Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Φιλόδημος 2 ένα πρόγραμμα που μπορεί να αλλάξει τον Δήμο


Γράφει η Βασιλική Μαυρογονάτου*
Εδώ και ένα χρόνο περίπου είναι σε ισχύ το πρόγραμμα Φιλόδημος. Ένα πρόγραμμα του υπουργείου εσωτερικών πραγματικά ελπιδοφόρο και καινοτόμο. Πριν από μερικές ημέρες το ΥΠΕΣ εξέδωσε 3 νέες προσκλήσεις του προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ», συνολικού προϋπολογισμού 240 εκατ. Ευρώ

Η πρώτη Πρόσκληση, ύψους 150 εκ. ευρώ, αφορά στην άμεση χρηματοδότηση των δήμων όλης της χώρας για έργα και παρεμβάσεις, σε όλο σχεδόν το εύρος των αναπτυξιακών και κοινωνικών αρμοδιοτήτων τους: από την τοπική ανάπτυξη και την προστασία περιβάλλοντος, μέχρι την αναβάθμιση των κοινωνικών και πολιτιστικών υποδομών τους.

Με την πρόσκληση αυτή υπερδιπλασιάζονται οι πόροι των δήμων για επενδύσεις και επιπλέον εισάγονται νέα κριτήρια για την πιο δίκαιη κατανομή τους. Εκτός από τον πληθυσμό, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, λαμβάνονται υπόψη η ορεινότητα και η νησιωτικότητα, η έκταση του δήμου, το μήκος του υδρευτικού, αποχετευτικού και οδικού δικτύου, καθώς επίσης και κοινωνικά κριτήρια, όπως το ποσοστό της ανεργίας και της φτώχειας.

Η δεύτερη Πρόσκληση, ύψους 55 εκ. ευρώ αφορά στην εκπόνηση νέων ή την επικαιροποίηση παλαιών μελετών, εγκεκριμένων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς και στην υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στα σχολεία.

Τα μέτρα και τα μέσα πυροπροστασίας αφορούν στην εγκατάσταση, συμπλήρωση ή αντικατάσταση, όπως και στον έλεγχο της καλής λειτουργίας των συστημάτων ενεργητικής πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα απολύτως αναγκαίο για τη θωράκιση των σχολείων μας από τον κίνδυνο πυρκαγιάς, με δεδομένο ότι σε πολλά από αυτά το σύστημα πυροπροστασίας ήταν ελλιπές ή και απαρχαιωμένο.

Η τρίτη Πρόσκληση, ύψους 35 εκατ. ευρώ χρηματοδοτεί την κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Βασικός στόχος είναι να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ασφαλής πρόσβαση των παιδιών ΑμεΑ στους χώρους των σχολείων και να πάψουν επιτέλους να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλη τη χώρα 7.361 σχολεία δε διαθέτουν ράμπα για να εισέλθει αναπηρικό αμαξίδιο και περισσότερα 9.917 δεν διαθέτουν χώρους υγιεινής για ΑμεΑ.

Ένα επίσης σημαντικό που δεν πρέπει να χάσουμε με τίποτα την χρηματοδότηση είναι η Χρηματοδότηση για την κατασκευή καταφυγίων αδέσποτων ζώων ή για την αναβάθμιση ήδη υφιστάμενων χώρων εξασφαλίζουν οι δήμοι, μέσω νέας πρόσκλησης του προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ», με αρχικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ. Το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης για κάθε δικαιούχο OTA ορίστηκε σε 300.000 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.). Η υποβολή προτάσεων ξεκίνησε ήδη με την έκδοση της Πρόσκλησης και θα διαρκέσει έως την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Μερικά από τα βασικά θέματα που μας αγγίζουν και έχουμε ήδη πάρει έγκριση για να χρηματοδοτηθούν είναι τα παρακάτω:

Χρηματοδότηση αξίας 2.247105,65€ για τη ΔΕΥΑ Κιλκίς για αγωγούς ομβρίων αντιπλημμυρικής προστασίας Κιλκίς

Επίσης στον δήμο Κιλκίς θα διατεθεί κονδύλιο 917.623 ευρώ για προμήθεια μηχανημάτων έργου και συνοδευτικού εξοπλισμού επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων και προαύλιών τους και ανακαίνιση παιδικών χαρών με νέο εξοπλισμό. Συγκεκριμένα για τα σχολικά κτήρια και τους αύλειους χώρους το Κιλκίς έχει ενταχθεί στο Φιλόδημος με το ποσό των 257400€

Εύχομαι στις νέες προσκλήσεις η απερχόμενη διοίκηση του Δήμου να ανταποκριθεί. Να βάλει στην άκρη το γεγονός πως η ύπαρξή της μετράει λίγους μήνες και να κάνει ότι μπορεί για να αφήσει κάτι στην πολύπαθη πόλη μας.

* Βασιλική Μαυρογονάτου
Οικονομολόγος – Ειδική Παιδαγωγός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.