Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Επιστολή Ε. Αγαθοπούλου προς Βεργίδη, Κυριακίδη και Σιωνίδη, με θέμα τη βία κατά των γυναικών


Υπογράφει η Ειρήνη Αγαθοπούλου 
Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κιλκίς
Αξιότιμε κ. Αντιπεριφερειάρχη,
Αξιότιμοι κκ. Δήμαρχοι, 
Όπως γνωρίζετε, το Δεκέμβριο του 1991, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, με σκοπό να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Η βία κατά των γυναικών, η έμφυλη βία, είναι ένα πρόβλημα διαχρονικό, διατοπικό, διαταξικό, δεν γνωρίζει σύνορα, θρησκείες και φυλές. Τα μηνύματα, τόσο σε διεθνές, ευρωπαϊκό όσο και σε ελληνικό επίπεδο, πολλά και ανησυχητικά. 


Δολοφονίες γυναικών, απαγωγές και εξαφανίσεις γυναικών και κοριτσιών, εμπόριο σάρκας, βιασμοί ως όπλο πολέμου και ανδρικής κυριαρχίας, εξαναγκαστικοί γάμοι ανήλικων κοριτσιών, εξαναγκαστική πορνεία, ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, εγκλήματα τιμής, ακρωτηριασμοί γυναικείων γεννητικών οργάνων, είναι μερικές μόνο όψεις της ορατής και αόρατης βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών, που αποτυπώνουν τη διαιώνιση, παραγωγή κι αναπαραγωγή της πατριαρχικής κουλτούρας, της τοξικής αρρενωπότητας και της ανδρικής κυριαρχίας επί των σωμάτων των γυναικών.

Τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι ενδεικτικά και άκρως ανησυχητικά. Όμως, και στην Ελλάδα το φαινόμενο έχει σοβαρές διαστάσεις. Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, από το 2014 μέχρι και το 2017 έχουν σημειωθεί περισσότερα από 13.700 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με τις γυναίκες να αποτελούν περίπου το 70% των θυμάτων. 

Την αντίστοιχη εικόνα αποτυπώνουν και τα στατιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για το έτος 2018.Στα Συμβουλευτικά Κέντρα απευθύνθηκαν 4.909 γυναίκες, 286 γυναίκες φιλοξενήθηκαν στους Ξενώνες Φιλοξενίας, ενώ η Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε 5.088 κλήσεις εκ των οποίων οι 4116(81%) αφορούσαν σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας. 

Το έργο που επιτελούν οι δομές αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικό και οφείλει η Πολιτεία, αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να μεριμνήσουν ώστε το Δίκτυο Δομών για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας να διευρυνθεί και να καλύψει κάθε γωνιά της Ελλάδος. Από κοινού οφείλουμε να κινηθούμε ώστε να δημιουργηθεί Συμβουλευτικό Κέντρο και στην Π.Ε. Κιλκίς.

Επιπλέον, η επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και ο Νόμος 4604/19 για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων είναι ένα πρώτο βήμα – αλλά όχι αρκετό – για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας, την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και των ανισοτήτων που προκύπτουν και απορρέουν βάσει φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

Σε επίπεδο Περιφερειών και Δήμων, εκτός από τη στήριξη και ενίσχυση του ήδη υπάρχοντος Δικτύου Δομών για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, μια σειρά ενεργειών οφείλουν να γίνουν για την προώθηση της ισότητας των φύλων. Η ενεργοποίηση των Επιτροπών Ισότητας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο (Ν.4604/19), αλλά και η υπογραφή και υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Ισότητας, είναι μόνο η αρχή.

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

Κύριοι Δήμαρχοι,

Δια της παρούσας επιστολής, σας καλώ να συμμετέχετε με τη θεσμική σας ιδιότητα στην πρωτοβουλία και προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών, ανδρών και γυναικών, για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και στην περιοχή μας. Προτείνω να πλαισιώσουμε με εκδηλώσεις την 25η Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, αλλά και να φωταγωγηθούν κτίρια του Δήμου μας και της Περιφέρειάς μας, με το πορτοκαλί χρώμα που έχει ενστερνιστεί ο ΟΗΕ, ως ελάχιστο δείγμα μνήμης, τιμής και συμμετοχής στις προσπάθειες ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και της πολιτείας στο θέμα της βίας εναντίον των γυναικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.