Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

22ος Πανελλήνιος Ποιητικός Διαγωνισμός «Κούρος Ευρωπού» της ΤΕΧΝΗΣ - Τιμητικό αφιέρωμα στη Ζωή Σαμαρά

Με την απονομή των Βραβείων και Επαίνων στους διακριθέντες στον 22ο Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό «Κούρος Ευρωπού» της ΤΕΧΝΗΣ του Κιλκίς, έκλεισε ο κύκλος και της φετινής διοργάνωσης, το Σάββατο 27 Μαΐου 2017, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς.
Ήταν μια βραδιά γεμάτη ποίηση, βραδιά ποιοτική και συγκινησιακή. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την Πρόεδρο της ΤΕΧΝΗΣ Κική Πάγκου, η οποία έκανε τις αναφορές της σε ρήσεις του Οδ. Ελύτη σχετικές με την ποίηση.

Το φετινό τιμητικό αφιέρωμα «Η κόρη του Οδυσσέα», αφορούσε τη Ζωή Σαμαρά, ποιήτρια, θεατρική συγγραφέα, κριτικό και επί 20ετία Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής του εν λόγω Διαγωνισμού της ΤΕΧΝΗΣ.

Όπως, χαρακτηριστικά, είπε η κ. Πάγκου, στην κ. Σαμαρά και στους συνεργάτες της οφείλεται η αίγλη, το κύρος, η σοβαρότητα και η αξιοπιστία του θεσμού, καθώς και το αμείωτο ενδιαφέρον των απανταχού ευρισκομένων Ελλήνων ποιητών.

Αίσθηση προκάλεσε η σύντομη αλλά ουσιαστική και περιεκτική αναφορά στη Ζ. Σαμαρά και το έργο της, της Αφροδίτης Σιβετίδου, ομότιμης καθηγήτριας στο Α.Π.Θ. και της Μαρίας Λιτσαρδάκη, αναπληρώτριας καθηγήτριας στο Α.Π.Θ., που ακολούθησε.

Στη συνέχεια προβλήθηκε η κινηματογραφική απόδοση του μονόπρακτου της Ζ. Σαμαρά «Εφόσον το όχημα κινείται», η σκηνοθεσία του οποίου ανήκει στον Παύλο Δανελάτο. Τους ρόλους απέδωσαν άψογα και αριστοτεχνικά τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας: Αγγελική Αντωνιάδου, Θεόφιλος Γουλτίδης, Χάρης Ισαακίδης, Φωκίων Παπαδόπουλος, Ιωάννα Ρούσσου. Ήταν ένα εξαιρετικό ζωντάνεμα του έργου της Ζωής Σαμαρά, όπου άλλη μια φορά κατεδείχθη η κλάση του Π. Δανελάτου ως σκηνοθέτη.

Ακολούθως η Πρόεδρος της ΤΕΧΝΗΣ επέδωσε αναμνηστική πλακέτα στην τιμώμενη δημιουργό, η οποία παίρνοντας το λόγο προκάλεσε συγκίνηση στο κοινό, με την αναφορά της στη σχέση της με την ΤΕΧΝΗ, τον Ποιητικό Διαγωνισμό και την πόλη του Κιλκίς.

Αμέσως μετά, ο Δήμαρχος Δ. Σισμανίδης ευχαρίστησε την κ. Σαμαρά για τα όσα προσέφερε στον τόπο μας και της επέδωσε το Λεύκωμα που εξέδωσε ο Δήμος Κιλκίς για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης του Κιλκίς.

Στη συνέχεια, η κ. Πάγκου αναφέρθηκε στις 101 φετινές συμμετοχές ποιητών, που προέρχονταν από όλα τα διαμερίσματα του Ελλαδικού χώρου και από Έλληνες του εξωτερικού (Γερμανία, Κύπρο), ενώ τα ονόματα των διακριθέντων ποιητών ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής κ. Αφροδίτη Σιβετίδου:

Α’ Βραβείο: Άννα Σπάρταλη από Θεσσαλονίκη.

Β’ Βραβείο: Μάρθα Παπαδοπούλου από Μαρούσι Αθήνας.

Γ’ Βραβείο: Γεώργιος Κουλιανός από Γιάννενα.

Έπαινοι: Ελένη Λαμνάτου από Αγία Παρασκευή Αθήνας.

Σουλτάνα Βουδούρη από Κοζάνη.

Αχιλλέας Σύρμος από Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.

Μηνάς Θεοδώρου από Αθήνα.

Ποιήματα των διακριθέντων διάβασαν τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής. Ήταν όλα υψηλού επιπέδου. Έτσι έκλεισε και η φετινή διοργάνωση του 22ου Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού «Κούρος Ευρωπού» που τελούσε και αυτός υπό την αιγίδα του ΥΠ. ΠΟ. Α.

Την 7μελή Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού αποτελούν οι:

Αφροδίτη Σιβετίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Α.Π.Θ., Πρόεδρος

Δημήτρης Γουνελάς, Νεοελληνιστής

Κική Δόγια-Πλόχουρα, Φιλόλογος

Έλσα Κορνέτη, Ποιήτρια

Σόνια Λευκίδου, Φιλόλογος

Αλεξάνδρα Μπακονίκα, Ποιήτρια

Έλλη Φρεγγίδου, Ψυχολόγος- Ποιήτρια

Χορηγοί:. Π.Ε. Κιλκίς Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμος Κιλκίς και ΔΙ.ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.