Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Αναφορά Φραγγίδη με θέμα «Αποζημίωση των απολυθέντων της πρώην Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης «Ομοσπονδία» (Ε.Α.Σ.Θ.)»

Δελτίο τύπου Γ. Φραγγίδη
Ο Βουλευτής του νομού Κιλκίς κ. Γιώργος Φραγγίδης, κατέθεσε σήμερα αναφορά προς τον Υπουργό Οικονομικών, με συνυπογράφοντες τους Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής κ.κ. Γιώργο Αρβανιτίδη, Απόστολο Πάνα, και Κώστα Σκανδαλίδη, ζητώντας από τον Υπουργό να δώσει άμεση λύση στο θέμα της καταβολής της συνολικής αποζημίωσης των απολυθέντων εργαζομένων στην πρώην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης «Ομοσπονδία» (Ε.Α.Σ.Θ.) το 2004.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ» (Ε.Α.Σ.Θ.)

Προς:
Κύριο Φραγγίδη Γεώργιο
Βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου (ΚΙΝΑΛ)
Κύριε Βουλευτά,

Ήμασταν εργαζόμενοι στην Ε.Α.Σ.Θ., η οποία το 2004 κατήγγειλε τις συμβάσεις εργασίας μας χωρίς να μας καταβάλει τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις του Ν. 2112/ 20. Η Ε.Α.Σ.Θ. το 2005 τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Για τις απαιτήσεις των εργαζομένων εκδόθηκαν δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες επιδικαζόταν η νόμιμη αποζημίωση με τους νόμιμους τόκους από την λύση της σύμβασης καθώς και την δικαστική δαπάνη. Όλες οι αποφάσεις κοινοποιήθηκαν στην Ε.Α.Σ.Θ. και μετά την υπαγωγή της σε ειδική εκκαθάριση (απόφαση 2733/2005Εφετείου Θεσσαλονίκης) στην εκκαθαρίστρια τράπεζα Α.Τ.Ε. Α.Ε.

Οι αποφάσεις αυτές τελεσιδίκησαν αλλά δεν ήταν δυνατή η εκτέλεση τους, λόγω του ότι η Ε.Α.Σ.Θ. ήταν σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Η δε εκκαθαρίστρια τράπεζα Α.Τ.Ε. καθυστερούσε τις διαδικασίες της εκκαθάρισης προκειμένου αυτή να τελειώσει και να ικανοποιηθούν προνομιακά οι απαιτήσεις μας από το κεφάλαιο (αποζημίωση) και τους τόκους, ως όριζαν οι δικαστικές αποφάσεις.

Μετά από κινητοποιήσεις που έγιναν εκ μέρους μας, ψηφίστηκε ομόφωνα από την τότε Βουλή (2009), διάταξη στον ν. 3775/2009, στο άρθρο 42, όπου υποχρεωνόταν η εκκαθαρίστρια εταιρεία Α.Τ.Ε. να καταβάλει στο σύνολο τους τις οφειλόμενες αποζημιώσεις και τους νόμιμους τόκους στους πρώην εργαζόμενους της Ε.Α.Σ.Θ.

Τη διάταξη αυτή καθυστερούσε η εκκαθαρίστρια εταιρεία να εφαρμόσει. Μετά από αλλεπάλληλες πιέσεις, δήλωσε στις αρχές Φεβρουαρίου του 2010 ότι θα καταβάλει τα οφειλόμενα ποσά.

Εν όψει αυτής της καταβολής, αποστείλαμε μέσω του Πληρεξουσίου μας Δικηγόρου την από 5/2/2010 εξώδικη δήλωση και πρόσκληση με την οποία προβαίναμε σε ανάλυση της οφειλόμενης αποζημίωσης, σύμφωνα με την δικαστική απόφαση που εκδόθηκε για τον καθένα μας σε επιδικασθέν κεφάλαιο και τόκους μέχρι 29/1/2010 και δικαστική δαπάνη.

Η εκκαθαρίστρια τράπεζα (Α.Τ.Ε.) παρερμηνεύοντας την παραπάνω διάταξη του νόμου, δήλωσε ότι θα καταβάλει μόνο το επιδικασθέν κεφάλαιο και όχι τους τόκους, παρά την διάταξη του άρθρου 42(ν. 3775/2009, άρθρο 42) που επιβάλει ο καταλογισμός να γίνεται πρώτα στα έξοδα, έπειτα στους τόκους και τέλος στο κεφάλαιο. Έχοντας όμως εμείς ανάγκη των χρημάτων της αποζημίωσης που η καταβολή τους καθυστερούσε για πάνω από πέντε χρόνια, αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε το έγγραφο που συνέταξαν οι εντολοδόχοι εκκαθαριστές της Α.Τ.Ε και να εμφανίζεται καταβολή μόνο του κεφαλαίου.

Αυτή η καταβολή του επιδικασθέντος κεφαλαίου έγινε στις 18/2/2010 και έτσι η εκκαθαρίστρια τράπεζα κατάφερε να σταματήσει την τοκοφορία του κεφαλαίου.

Οι απαιτήσεις μας για τόκους από τις παραπάνω δικαστικές αποφάσεις για τον καθένα μας ανερχόταν μέχρι την ημέρα της εξόφλησης του κεφαλαίου (18-2-2010) σε αρκετά μεγάλα ποσά, από 12.000 μέχρι και 32.000 ευρώ στον κάθε εργαζόμενο. Για τους τόκους αυτούς, η Α.Τ.Ε., δια των εντολοδόχων εκκαθαριστών της Ε.Α.Σ.Θ. Γκλαβέρη Θεοδώρου και Βραχνάκη Μαρίας μας δήλωσαν ότι πρέπει να περιμένουμε την μελλοντική πρόσκληση της Α.Τ.Ε. για να αναγγείλουμε τις απαιτήσεις μας αυτές, για προνομιακή κατάταξή μας στον πίνακα των δανειστών που θα συντάξει. 

Έκτοτε παρήλθαν εννέα χρόνια και εντωμεταξύ η Α.Τ.Ε ΑΕ χωρίσθηκε με απόφαση της τότε Κυβέρνησης (2013) σε «καλή» και «κακή». Τα χρέη της Ε.Α.Σ.Θ. πήγαν στην «κακή» Α.Τ.Ε, η οποία εντάχθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών. Εν συνεχεία, το Υπουργείο όρισε πρώτα έναν υπάλληλό του (Μαράντος Νικόλαος) ως εκκαθαριστή της Ε.Α.Σ.Θ. και κατόπιν το 2018 δόθηκε για εκκαθάριση στην ιδιωτική εταιρεία, ειδική σε εκκαθαρίσεις, με την επωνυμία “PQH”ΕΝΙΑΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ Α.Ε Γραβιάς 3 Μαρούσι τηλ. 2103272400-4 με υπεύθυνη εκκαθαρίστρια την κα. Κωνσταντινίδη Αικατερίνη τηλ. 2130887285, η οποία και αρνείται να μας ενημερώσει για το πότε επιτέλους θα γίνει η εκκαθάριση της Ε.Α.Σ.Θ. για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις μας από τους τελεσίδικα επιδικασθέντες τόκους.

Ζητώντας την εφαρμογή του εργατικού νόμου της κας Αχτσιόγλου (ν. 4488/2017), που προβλέπει αναλογικά ικανοποίηση απαιτήσεων πρώην εργαζομένων, θεωρούμε ότι η διαδικασία της εκκαθάρισης της Ε.Α.Σ.Θ. που άρχισε από το 2005 και δεν έχει περατωθεί μέχρι σήμερα, πρέπει οπωσδήποτε να λήξει είτε με απόφαση του ιδίου του Υπουργού Οικονομικών, που μπορεί να θέσει προθεσμία στην διορισθέντα από αυτόν ειδική εκκαθαρίστρια εταιρεία για να συνταχθεί επιτέλους ο πίνακας κατάταξης των δανειστών της Ε.Α.Σ.Θ. διότι η διατήρηση της εκκαθάρισης επί 14 έτη επιβαρύνει την περιουσία της Ε.Α.Σ.Θ. με έξοδα εκκαθάρισης που είναι μάλιστα και ανέλεγκτα και τα οποία θα αφαιρεθούν πρώτα από το προϊόν της εκκαθάρισης, οπότε το υπολειπόμενο ποσό μπορεί να μην ικανοποιήσει ούτε εμάς, που έχουμε προνόμιο για τις απαιτήσεις μας.

Συνεπώς, ζητούμε καταρχήν να περατωθεί η εκκαθάριση της Ε.Α.Σ.Θ. είτε με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, που έχει τη δυνατότητα αυτή, είτε με ορθή εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 42 του ν. 3775/2009, η οποία και ψηφίσθηκε ομόφωνα από την τότε βουλή, η οποία περιλαμβάνει και τους τελεσίδικα επιδικασθέντες τόκους της αποζημίωσης και συνεπώς δεν χρειάζεται καν να περατωθεί η εκκαθάριση της Ε.Α.Σ.Θ.

Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να τεθεί ερμηνευτική διάταξη με τροπολογία στον παραπάνω νόμο που είτε να υποχρεώνει την εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος περάτωση της εκκαθάρισης, όπως έγινε και με την περίπτωση της ΚΥΔΕΠ άρθρο 27 ν. 3147/2003 είτε να υποχρεώνει άμεσα την ειδική εκκαθαρίστρια της Ε.Α.Σ.Θ. εταιρεία να καταβάλει τα επιδικασθέντα σε εμάς ποσά τόκων. Ελπίζουμε στις άμεσες θετικές ενέργειες σας και είμαστε έτοιμοι να σας δώσουμε οποιαδήποτε διευκρίνιση επιθυμείτε.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΑΣΘ

Παπουλίδης Εμμανουήλ

Καμάς Ιωάννης

Μπουλασίκης Ιωάννης

Καμαριώτης Ιωαννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.