Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Πρόβλημα με τα κανονάκια κρότου σε χωριά του νομού Κιλκίς

Κείμενο: Ιωάννα Μπ. Στράντζαλη 
Bsc Γεωλογία- Msc Παλαιοντολογία - Μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ) με εθελοντική δραστηριότητα
Τα κανονάκια κρότου εμφανίσθηκαν τα τελευταία χρόνια και χρησιμοποιούνται κυρίως για την απώθηση των άγριων ζώων μακριά από την αγροτική παραγωγή.

Ωστόσο είναι πολλά τα παράπονα από πολίτες, σχετικά με τη διατάραξη της κοινής ησυχίας από κανονάκια κρότου που υπάρχουν στα κτήματα πλησίον των χωριών του Κιλκίς.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα κανονάκια δημιουργούν επανειλημμένα (ακόμα και με διαφορά μόνο μερικών δευτερολέπτων) εκκωφαντικό κρότο και μάλιστα κατά τις νυχτερινές ώρες με αποτέλεσμα τα αδέσποτα σκυλιά στις γειτονιές να τρομάζουν και να αναστατώνονται και να ουρλιάζουν όλο το βράδυ, πράγμα το οποίο είναι ακόμα πιο έντονο κατά τους θερινούς μήνες μιας και τα παράθυρα παραμένουν ανοιχτά για δροσιά και τα κανονάκια λειτουργούν μονίμως. 

Από την άλλη, τα αδέσποτα, τα οποία είναι πάρα πολλά σε αριθμό και συνεχώς αυξάνονται, με την πολιτεία, τους αρμόδιους και τις εκάστοτε τοπικές διοικήσεις να απαξιούν παντελώς για την επίλυση αυτού το προβλήματος, έτσι δημιουργείται ένας τραγικός φαύλος κύκλος αναφορικά με τις ώρες κοινής ησυχίας και τους κατοίκους τελικώς να μη μπορούν να ξεκουραστούν…. ως εκ τούτου προβλήματα δημιουργούνται στις διαπροσωπικές σχέσεις των πολιτών καθώς φθείρονται αλλά και στην ψυχική τους υγεία η οποία υπονομεύεται

Πολλές φορές ακόμα, οι πολίτες που έχουν κάποια κατοικία προς ενοικίαση, δεν μπορούν να τις διαθέσουν, μιας και η ζήτηση πέφτει εξαιτίας του θορύβου και της συνεχούς όχλησης

Εκτός από τη διατάραξη της κοινής ησυχίας σε βάρος των πολιτών και των αρνητικών αποτελεσμάτων στην υγεία τους τίθεται το σημαντικότατο θέμα της ηχορύπανσης και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Το Κιλκίς περιλαμβάνει πολλές περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος και που ανήκουν στο δίκτυο Νατούρα 2000, χρήζουν έτσι ειδικής μεταχείρισης και προστασίας μιας και παρουσιάζουν ευαίσθητη πανίδα και χλωρίδα.

Τα κανονάκια κρότου ταράζουν αυτές τις ευαίσθητες οικολογικές σχέσεις. Ήδη τα κιρκινέζια (Falco naumanni) στο Ανθόφυτο (Natura GR1230006) παρουσιάζουν μείωση σε σχέση με άλλα έτη. 

Τα πουλιά ταράζονται από τον θόρυβο που δημιουργείται από τα κανονάκια, στρεσάρονται, φεύγουν από τις φωλιές τους ή δεν αναπαράγονται με τελικό αποτέλεσμα ένα ακόμα αρνητικό, την αύξηση των εντόμων…φτάνει σε σημείο λοιπόν να αναρωτιέται κανείς το εξής: Αυτήν τη χρονιά υπήρξε ιδιαίτερο πρόβλημα με τα κουνούπια στο Κιλκίς, μήπως ο ιός του Δυτικού Νείλου συσχετίζεται με τη χρήση μηχανημάτων κρότου στα κτήματα (πέφτει ο αριθμός των πουλιών και η κατανάλωση εντόμων) στις περιοχές μας; 

Μπορεί η πολιτεία να μας καθησυχάσει ότι δεν οφείλεται σε αυτό;

Δε θα πρέπει να ελεγχθεί; 

Είτε υπάρχει είτε όχι συσχέτιση, πρόκειται για μία αλυσιδωτή αντίδραση που μόνο κακά αποτελέσματα έχει και όλα αυτά για το χρηματικό κέρδος… αξίζει την υγεία των πολιτών;

Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι τα κρούσματα του ιού έχουν αυξηθεί τελευταία και στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς αλλά και σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, αυτή τη στιγμή ανέρχονται περίπου σε 19, τα 15 να αφορούν με εκδηλώσεις προβλημάτων στο κεντρικό νευρικό σύστημα και τα 4 εμφάνισαν ήπιες εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν καταγραφεί κρούσματα στους δήμους Χαλκηδόνας, Ωραιοκάστρου, Βόλβης, Δέλτα, Βέροιας, Παιονίας, Θεσσαλονίκης, Αλεξάνδρειας και Πέλλας και Κορδελιού – Ευόσμου.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ προανήγγειλε ότι αναμένει αύξηση των κρουσμάτων (ήδη τρεις άνθρωποι είναι νεκροί και άλλοι δέκα επτά νόσησαν ανεβάζοντας τα κρούσματα στην Ελλάδα στα εξήντα).

Η ηχορύπανση είναι μια παράνομη συμπεριφορά, είναι ένα αδίκημα, η τέλεση του οποίου τιμωρείται από το Νόμο με ποινές.

Ζητούμε από την πολιτεία να λάβει τις ευθύνες της, ο Νομός του Κιλκίς μαζί με τους Δήμους του και τις τοπικές κοινότητες να ενδιαφερθεί για τους κατοίκους και με όλα τα μέσα που διαθέτει, ως οφείλει να δράσει γρήγορα και να σταθεί αρωγός για μια εύρυθμη λειτουργία του τόπου με στόχο την ψυχική ηρεμία των πολιτών, τις καλές διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των κατοίκων, την υγεία τους και την προστασία του περιβάλλοντος 

1 σχόλιο:

  1. Αυτά θα πρέπει να έχουν άδεια από την Περιφέρεια για να γίνεται χρήση τους. Επίσης στο νόμο περί όπλων χαρακτηρίζονται ως ειδικά όπλα και επιτρέπονται μόνο για χρήση στα αεροδρόμια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.