Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2019

Τι δηλώνει ο Π. Τονικίδης για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Δελτίο τύπου Επιμελητηρίου Κιλκίς 
Υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού και της κατάργησης του υποκατώτατου για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών, τάσσεται ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς κ. Παύλος Τονικίδης. Από την εφαρμογή της εν λόγω απόφασης, που θα ισχύσει από 1η Φεβρουαρίου 2019, και η οποία προβλέπει την αύξηση 24 συνολικά επιδομάτων του ΟΑΕΔ που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό, αναμένεται να ωφεληθούν άμεσα εκατοντάδες συμπολίτες μας.

Πρόκειται σαφώς για μια θετική εξέλιξη, η οποία μπορεί να επιφέρει θετικό πρόσημo στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, που είναι και το ζητούμενο.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε τις επιφυλάξεις μας σε σχέση με τη βιωσιμότητα της απόφασης αυτής. Καθότι φοβούμαστε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού, χωρίς την λήψη άλλων ελαφρυντικών μέτρων για τους μισθωτούς και για τις επιχειρήσεις, δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Η αύξηση του μισθολογικού κόστους, σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία, αλλά και τις υψηλές εισφορές των εργοδοτών, ενέχει τον σοβαρό κίνδυνο πολλές επιχειρήσεις να μην μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να προχωρήσουν σε απολύσεις, μειώσεις ωραρίων ή ακόμα και σε αναστολή λειτουργίας. Οι άνεργοι θα αυξάνονται και η αδήλωτη εργασία θα συνεχίσει να ανθεί.

Και οι ίδιοι οι μισθωτοί όμως, αν η κυβέρνηση προχωρήσει τελικά στη μείωση του αφορολόγητου από 1-1-2020, δεν θα ωφεληθούν πραγματικά από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Τα επιπλέον χρήματα που θα λαμβάνουν, δεν θα μένουν ούτε στις τσέπες τους, ούτε στην αγορά, αλλά θα επιστρέφουν στα κρατικά ταμεία μέσω ασφαλιστικών εισφορών και της παρακράτησης του φόρου εισοδήματος.

Για όλους αυτούς τους λόγους, καλούμε την κυβέρνηση να λάβει υπόψη της τις πραγματικές συνθήκες της οικονομίας και να επανεξετάσει το συντομότερο δυνατό την πρότασή της με την υιοθέτηση και εφαρμογή μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων (π.χ. με προγράμματα επιδότησης του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, μείωση ασφαλιστικών εισφορών).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου