Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Επίκαιρη ερώτηση Γεωργαντά για τους βιοκαλλιεργητές

Δελτίο τύπου Γ. Γεωργαντά
Ο Βουλευτής Κιλκίς Γ. Γεωργαντάς για το μεγάλο θέμα του αποκλεισμού των βιοκαλλιεργητών του νομού Κιλκίς από το νέο πρόγραμμα κατέθεσε σήμερα Επίκαιρη Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό. Η προχειρότητα του Υπουργείου οδήγησε σε έγκριση μόνο 30 αιτήσεων από τις 630 συνολικά των υφιστάμενων βιοκαλλιεργητών.

Ακολουθεί το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης :

«Στις 11 Απριλίου 2019, το ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της αρχικής αξιολόγησης των αιτήσεων ένταξης στο Μέτρο 11 του Π.Α.Α 2014-2020 "Βιολογικές Καλλιέργειες", σύμφωνα με την αριθ. 4075/182059/31-12-2018 Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στήριξης. 

Δυστυχώς τα αποτελέσματα της αξιολόγησης επιβεβαίωσαν τις αρχικές μας ενστάσεις, ότι τα κριτήρια που τέθηκαν και ο τρόπος που εφαρμόστηκαν - όχι πια σε επίπεδο Περιφερειών, αλλά πανελλαδικά – θα οδηγήσουν στον αποκλεισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας των υφιστάμενων βιοκαλλιεργητών.

Οι συνέπειες του σχεδιασμού και της εφαρμογής του προγράμματος από την Κυβέρνηση είναι καταστροφικές για την βιοκαλλιέργεια στο νομό Κιλκίς. Σύμφωνα με τα πρόσφατα αποτελέσματα, οι υφιστάμενοι βιοκαλλιεργητές του Κιλκίς κυριολεκτικά εξοντώνονται, καθώς από τις 630 αιτήσεις που υποβλήθηκαν εγκρίθηκαν μόνο 30! 

Οι καλλιεργητές αυτοί βασιζόμενοι στις Κυβερνητικές προτροπές επένδυσαν τα τελευταία χρόνια στον τομέα των βιολογικών καλλιεργειών και τώρα μένουν έκθετοι. Ο άδικος χαρακτήρας των κριτηρίων αλλά και οι γεωγραφικές ανισοκατανομές που προέκυψαν οδήγησαν σε πολύ μικρό αριθμό εγκρίσεων, τόσο για τους παλιούς, όσο και για νεοεισερχόμενους βιοκαλλιεργητές. Παρόμοια εικόνα υπάρχει σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, όπου συνολικά εγκρίθηκαν 96 αιτήσεις.

Είναι απολύτως αναγκαίο στην επόμενη φάση του προγράμματος να γίνουν οι διορθωτικές εκείνες παρεμβάσεις, που θα επιτρέψουν την δικαιότερη αξιολόγηση και την ουσιαστική ενίσχυση των καλλιεργητών που επένδυσαν ή επιθυμούν να επενδύσουν σε αυτόν τον τομέα. Η γενναία αύξηση του ποσού των διαθέσιμων ενισχύσεων ανά Περιφέρεια πλέον και όχι σε όλη την Επικράτεια, αλλά και κάθε άλλο πρόσφορο μέτρο, θα μπορούσαν να εξαλείψουν τη μεγάλη αυτή αδικία.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποια μέτρα θα λάβετε προκειμένου να διορθωθεί ο άδικος αποκλεισμός των υφιστάμενων βιοκαλλιεργητών στο νομό Κιλκίς και η πολύ μικρή έγκριση νέων;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.