Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

"Παρακαλώ, οι όποιες ιδεολογικές αγκυλώσεις μακριά από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια"


Γράφει ο Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς *
Η πατρίδα μας και η ελληνική κοινωνία εδώ και περίπου 10 μήνες έχουν περιέλθει στην δίνη της γνωστής διαπραγματευσης και συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ ή αν θέλετε μεταξύ των κ.κ. Τσιπρα και Ζαεφ. Πάνω κάτω όλες και όλοι έχουμε μια άποψη και θέση πάνω στο ζήτημα αυτό, είτε εσφαλμένη είτε σωστή και προφανώς είναι καλό να εκφράζουμε την γνώμη μας δημόσια. 

Άλλωστε όλων τα επιχειρήματα και τα λόγια είναι προς κρίση και αμφισβήτηση. Ο διάλογος και η ''σύγκρουση'' απόψεων, πόσο μάλλον για ένα τόσο λεπτό και ιδιαίτερο ζήτημα όπως το Σκοπιανό - Μακεδονικό, είναι μέσα στο πρόγραμμα. Εδώ και περίπου 1,5 μήνα γινόμαστε βέβαια μάρτυρες ενός αρνητικού φαινομένου.

Σε πολλά γυμνάσια και λύκεια της χώρας μας καθηγητές και διευθυντές τιμωρούν με ποινές τύπου αποβολή ή επίπληξη, εφήβους και έφηβες που είτε σε παρελάσεις, είτε μέσα ή έξω από το εκπαιδευτικό χώρο, είτε σε εκδηλώσεις νεανικού χαρακτήρα εκφράζουν πατριωτικά συνθήματα και συναισθήματα. Ποιος επιστήμονας παιδαγωγικής ή ποιος πολιτικός επιστήμονας τους είπε ότι με το να τιμωρείς ένα νέο παιδί 15-17 χρόνων το κάνεις να συνετιστεί από το όποιο πιθανό ''πολιτικό'' του παράπτωμα;

Απορώ πραγματικά;

Έτσι νομίζουν ορισμένοι ότι θα επιμορφώσουν την νέα γενιά; Και προφανώς δεν αναφέρομαι σε καμία και κανένα συγκεκριμένα. Δεν φωτογραφίζω με τα λόγια μου κανέναν και καμία. Σέβομαι το εκπαιδευτικό προσωπικό της πόλης μας και γνωρίζω δεκάδες εξαίρετα άτομα, καθηγητές και δασκάλους μου, που ακόμη κρατάμε στενές κοινωνικές σχέσεις. 

Εκφράζω απορία ως 26χρονος που έχει φρέσκια ακόμη στο νου του την εφηβική του νιότη. Όσο λάθος και να είναι η ιδεολογική εκκολαπτόμενη άποψη μιας νεαράς ή ενός νεαρού δεν θεραπεύεται με αυταρχικές νουθεσίες και πρακτικές άλλων εποχών. 

Παρά μόνο με κατανόηση και διάλογο. Αφήστε λοιπόν τα παιδιά να εκφραστούν και αν είναι λάθος πλησιάστε τα με τον σωστό τρόπο. Ακούστε τα. Οχι με ιδεολογικές ή γραφειοκρατικές αγκυλώσεις όμως. Έχουν να μας πούνε πολλά. Η γενιά μετά από εμένα τρέχει ακόμη γρηγορότερα από την δική μου.

Και σαν Θωμάς, απλός πολίτης Κιλκίς, προτιμώ έναν 15χρονο/15χρονη που ανεβάζει πανό παρά εκείνον/εκείνη που πίνει καφεδάκια και παίζει παιχνίδια στον υπολογιστή όλη μέρα... η ελληνική κοινωνία χρειάζεται τον ενεργό νέο πολίτη. Είναι και αυτό μια κάποια μορφή ελπίδας. 

ΥΓ: Εκείνοι που χωρίς πολλή σκέψη λένε ότι ''το κάνουν απλά για να χάσουν μάθημα'', ας μελετήσουν καλύτερα το περιστατικό...

* Ο Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς είναι απόφοιτος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, Blogger, Στέλεχος του ΚΕ.ΑΣ.Μ. Θεσσαλονίκης, Μέλος της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Κιλκίς και Μεταπτυχιακός Φοιτητής Διεθνών, Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διπλωματίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.