Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Ένας χρόνος χωρίς τον Φάνη Κακριδή

 Η Σοφία Γ. Μεσίγκου-Κρικώνη  μαζί με το Φάνη Κακριδή
 στο Συνέδριο της Π.Ε.Φ. στις Σέρρες το 2015
Γράφει η Σοφία Γ. Μεσίγκου-Κρικώνη 
Φιλόλογος 2ου ΓΕ.Λ. Κιλκίς 
Προπτυχιακή φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ 
Συμπληρώνεται σήμερα, 8 Ιανουαρίου 2020, ένας χρόνος από την απώλεια του μεγάλου Δασκάλου, Φάνη Ι. Κακριδή. Γεννήθηκε το 1933 στην Αθήνα και αναστήθηκε σε μια οικογένεια φιλολόγων που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στον φιλολογικό κόσμο. 

Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Μετά τη στρατιωτική του θητεία μετεκπαιδεύτηκε στη Γερμανία και επιστρέφοντας στην Ελλάδα διορίστηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1964-1982), ενώ δίδαξε στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Πατρών (την περίοδο της επταετούς δικτατορίας απολύθηκε) και πάλι στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μέχρι το 2000. 

Διετέλεσε Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) και Αντιπρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικών Μελετών και Επιμόρφωσης (ΚΕΜΕ) του Υπουργείου Παιδείας. 

Υπήρξε πολυγραφότατος και, ενδεικτικά, αναφέρουμε τα συγγράμματα: Από τον κόσμο και το έργο του Ομήρου, τ. Α΄: Το Ομηρικό ζήτημα, ΜΙΕΤ, Αθήνα 1980, και K.J.Dover, Η Κωμωδία του Αριστοφάνη, ΜΙΕΤ, Αθήνα, 1978, ενώ πολύτιμο εγχειρίδιο για τους φιλολόγους είναι και το έργο του: Η Αρχαία Γραμματεία στο Γυμνάσιο: Θέματα και Προβλήματα Διδακτικής Πράξης, Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη, Αθήνα 1981.

Στενός συνεργάτης της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (Π.Ε.Φ.) ακόμη από την ίδρυσή της το 1982 με ενεργό συμμετοχή ως μέλος των επιστημονικών επιτροπών των Συνεδρίων της Ένωσης με πλήθος άρθρων και εισηγήσεων σε ημερίδες, διημερίδες, σεμινάρια και ετήσια συνέδρια της Π.Ε.Φ. 

Τελευταία συμμετοχή του στο Ετήσιο Συνέδριο της Π.Ε.Φ. τον Νοέμβριο του 2017 στην Καβάλα με θέμα Ηρόδοτος, ο πατέρας της Ιστορίας, όπου είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε την εισήγησή του με θέμα: Ηρόδοτος Αλικαρνησσεύς. Το έργο του συμπληρώνει και η δράση του στο νησί της Ιθάκης στο Κέντρο Οδυσσειακών Σπουδών , του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος. Αξίζει να σημειωθεί πως τα Σεμινάρια Ομηρικής Φιλολογίας ξεκίνησαν επί Προεδρίας Ιωάννη Κακριδή σε μια ιδέα του Φάνη Κακριδή, Αντιπροέδρου τότε του ΚΕΜΕ.

Σε όλη τη ζωή του πρώτα και πάνω απ΄όλα υπήρξε Δάσκαλος όχι μόνο για τους φοιτητές του, αλλά για όλους τους φιλολόγους και, ιδιαίτερα, για όσους είχαμε την ευλογία να τον γνωρίσουμε και να εφαρμόσουμε τη ρήση :Να μάθεις και να μάθεις απ΄τους σπουδαγμένους. Σίγουρα το παιγνιώδες της ψυχής του, η ευρυμάθειά του, η γοητεία του λόγου του και οι παραινέσεις του μένουν πολύτιμη παρακαταθήκη στο νου και την ψυχή όλων μας.

Η Π.Ε.Φ. στο Τεύχος 147-148, Απρίλιος-Σεπτέμβριος 2019, της Φιλολογικής περιλαμβάνει Αφιέρωμα στη μνήμη του Δασκάλου Φάνη Ι. Κακριδή από την εκδήλωση της Π.Ε.Φ. στις 18 Ιουνίου 2019 στη Στοά του Βιβλίου. Κλείνοντας διαπιστώνω πως ο στίχος 785 των Ορνίθων του Αριστοφάνη – έργο που μοναδικά σχολίασε ο Δάσκαλος - : « Τίποτε δεν είναι καλύτερο ούτε πιο ευχάριστο από το να βγάλει κανείς φτερά», είναι και αυτός που αποδίδει ολόγλυφα την πορεία του Φάνη Ι. Κακριδή στα ελληνικά γράμματα. Εύχομαι η μνήμη του να μείνει αγέραστη στο νου και τις καρδιές μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.