Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Σοφία Σπυρλιάδου: «Τη φωνή του κόσμου δεν πρέπει ποτέ να πάψουμε να την ακούμε»

Συνέντευξη στην Πάολα Χαραλαμπίδου 
Τη γνωρίσαμε μέσα από τις «Ιστορίες Τοίχων» το 2011, όταν της ανατέθηκε από τον Δήμο Κιλκίς η εκτέλεση σειράς τοιχογραφιών σε δημόσια κτίρια της πόλης του Κιλκίς, καθώς και μέσα από τις συμμετοχές της σε εικαστικές εκθέσεις και φεστιβάλ κόμικς. 

Σήμερα, με την ευκαιρία των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου έχουμε την ευκαιρία να δούμε και μια πιο δυναμική πτυχή του χαρακτήρα της. Ο λόγος για την πολιτικοποιημένη, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε κοινωνικά θέματα, με ώριμη σκέψη, ισχυρή άποψη, ιδέες και όραμα, 36χρονη αρχιτέκτονα Σοφία Σπυρλιάδου, η οποία την ερχόμενη Κυριακή κατέρχεται υποψήφια βουλευτής με το κόμμα «ΜέΡΑ25» του Γιάνη Βαρουφάκη.

-Απόφοιτη Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ, εικονογράφος, δασκάλα ζωγραφικής και comics, με σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και σήμερα υποψήφια Βουλευτής του κόμματος «ΜέΡΑ25». Πως προέκυψε αυτή η υποψηφιότητα;

Καταλαβαίνω ότι από το βιογραφικό μου διαφαίνεται καθαρά πως δεν είμαι αυτό που λέμε «επαγγελματίας πολιτικός». Ποτέ μέχρι τώρα δεν υπήρξα ενταγμένη σε κάποιο κόμμα και αντιπαθώ τα μικροπολιτικά παιχνίδια και άλλες παρόμοιες τακτικές που έχουμε, δυστυχώς, συνηθίσει. Ωστόσο, θεωρώ τον εαυτό μου πολιτικοποιημένο άνθρωπο. 

Με απασχολούν ιδιαίτερα τα κοινωνικά ζητήματα, η ανισότητα, η θέση της χώρας μας στην Ευρώπη και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Όπως πολλοί από τους συμπολίτες μου, έχω ελπίσει κατά καιρούς σε κόμματα και πρόσωπα, έχω ψηφίσει ανθρώπους που πίστευα ότι θα μπορούσαν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας μας και λίγο ή πολύ έχω απογοητευτεί κάθε φορά.

Επειδή όμως η απογοήτευση από μόνη της δεν είναι δημιουργική στάση, επειδή πολλές φορές οδηγεί στη μοιρολατρία, στο «όλοι ίδιοι είναι» ακόμα και στην αποχή από την εκλογική διαδικασία, ο μόνος τρόπος είναι να αναλάβουμε δράση μόνοι μας. Είμαστε πολίτες που νιώθουμε πως κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα δεν μας εκπροσωπεί πλέον στη βουλή. Και πιστεύω πως είμαστε πολλοί που νιώθουμε έτσι. Και πιστεύω πως η φωνή μας πρέπει να ακουστεί.

-Ποια είναι κατά την προσωπική σου άποψη, εκείνα τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν το «ΜέΡΑ25», αλλά και τον ιδρυτή του, Γιάνη Βαρουφάκη;

Αυτό που αρχικά με τράβηξε στο «ΜέΡΑ25» ήταν η διαπίστωση ότι το πρόβλημα της ελληνικής κρίσης όπως εξελίσσεται τα τελευταία δέκα χρόνια, είναι μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος ολόκληρης της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιλέξει έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο: την πολιτική της λιτότητας για τους πολλούς και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων μιας οικονομικά ισχυρής ολιγαρχίας. 

Το σενάριο έχει ξαναπαιχτεί τη δεκαετία του ’30, μετά την οικονομική κρίση του 1929 και τα αποτελέσματα τα γνωρίζουμε: κρίση της δημοκρατίας και άνοδος της ακροδεξιάς. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι τα ακροδεξιά κόμματα έχουν αυξήσει τα ποσοστά τους σε τέτοιο βαθμό στην Ευρώπη.

Το «ΜέΡΑ25» (με το λατινικό του όνομα «DiEM25») δεν περιορίζεται μόνο στα ελληνικά σύνορα. Έχει ξεκινήσει δράση ταυτόχρονα σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης ακριβώς για να εμποδίσει αυτές τις καταστροφικές πολιτικές που οδηγούν στη διάλυσή της.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες θέσεις για την Ελλάδα. Το «ΜέΡΑ25» αυτή τη στιγμή είναι το μόνο κόμμα που έχει ένα ξεκάθαρο και ρεαλιστικό πρόγραμμα ως απάντηση για την κρίση που βιώνουμε. Είναι κωδικοποιημένο σε 7 τομές που αφορούν την οικονομία αλλά και θεσμούς όπως η υγεία, η παιδεία η πράσινη ανάπτυξη και σας καλώ να το διαβάσετε στο www.mera25.gr. 

Σε γενικές γραμμές το «ΜέΡΑ25» θεωρεί πως έχουμε τη δυνατότητα να νομοθετήσουμε και να εφαρμόσουμε νόμους χωρίς την «άδεια» των τροϊκανών ή άλλων εξωτερικών θεσμών. Κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο για ένα κυρίαρχο κράτος, αλλά τελικά -από ό,τι φαίνεται- δεν είναι…

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένας πολύ χαρισματικός άνθρωπος, έξυπνος, με αδιαμφισβήτητες ικανότητες και με βαθιά γνώση στο πεδίο του. Αυτό όμως που εκτίμησα ιδιαίτερα ήταν η στάση του μετά το δημοψήφισμα όπου, μένοντας σταθερός στις θέσεις του, παραιτήθηκε όταν κατάλαβε πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δε σκόπευε να υποστηρίξει το λαϊκό αίτημα του «ΌΧΙ».

-Θεμελιώδης αρχή του «ΜέΡΑ25» είναι η ανυπακοή. Συμφωνείς πολιτικά με τον συγκεκριμένο όρο;

Αρχή του «ΜέΡΑ25» είναι η Ρεαλιστική Ανυπακοή. Δεν είμαστε ανυπάκουοι από αντίδραση ή επειδή μας αρέσουν οι καυγάδες και οι ρίξεις, αλλά επειδή αυτό που μας προτείνουν ως λύση στο πρόβλημα ωθεί τη χώρα μας στη φτωχοποίηση και στην ερημοποίηση. Ο κόσμος υποφέρει, οι νέοι μας φεύγουν έξω και εδώ και δέκα ολόκληρα χρόνια δεν έχουμε βελτιώσει τη θέση μας στο ελάχιστο. Αν αυτή είναι η λύση τους τότε ναι, θα είμαστε ανυπάκουοι. Γιατί η «λύση» τους είναι ΛΑΘΟΣ.

-Ποιες είναι οι προτεραιότητες της Σοφίας Σπυρλιάδου σε περίπτωση εκλογής της, σε ό,τι αφορά στο νομό Κιλκίς; Γιατί να ψηφίσει κάποιος τη Σοφία Σπυρλιάδου;

Μιας και είμαι αυτό που λέμε «γέννημα-θρέμμα» του Κιλκίς, εργάζομαι, έχω την οικογένειά μου και φίλους μου εδώ, θέλω να πιστεύω ότι έχω μια εικόνα για τα προβλήματα της περιοχής και για τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους της. Γνωρίζω για τα χωριά που έχουν ερημώσει ενώ υπάρχουν δυνατότητες για αγροτική ανάπτυξη. Γνωρίζω για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι τοπικές επιχειρήσεις να επιβιώσουν. Βλέπω υποδομές που έχουν στηθεί από τις παλιές «καλές» εποχές και στέκουν ανεκμετάλλευτες.

Σε μια συλλογικότητα όπως είναι ένα κόμμα, καθένας αναλαμβάνει καθήκοντα ανάλογα με τις ικανότητες και τις γνώσεις του. Ως αρχιτέκτονας με εικαστική παιδεία και με εργασιακή εμπειρία στο ελεύθερο επάγγελμα και την εκπαίδευση, αυτοί είναι οι χώροι στους οποίους κινούμαι άνετα, έχω ισχυρή άποψη, ιδέες και όραμα. Εκεί είναι που μπορώ να προσφέρω άμεσα. Δεν ξεχνώ όμως πως υποχρέωση κάθε εκπροσώπου στη βουλή και στα κέντρα εξουσίας είναι να γίνει η φωνή του κόσμου της τοπικής κοινωνίας από όπου προέρχεται.

Και τη φωνή του κόσμου δεν πρέπει ποτέ να πάψουμε να την ακούμε. 

Βιογραφικό
Η Σοφία Σπυρλιάδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1983 και μεγάλωσε στο Κιλκίς. Σπούδασε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Το 2012 ξεκίνησε σπουδές στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ, στο εργαστήριο χαρακτικής του Ξενή Σαχίνη.

Από το 2009 έως σήμερα, διατηρεί γραφείο Αρχιτεκτονικών Μελετών και Γραφιστικών Εφαρμογών ενώ παραδίδει σεμινάρια και μαθήματα σχεδίου.

Από το 2013 έως σήμερα, διδάσκει σχέδιο, ζωγραφική και κόμικς στα τμήματα του Καλλιτεχνικού και Πολιτιστικού συνόλου «η πόλις», στο Κιλκίς, του οποίου είναι μέλος.

Κατά το διάστημα 2013-2015 εξέδιδε το περιοδικό κόμικς «Frogs&Dogs» με τις εκδόσεις Jemma Press.

Σε ό,τι αφορά την ενασχόλησή της με τα κοινά, το 2010 κατέβηκε υποψήφια δημοτική σύμβουλος για το Δήμο Κιλκίς με τον συνδυασμό «Κοινωνία της Δημιουργίας».

Το 2011 μαζί με συναδέλφους αρχιτέκτονες του νομού Κιλκίς ίδρυσαν τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ν. Κιλκίς, του οποίου είναι μέλος του ΔΣ μέχρι και σήμερα, ενώ τη διετία 2017 - 2018, σε συνεργασία με το Καλλιτεχνικό και Πολιτιστικό Σύνολο «η πόλις» και με την ΜΚΟ INTERSOS συμμετείχε εθελοντικά στο πρόγραμμα «Promote Peaceful coexistence with local communities in Northern Greece and Epirus». Στο πλαίσιο του προγράμματος παρέδωσε μαθήματα ζωγραφικής και σχεδίου σε πρόσφυγες της πόλης του Κιλκίς και του camp της Νέας Καβάλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.