Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019

Χ. Χατζημλάδης: Πρέπει να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων

Επιστολή Προέδρου του Επιμελητηρίου Κιλκίς Χρήστου Χατζημλάδη, προς τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κωνσταντίνο Μίχαλο
"Κύριε Πρόεδρε,
Έντονη ανησυχία και προβληματισμό συνεχίζει να προκαλεί στις επιχειρήσεις της περιοχής μας, όπως και στο σύνολο της επικράτειας το θέμα των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (Ο.Σ.Δ.) Πνευματικών Δικαιωμάτων.

Για άλλη μια φορά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια καλούνται να συνεχίσουν να λειτουργούν σε περιβάλλον, κάθε άλλο παρά φιλικό. Άλλωστε στις ημέρες μας τα έντονα προβλήματά των (Φορολογία – Ε.Φ.Κ.Α. – Δάνεια – Ρυθμίσεις κ.λπ.) λόγω εκλογικών διαδικασιών όπως πάντα συμβαίνει, βρέθηκαν στην επικαιρότητα και την επομένη απλά διεκδικείται η λύση τους.

Το χάος που επικρατεί στη Διαχείριση των Πνευματικών Δικαιωμάτων είναι διαχρονικό και γνωστό σε όλους, αφού η πολιτεία δεν ξεδιαλύνει και δεν καθορίζει διακριτές σχέσεις.

Πιο συγκεκριμένα οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις καταχρηστικές συμπεριφορές που προκαλούν σε βάρος τους οι Ο.Σ.Δ. Πνευματικών δικαιωμάτων (Ε.Υ.Ε.Δ. – ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ – G.E.A. – ΜΕΤΡΟΝ κ.α.) με τη λειτουργία τους, κυρίως με τον καθορισμό αμοιβολογίου μονομερώς, αλλά και το φόβο της απειλής προστίμων και ποινικών διώξεων, σε μια περίοδο που οι περισσότεροι κινούνται στα όρια τους.

Επισημαίνεται ότι το ζητούμενο είναι να υπάρχουν δίκαιες αμοιβές, που θα προκύπτουν από διαπραγμάτευση, βασισμένη στη χρήση μουσικής και εναρμονισμένη με τις συνθήκες της αγοράς, με απώτερο σκοπό τόσο την προστασία των χρηστών μουσικής, όσο και των πνευματικών δημιουργών.

Συμφωνούμε απόλυτα με την πρόταση σας προς το Υπουργείο Πολιτισμού (Α.Π. = 4050/24-9-18/ΚΕΕΕ), για την ύπαρξη ενός ενιαίου λογικού αμοιβολογίου και είσπραξης για τα Πνευματικά Δικαιώματα, όπως άλλωστε γίνεται σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες και πρόκειται για ένα θέμα που απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση και γενναίες νομοθετικές πρωτοβουλίες από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού για να λυθεί, γνωρίζοντας άπαντες τις παλινωδίες και παρεμβάσεις όλων γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.

Κύριε Πρόεδρε,

Ζητούμε όπως το όλο θέμα να τεθεί σε προτεραιότητα στην ατζέντα διεκδικήσεων της Κ.Ε.Ε., προκειμένου να επιτευχθεί οριστική λύση προς όφελος του επιχειρηματικού κόσμου – μελών μας." 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου