Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής στο 5ο Δημοτικό Κιλκίς

Δελτίο τύπου 5ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς
Με ενημερώσεις, βιωματικές δράσεις και κατασκευές γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής στο 5ο Δημοτικό Κιλκίς. Η Διατροφή και η Υγεία είναι το πανσχολικό μας project για φέτος και, με την ευκαιρία της σημαντικής αυτής ημέρας, σηματοδοτήσαμε την έναρξη των εργασιών μας.

Οι ενημερώσεις, που ξεκίνησαν από την περασμένη Τετάρτη και έγιναν κατά τάξεις, αφορούσαν σε πληροφόρηση για την Υγιεινή Διατροφή, αλλά και για την Πείνα ανά τον κόσμο. 

Τα παιδιά είδαν βίντεο και τραγούδησαν σχετικά με την Διατροφή, έπαιξαν κουΐζ στο διαδίκτυο (http://e-diatrofi.com/quiz-login/) έκαναν ταμπλό και κατασκευές και οργάνωσαν το πρωινό τους στις 16 Οκτώβρη, για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Στο δεύτερο διάλειμμα είχαμε την ώρα του φρούτου, όπου φάγαμε όλοι μαζί, παρέα, φρούτα εποχής. Τα παιδιά των Γ’, Δ’, Ε’ πήραν φεύγοντας και ένα σουπλά για να θυμούνται την ημέρα.

Στόχος 2: η εξάλειψη της πείνας! #ZeroHunger
Η εξάλειψη της πείνας (#ZeroHunger) βρίσκεται στην καρδιά των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ για υλοποίηση μέχρι και το 2030. Συγκεκριμένα, κατέχει την 2η θέση από τους συνολικά 17 στόχους και τονίζεται η αναγκαιότητα του καθώς υλοποιώντας τον θα μπορούμε να επιτύχουμε και τους υπόλοιπους στόχους. Χωρίς την παροχή υγιεινής διατροφής σε όλους δεν είναι εφικτή η επίτευξη των υπόλοιπων στόχων των Ηνωμένων Εθνών όπως η ίση εκπαίδευση, η υγεία, η οικονομική ανάπτυξη κ.α. Το ποσοστό της πείνας βρίσκεται σε άνοδο την ίδια ώρα που αυξάνεται το ποσοστό παχυσαρκίας παγκοσμίως.

Ποιοι παράγοντες οδηγούν στην πείνα;

1. Φτώχεια
Κοιτάζοντας πίσω στην ιστορία, η πείνα πάντα υπήρχε, και πάντα για τους ίδιους λόγους. Η φτώχεια είναι μία από τις κύριες αιτίες της πείνας. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στο κόσμο που υποφέρουν από πείνα ζουν σε χώρες που πλήττονται από διαμάχες ενώ πόλεμοι ή εξεγέρσεις μπορούν επίσης να είναι άμεση συνέπεια της πείνας. Οι άνθρωποι σε τέτοιες περιοχές, αδυνατούν να τραφούν σωστά, να εργαστούν και να βγάλουν τα προς το ζην με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται ο φαύλος κύκλος.

2. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες
Αποτελούν μία ακόμη αιτία τόσο λόγων των φυσικών καταστροφών που προκαλούν όσο και της επιρροής της αλλαγής του κλίματος στο έδαφος επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες. Ωστόσο και στις αναπτυγμένες χώρες υπάρχουν μεγάλες ομάδες ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και δεν μπορούν να τραφούν σωστά.

Η υπερβολική κατανάλωση των ανθυγιεινών πρόχειρων τροφίμων συνιστούν ένα άλλο μέρος του προβλήματος προκαλώντας αυξημένο αριθμό θανάτων κάθε χρόνο αλλά και οδηγώντας στην παραγωγή και σπατάλη τεράστιων ποσοτήτων τροφίμων συμβάλλοντας στη ρύπανση και επηρεάζοντας την υγεία των ανθρώπων.

Η βοήθεια σου είναι πολύτιμη στην προσπάθεια αυτή
Τα συστατικά που χρειάζονται στην προσπάθεια για την εξάλειψη της πείνας είναι η ασφάλεια των τροφίμων και η ίση διανομή τους σε όλους, η υιοθέτηση μίας ισορροπημένης διατροφής, η βιώσιμη γεωργία με σεβασμό στο περιβάλλον, η εξάλειψη της φτώχειας και φυσικά η πολύτιμη βοήθεια του κάθε ανθρώπου!

Ο δρόμος προς έναν κόσμο χωρίς πείνα, χρειάζεται την συνεργασία πολλών φορέων όπως κυβερνήσεων και πολιτικών ηγετών, μικρών αγροτικών οικογενειών αλλά και ιδιωτικών εταιρειών διαφόρων τομέων για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.