Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Κιλκίς: Αναβίωσε το θρακιώτικο ‘Έθιμο της Γουρουνοχαράς


Δελτίο τύπου Συλλόγου Στενημαχιτών "Ο ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝ
Στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό του ΚΙΛΚΙΣ, στις 31/12/2017, ο Δήμος Κιλκίς, Ο Σύλλογος Στενημαχιτών "Ο ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝ" Κιλκίς και Η Θρακική Εστία Κιλκίς, στο πνεύμα των ημερών αναβίωσαν στην Πλατεία Ειρήνης το θρακιώτικο ‘Έθιμο της Γουρουνοχαράς.


Πλήθος κόσμου χάρηκε και θυμήθηκε τις παραδόσεις μας των αγίων αυτών ημερών. Τραγούδησε, χόρεψε θρακιώτικα και όχι μόνο και γεύτηκε τους πρώτους μεζέδες της Γουρουνοχαράς που ψήθηκαν και προσφέρθηκαν στον κόσμο με άλλα εδέσματα και κόκκινο κρασί. 

Το γουρούνι, τον άρτο, τα εδέσματα και το κρασί τα έφερε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού από τις προσφορές που έλαβε από τον Κυριάκο Κωφίδη, το αρτοποιείο Τσαχουρίδη και τον Νίκο Τερζενίδη. Τα μέλη των συλλόγων ετοίμασαν έψησαν, τηγάνισαν και μοσχοβόλησαν την πλατεία όπως τα παλιά χρόνια και κέρασαν τον κόσμο.

Ο «Άγιος Τρύφων» χόρεψε χορούς της Μακεδονίας και η Θρακική Εστία τους θρακιώτικους χορούς. Μάλιστα παρουσιάστηκε από τη θρακική εστία και το Έθιμο της Καμήλας, ή Τζαμάλας, που έδωσε κι αυτό ένα άλλο χρώμα στο χριστουγεννιάτικο χωριό με τις μεταμφιέσεις και τη σατυρικές ατάκες που το συνοδεύουν.

Η μουσική ήταν από την ορχήστρα του Νίκου Αγκούση, εγγονού του γνωστού Θρακιώτη τραγουδοποιού κ. Δοϊτσίδη. Η πρόταση και η αφήγηση για το έθιμο της Γουρουνοχαράς ήταν του Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Δ. Τσαντάκη και χαιρετισμούς και ευχές απηύθυναν η πρόεδρος του Αγίου Τρύφωνα κ. Ε. Μαυρομάτη-Τομπουλίδου και ο πρόεδρος της Θρακικής Εστίας κ. Κ. Παπαδάκης. 

Την εκδήλωση τίμησε ο Δήμαρχος κ. Δ. Σισμανίδης, που πρώτος, ως το έθιμο ορίζει, δοκίμασε την πρώτη τηγανιά των κοψιδιών τα οποία έκρινε νοστιμότατα και μετά όλοι οι συνδαιτυμόνες.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.