τεστ θα είναι οι διακοπές του Πάσχα των ορθόδοξων και των καθολικών. 

Ήδη υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων αλλά δε μπορεί κανείς να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Η ανησυχία είναι διάχυτη στις τουριστικές επιχειρήσεις. Σε πρόσφατη δήλωσή του σε γνωστή εφημερίδα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης, ανέφερε ότι οι ακυρώσεις στα τουριστικά πρακτορεία της Βόρειας Ελλάδας για προγραμματισμένα ταξίδια μέχρι τα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου, φθάνουν τουλάχιστον στο 50% και η κίνηση για το Πάσχα έχει «παγώσει» εντελώς. 

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.), σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου, πρότεινε στους φορείς του τουρισμού μέτρα, όπως η ευέλικτη πολιτική ακυρώσεων τουριστικών πακέτων και η επιστροφή προκαταβολών.

Στην αχαρτογράφητη κατάσταση με τον κορονοϊό στην Ελλάδα έρχεται να προστεθεί και η κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης των τελευταίων ημερών, που δυσχεραίνει τα πράγματα ακόμα περισσότερο.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Σε τι ενέργειες έχετε προβεί για την αξιολόγηση της κατάστασης; Έχετε προχωρήσει σε εκτίμηση των μέχρι στιγμής επιπτώσεων;

2. Έχετε φροντίσει για την έγκυρη ενημέρωση και τήρηση των μέτρων πρόληψης που απαιτούνται από τις τουριστικές επιχειρήσεις;

3. Έχετε προετοιμάσει σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την τουριστική οικονομία, σε περίπτωση που το φαινόμενο εξάπλωσης του κορονοϊού λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φραγγίδης Γιώργος
Αρβανιτίδης Γιώργος
Αχμέτ Ιλχάν
Γιαννακοπούλου Νάντια
Γκόκας Χρήστος
Καμίνης Γιώργος
Κατρίνης Μιχάλης
Κεγκέρογλου Βασίλης
Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας
Κωνσταντόπουλος Δημήτρης
Μουλκιώτης Γιώργος
Μπαράν Μπουρχάν
Μπιάγκης Δημήτρης
Πάνας Απόστολος
Πουλάς Ανδρέας
Σκανδαλίδης Κώστας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.