Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Φραγγίδης: "Και βρεγμένοι και δαρμένοι κύριε Υπουργέ;"

Ερώτηση Γ. Φραγγίδη προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα με θέμα: “Ανεπαρκής η αντιμετώπιση του Υπουργείου Οικονομικών στα προβλήματα που προέκυψαν στις τουριστικές επιχειρήσεις μετά την πτώχευση της Thomas Cook ”
Η πτώχευση του ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook το Σεπτέμβρη που μας πέρασε, άφησε πίσω της ανοιχτές «πληγές» για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Τουρισμού και σχετίζονταν άμεσα ή έμμεσα με την πτωχευθείσα εταιρεία. 


Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει το μείζον αυτό ζήτημα, θεσμοθέτησε μια σειρά μέτρων, τα οποία κυρώθηκαν πρόσφατα στη Βουλή, με καθυστέρηση μηνών από την απόφαση λήψης τους.

Ωστόσο δεν έχουν αντιμετωπιστεί όλες οι παρενέργειες της πτώχευσης ακόμα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ένα πρόβλημα που παραμένει χωρίς λύση για τους ξενοδόχους είναι η υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ προς το ελληνικό δημόσιο, για τα ανεξόφλητα τιμολόγια της Thomas Cook. 

Οι ξενοδόχοι τιμολόγησαν την ταξιδιωτική εταιρεία αλλά, λόγω της πτώχευσης, δεν εισέπραξαν ποτέ τα χρήματά τους. Η υποχρέωσή τους ωστόσο να καταβάλουν ΦΠΑ για τα τιμολόγια αυτά, παραμένει. Δηλαδή, όχι μόνο έχασαν τα χρήματά τους από την πτώχευση της Thomas Cook αλλά επιπλέον έχουν να πληρώσουν ΦΠΑ για χρήματα που δεν εισέπραξαν.

Θα ήταν χρήσιμο να ακολουθηθεί εδώ το παράδειγμα άλλων τουριστικών χωρών, που αντιμετώπισαν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα, εξαιρώντας την καταβολή ΦΠΑ από μη εξοφληθέντα τιμολόγια.

Εξάλλου, έχουμε πρόσφατη στην Ελλάδα την υπόθεση πτώχευσης «Μαρινόπουλου», με την έκδοση απόφασης του ΣτΕ 355/2019 (και ακόλουθες αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, όπου έγιναν δεκτά τα αιτήματα επιστροφής (εντόκως) του ΦΠΑ από απαιτήσεις πελατών, οι οποίες έχουν διαγραφεί στο πλαίσιο προ-πτωχευτικής διαδικασίας εξυγίανσης. 

Ακολούθως, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε εγκύκλιο, με την οποία αποσαφηνίζεται η διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις, οι οποίες καταλαμβάνονται από την απόφαση 8/16.1.2017 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που επικύρωσε την συμφωνία εξυγίανσης της «Μαρινόπουλος Α.Ε.».

Το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να δει το θέμα αυτό του τουριστικού κλάδου με ενδιαφέρον. Υπάρχουν τρόποι να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό δημόσιο δε θα χάσει από μελλοντικές ανάλογες απαιτήσεις. Θα μπορούσε ενδεχομένως να επανεξεταστεί και ο τρόπος καταβολής του ΦΠΑ, ώστε να μην παρεμβάλλονται οι επιχειρήσεις ανάμεσα στον πελάτη και το ελληνικό δημόσιο.

Ένα άλλο ζήτημα, επίσης, είναι η φορολόγηση εισοδήματος των επιχειρήσεων που, ενώ δε θα έχουν εισπράξει χρήματα από τιμολόγια της Thomas Cook, θα αναγκαστούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο, καθώς ο τζίρος τους θα εμφανίζεται αυξημένος.

Οι τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, έχουν την ανάγκη στήριξης του κράτους. Αυτή θα είναι η ελάχιστη ανταπόδοση σε έναν κλάδο που στήριξε την οικονομία της χώρας στα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σκοπεύει να αποτρέψει την άδικη καταβολή ΦΠΑ από ανεξόφλητα τιμολόγια, δίνοντας έτσι «ανάσα» στις πληγείσες από την πτώχευση της Thomas Cook τουριστικές επιχειρήσεις;

Θα αφαιρεθούν από το τζίρο των επιχειρήσεων τα ανείσπρακτα ποσά, ώστε η φορολόγηση να γίνει επί του πραγματικού τους εισοδήματος;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γιώργος Φραγγίδης

Γεώργιος Αρβανιτίδης

Αχμέτ Ιλχάν

Νάντια Γιαννακοπούλου

Χρήστος Γκόκας

Γιώργος Καμίνης

Χάρης Καστανίδης

Μιχάλης Κατρίνης

Βασίλης Κεγκέρογλου

Χαρά Κεφαλίδου

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Ευαγγελία Λιακούλη

Ανδρέας Λοβέρδος

Γεώργιος Μουλκιώτης

Μπουρχάν Μπαράν

Δημήτρης Μπιάγκης

Απόστολος Πάνας

Γεώργιος Παπανδρέου

Ανδρέας Πουλάς

Κώστας Σκανδαλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.