Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Απάντηση Χρήστου Γκουντενούδη προς Ηλία Αριζάνη για το πρόγραμμα Leader και την αγροτική οδοποιία

Απάντηση Δημάρχου Παιονίας κ. Γκουντενούδη στην παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου Παιονίας κ. Αριζάνη που αφορά το πρόγραμμα Leader και την αγροτική οδοποιία. (Δείτε ΕΔΩ)
Κύριε Αριζάνη,
Σε απάντηση των όσων αναφέρετε στο κείμενο που δημοσιεύσατε και αφορά για μια ακόμη φορά την αγροτική οδοποιία, έχουμε να σας αναφέρουμε τα κάτωθι:

Παρ’ ότι για το εν λόγω σας έχω ήδη απαντήσει στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, επειδή όμως κατά την προσφιλή σας τακτική να δημιουργείτε εντυπώσεις επανέρχεστε και δια του τύπου, οφείλω σεβόμενος τους συμπολίτες μας και τους αναγνώστες να σας παραθέσω κάποια πράγματα πιο λεπτομερώς.

Η αγροτική οδοποιία υλοποιείται από τους δήμους κυρίως μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ και αφορά τη βελτίωση του αγροτικού οδικού δικτύου για την εξυπηρέτηση των αγροτών και των κατοίκων αγροτικών περιοχών.

Κυρίως δε αφορά την βελτίωση της πρόσβασης των παραγωγών στην γεωργική γη, στις καλλιέργειές τους, αλλά και στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Ανάλογο έργο ενέταξε ο Δήμος Παιονίας στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας την «Κατασκευή και βελτίωση υφιστάμενου αγροτικού δρόμου οικισμού Νέας Καβάλας- Σιταριάς» με προϋπολογισμό 639.800 ευρώ.

Όσο δε αφορά στο πρόγραμμα Leader το οποίο επικαλείσθε σαν να το γνωρίζετε καλύτερα κι από αυτούς που το συνέταξαν, σας ενημερώνουμε πρωτίστως ότι από τις τρεις δράσεις στις οποίες αναφέρεστε, οι δύο είναι παντελώς άσχετες με τα όσα θέλετε να υποστηρίξετε.

Πιο συγκεκριμένα, η Δράση 19.6.1.1 αφορά «Πρόληψη δασών και δασικών εκτάσεων από πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές» και η έτερη Δράση 19.2.6.1.2. αφορά «Αποκατάσταση δασών και δασικών εκτάσεων από πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές». Την αναφορά σας σε αυτές τις δράσεις και την σπουδή σας για την πυροπροστασία θα μπορούσαμε μεν να την κατανοήσουμε ως απόρροια της ιδιότητας σας ως πυροσβέστη, όμως καμία σχέση δεν έχουν με την αγροτική οδοποιία.

Επανερχόμενοι στο θέμα του Leader, σας ενημερώνουμε ότι ο συνολικός διαθέσιμος προϋπολογισμός του προγράμματος είναι γενικά μικρός και αφορά όλη την Π.Ε. Κιλκίς εκτός της πόλης του Κιλκίς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κατανεμηθούν πολλές πιστώσεις σε πολλές δράσεις. Μέσω του Leader χρηματοδοτούνται κυρίως έργα με δυνατότητα άμεσης απορρόφησης και υλοποίησης, κάτι που δεν ευνοεί τα έργα οδοποιίας τα οποία απαιτούν ως γνωστόν σειρά χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Η Δράση 19.2.5.1 που αφορά αγροτική οδοποιία και έχει συνολικό προϋπολογισμό 100.000 ευρώ, όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανάλογα έργα καθώς η οδοποιία απαιτεί σημαντικά ποσά μεγαλύτερα σε κάθε περίπτωση των 100.000 ευρώ.

Επίσης, ο δρόμος που θα ηδύνατο να ενταχθεί στο εν λόγω πρόγραμμα θα πρέπει να εξυπηρετεί μια τουλάχιστον μεταποιητική μονάδα και να μην είναι ένας οποιοσδήποτε δρόμος.

Ως δημοτική αρχή έχουμε σε πρώτη προτεραιότητα την αγροτική οδοποιία αλλά και εν γένει τις υποδομές που στηρίζουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα και την προσαρμογή της γεωργίας στα σύγχρονα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Όμως, τα έργα οδοποιίας φροντίζουμε να τα υποβάλουμε σε προσκλήσεις που είναι στοχευμένες γι αυτά, δηλαδή προσκλήσεις του ΕΣΠΑ Π.Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας.

Η φιλοσοφία του προγράμματος Leader είναι φιλοσοφία τοπικής ανάπτυξης και άμεσης απορρόφησης έργων μικρής κλίμακας.

Ο Δήμος Παιονίας έχει ήδη έτοιμες προτάσεις οι οποίες θα υποβληθούν στην παρούσα προγραμματική περίοδο του Leader και αφορούν διάφορες παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα τοπικής στρατηγικής με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μας.

Σας υπενθυμίζουμε ότι ο τομέας της ανάπτυξης δεν προσφέρεται για μικροπολιτική και μάλιστα μικροπολιτική η οποία ασκείται χωρίς καν πρότερη ανάγνωση και κατανόηση των αναπτυξιακών εργαλείων από τους καταγγέλλοντες.

Σας καλούμε πρώτα να μάθετε περί τίνος πρόκειται όσον αφορά τα διάφορα προγράμματα και τις προσκλήσεις υποβολής έργων για έγκριση, και μετά μέσα σε πνεύμα συνεργασίας για το οποίο είμαστε απόλυτα δεκτικοί, να υποβάλετε τις όποιες προτάσεις σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.