Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Φραγγίδης: Για να αλλάξουν οι ισορροπίες, χρειάζεται ένα πολιτικό σοκ

Του Γιώργου Φραγγίδη
Τα πρόσφατα αποτελέσματα των εκλογών σε Γερμανία και Αυστρία γεννούν σε όλους έντονη ανησυχία. Από τη μία η Ακροδεξιά καλπάζει και από την άλλη η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία εμφανίζεται λαβωμένη. Το ερώτημα που τίθεται, μοιάζει εύλογο: Έχει μέλλον η Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη; Έχει μέλλον στην Ελλάδα;

Οι ιδέες της Σοσιαλδημοκρατίας κάθε άλλο πάρα χρεοκόπησαν. Αντιθέτως είναι χρήσιμες και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Είναι οι ιδέες που θα συμβάλλουν για να δημιουργηθεί μια κοινωνία των πολλών και όχι των ολίγων. Μια κοινωνία δίκαιη με ευαισθησίες, αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και κοινωνική αλληλεγγύη, δίπλα στον πολίτη και τα προβλήματά του.

Οι καιροί απαιτούν προοδευτικές λύσεις και αυτές μόνο η Σοσιαλδημοκρατία μπορεί να τις προσφέρει.

Στη χώρα μας δε χωρά αμφιβολία ότι οι δυνάμεις της Δημοκρατικής Παράταξης καθόρισαν τις πολιτικές εξελίξεις στην μεταπολιτευτική περίοδο και είναι απόλυτα ταυτισμένες με τις μεγάλες τομές που πραγματοποιήθηκαν.

Με την εμπέδωση της Δημοκρατίας και με τη καθιέρωση του κοινωνικού κράτους.

Με τον εκσυγχρονισμό της χώρας και της δημόσιας διοίκησης. Το ΕΣΥ, ο ΟΓΑ, το ΑΣΕΠ, τα ΚΕΠ, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η διαύγεια, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η άρση του τραπεζικού απορρήτου, οι μεγάλες αλλαγές στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, φέρουν τη σφραγίδα της Δημοκρατικής Παράταξης.

Μπορούμε όμως σήμερα να συγκινήσουμε και να κινητοποιήσουμε τους πολίτες που έχουν αποστασιοποιηθεί, να φέρουμε νέους ανθρώπους στο πολιτικό παιχνίδι, να εκφράσουμε τις ανάγκες του 21ου αιώνα;

Ναι, μπορούμε. Χρειάζεται όμως να δημιουργήσουμε ένα πολιτικό σοκ που θα ανατρέψει τις σημερινές ισορροπίες. Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται απαραίτητα να γίνουν κάποια βήματα.

Αυτό κατ’ αρχάς σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι να διαμορφώσουμε μια εναλλακτική προοδευτική πρόταση.

Η Ελλάδα χρειάζεται άμεση αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου, χρειάζεται επενδύσεις, χρειάζεται δουλειές. Με οργανωμένο σχέδιο, μεθοδικότητα και πολιτική σταθερότητα μπορούμε να οδηγηθούμε στην ανάκαμψη.

Εμείς ως Δημοκρατική Παράταξη οφείλουμε να στηρίξουμε ένα σύστημα θεσμών, οι οποίοι θα εξασφαλίζουν την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, και ίσες ευκαιρίες για όλους. Να παρουσιάσουμε μια διαφορετική δημόσια διοίκηση, να μπει ένα τέλος στην επιδρομή των κομματικών μηχανισμών στο κράτος. Να σχεδιάσουμε την Παιδεία και την ανάπτυξη που χρειάζεται η χώρα προκειμένου να διεκδικήσει το μέλλον της. 

Να επανασυνδεθούμε με τα λαϊκά στρώματα τα οποία ιστορικά αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά της παράταξης. Με εκείνους που ζουν τον κίνδυνο της φτωχοποίησης, με εκείνους που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, με τον κόσμο της αγροτιάς που βιώνει την εγκατάλειψη της υπαίθρου,με τους μικρομεσαίους που καθημερινά οδηγούνται στον αφανισμό, με τους ανέργους, με τους νέους που εγκαταλείπουν τη χώρα.

Να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα που χρεοκόπησαν οικονομικά και κοινωνικά την πατρίδα.

Έφτασε η ώρα να αμφισβητήσουμε τα κατεστημένα και να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας στους πολίτες.

Όταν όμως ζητάς αλλαγές, πρέπει να είσαι πρόθυμος να αλλάξεις και ο ίδιος. Οφείλουμε λοιπόν να κάνουμε μια γενναία ρήξη με τον εαυτό μας, διαφορετικά θα δείξουμε ότι δε διδαχθήκαμε τίποτα.

Ο χώρος πρέπει να ενωθεί και να επανασυσταθεί.

Τώρα. Με αλλαγή γενιάς, νοοτροπίας και φερέγγυα πρόσωπα..

Χωρίς να ακυρώσουμε τους παλαιότερους, καλούμαστε να κινητοποιήσουμε τους νεότερους, να βγάλουμε μπροστά τη γενιά της κρίσης. Να δώσουμε φωνή στους νέους ανθρώπους που θα εκφράσουν τις ανάγκες της εποχής. Να περάσουμε στην όχθη του νέου τα θετικά που προσέφερε η παράταξη και να αφήσουμε στην όχθη του παλιού, όσα πλήγωσαν τους πολίτες.

Να δημιουργήσουμε ένα κόμμα σύγχρονο, δημοκρατικό, ανοικτό στην κοινωνία και τους πολίτες.

Να προχωρήσουμε σε μια νέου τύπου ενότητα που θα έχει να κάνει με τις πολιτικές και τις ιδέες και όχι με την εξουσία. Μια ενότητα που θα είναι ηθική, ιδεολογική και πολιτική σε όλα τα επίπεδα. Να κοινωνικοποιήσουμε την προσπάθεια που γίνεται για να αισθανθούν οι πολίτες ότι τους αφορά. Η πολιτική για εμάς είναι προσφορά αξιών και όχι διανομή ρόλων.

Η ιστορική προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου που έχει ήδη δρομολογηθεί, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαραίτητη είναι η μεγάλη συμμετοχή των δημοκρατικών πολιτών στις διαδικασίες εκλογής Προέδρου για τη δημιουργία της Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης και η επιλογή ενός νέου και χωρίς βαρίδια του παρελθόντος, προσώπου.

Αν οι πολίτες μας δώσουν τη δύναμη και εμείς φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης, τότε θα έχουμε κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.