Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Φυτεύοντας Τσάι Ολύμπου στο Ελατοχώρι Πιερίας

Γράφει ο Δημήτρης Ρουκάς 
M. Sc. Τεχν. Γεωπόνος
Επιστημονικός Συνεργάτης Π.Ε. Πιερίας
Στο πανέμορφο Ελατοχώρι στα Πιέρια Όρη η καλλιέργεια του αρωματικού και φαρμακευτικού φυτού «Τσάι Ολύμπου» βοτανικά "sideritis scardica", αποτελεί τα τελευταία χρόνια μια δυναμική παραγωγική δραστηριότητα. 

Η περιοχή του Ελατοχωρίου, με το ιδανικό μικροκλίμα που διαμορφώνει το υψόμετρο (600-1200μ), τη κατάλληλη εδαφική δομή και υφή, ήταν από τις πρώτες στην οποία φυτεύτηκαν για καλλιέργεια φυτά από αυτοφυές "sideritis scardica".

Η προώθηση της καλλιέργεια του φυτού «Τσάι Ολύμπου» αποτέλεσε για την Αντιπεριφέρεια Πιερίας, μια βιώσιμη εναλλακτική πρόταση η οποία συνέβαλε στην αναδιάρθρωση της καλλιέργειας του καπνού και στην αξιοποίηση ακαλλιέργητων γαιών. 

Στην Πιερία πλέον υπάρχει μεγάλο απόθεμα γνώσεις για την καλλιέργεια του ευεργετικού φυτού «Τσάι Ολύμπου». Η γνώση της καλλιέργεια του καπνού συνέβαλε, ώστε με μεγαλύτερη ευκολία να περάσουν οι αγρότες των περιοχών της Πιερίας από αυτή του καπνού στο «Τσάι Ολύμπου».

Η φύτευση του φυτού γίνεται στα μέσα του φθινοπώρου, μετά τις πρώτες βροχές και εναλλακτικά στα μέσα της άνοιξης (*). Τα φυτά προέρχονται από δικό τους σπόρο, από αυτοφυές "sideritis scardica" που είχαν συλλέξει και καλλιεργήσει χωρίς να επηρεάσουν την φυσική παραλλακτικότητα του. 

Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν και στην διατήρηση του αυτοφυούς είδους, το οποίο δύστυχος και σήμερα ορισμένοι απερίσκεπτοι επιμένουν να το συλλέγουν αλόγιστα και καταστροφικά από τα φυσικά του ενδιαιτήματα του.

Σε λίγο καιρό (αρχές Ιουνίου), στο Ελατοχώρι ξεκινά και η συλλογή των ανθών του, ώστε να έχουμε την δυνατότητα να μπορούμε να απολαύουμε ένα γευστικό ευεργετικό ρόφημα. Το «Τσάι Ολύμπου» δεν αποτελεί μόνο ζεστό χειμωνιάτικο ρόφημα αλλά και ένα δροσερό αναψυκτικό με όλες τιςευεργετικές του ιδιότητες.

(*) Οι φωτογραφίες είναι από την περιοχή Προσήλιο του Ελατοχωρίου στα Πιέρια Όρη (600μ), η φύτευση γίνεται στο αγρόκτημα της κ. Αναστασίας Μποστανίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.