Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Ο εορτασμός της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας στην Ταξιαρχία Πολυκάστρου

Δελτίο τύπου Ιεράς Μητρόπολης Γουμενίσσης 
«Η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα κυριωνυμείται και τιμάται κατεξοχήν στα Κύθηρα, όπου και φανερώθηκε σε ένα βοσκό και ανευρέθηκε η ιερή εικόνα Της ανάμεσα στα κλαδιά μιας μυρτιάς, όπου επίμονα παρέμενε και όπου κτίσθηκε ο λαμπρός ναός Της, μεγάλο προσκύνημα.

Έγινε ξακουστή από τους Κυθηρίους με τα χρόνια, με τα θαύματα ενός παραλύτου και άλλες θαυμαστές θεραπείες νοσούντων, ώστε να γίνει πασίγνωστη η χάρη Της, τιμώμενη στις 24 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο. Η χάρη Της έφθασε ως εμάς εδώ στα βόρεια σύνορα της πατρίδας μας, κατά κάποιον τρόπο ευλογώντας τα προς βορράν όπως και τα προς νότον της χώρας» τόνισε με περιγραφική ενάργεια ο προεξάρχων Ποιμενάρχης κ. Δημήτριος.

«Στη δική Της φροντίδα οφείλεται και η σύντομη αποπεράτωση του ναού Της στην Ταξιαρχία, ευμεγέθους, αγιογραφημένου, με όλη την απαραίτητη σκευή, με ψαλτήρι, δεσποτικό, στασίδια, καθίσματα, που όλα επιμαρτυρούν για τους ειδότας πως η Παναγία μας κατεύθυνε και φρόντιζε το σπιτικό Της, ώστε να αποπερατωθεί ανελπίστως σύντομα. 

Στη Μακεδονία μας και στη βόρεια εσχατιά της πατρίδος μας, στο Πολύκαστρο, αξιωνόμαστε και εορτάζουμε με την πρέπουσα τιμητική προσκύνηση και υμνολογική ανάταση την Παναγία την Μυρτιδιώτισσα».

Στον ομώνυμο εγκαινιασμένο ναό της στο 509 ΤΠ της 33ης Μ/Κ Ταξιαρχίας, συνοδευόμενος από ιερείς και διακόνους, ο Σεβασμιώτατος εκόμισε αφ᾽ εσπέρας ιερά λείψανα τως αγίων μαρτύρων Γεωργίου, Βαρβάρας και Ευστρατίου, ως και των νεοφανών μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης. Στο κήρυγμά του τόνισε την εμπειρική διδασκαλία της Εκκλησίας για το πρόσωπο της Παναγίας μας με παραδείγματα αμεσότητος που προβληματίζουν, συγκλονίζουν και κατανύσσουν τις καρδιές.

Κατάμεστος ο ναός από στρατιωτικούς και λαϊκούς με επικεφαλής το μέραρχο της 1ης Μεραρχίας κ. Συμεών Κεβεντζίδη, το σημερινό ταξίαρχο-διοικητή της 33ης Μ/Κ Ταξιαρχίας κ. Αθανάσιο Ναλμπάντη, καθώς και τους προδιατελέσαντες αντίστοιχα διοικητή και επιτελάρχη κ. Στυλιανό Καλφέλη (νυν στρατηγό ε.α.) και κ. Κωνσταντίνο Χούπη (νυν ταξίαρχο ε.α.), επί των ημερών των οποίων θεμελιώθηκε και ανεγέρθηκε ο ναός εντός εννέα μηνών το 2001 (!). Αγιογραφημένος κατά το πλείστον, εγκαινιάστηκε στις 7-12-2003 από τον οικείο Ποιμενάρχη κ. Δημήτριο και τον τότε Μητροπολίτη Κυθήρων και μετέπειτα Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος κυρό Κύριλλο.

Στον Εσπερινό συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Ανδρέας Βεργίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παιονίας κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Παιονίας κ. Γεώργιος Φράγκος και κ. Γεώργιος Παμποράκης, εκπροσωπώντας τον απουσιάζοντα Δήμαρχο Παιονίας, και ο διοικητής του Α.Τ. Ευζώνων αστυνόμος Α κ. Αντώνιος Μπουζαλάς εκπροσωπώντας τον αστυνομικό διευθυντή Κιλκίς, ο αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου κ. Κωνσταντίνος Σιωνίδης, η πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου “Ευκράντης” κ. Γαρυφαλλιά Καρβουνιάρη, ενώ ανήμερα της εορτής ο Δήμος εκπροσωπήθηκε από τον κ. Αθανάσιο Τζούρτζο τ. πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ.

Στο τέλος τελέστηκε η αρτοκλασία και λιτανεύθηκε η εικόνα της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας και τα ι. λείψανα των Μαρτύρων, με συνοδεία αγήματος, υπό την καλλίφωνη χορωδιακή ψαλμώδηση από στρατιωτικούς. Έγιναν στάσεις και δεήσεις για τους στρατευμένους, όπως και στο Ηρώο της Ταξιαρχίας για τους πεσόντες υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Ο Σεβασμιώτατος στο τέλος προσκάλεσε τα παριστάμενα παιδιά και διαμοίρασε από τους ευλογημένους άρτους, όπως το συνηθίζει, σαν έναν τρόπο αμεσότερης κοινωνίας με τα παιδιά, που προξενεί και διατηρεί τις ευχάριστες αναμνήσεις της εκκλησιαστικής οικειότητας.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε λαμπρό ιερατικό συλλείτουργο με συμμετοχή στρατιωτικών και προσκυνητών, και επακολούθησε δεξίωση από την 33η Μ/Κ Ταξιαρχία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.