Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Ειδομένη... ένας χρόνος μετά

Του Πάνου Μόλλια
Ειδομένη 24 Μαΐου 2017. Ένας χρόνος από την εκκένωση του παράνομου καταυλισμού που άπαντες προσπαθούσαν να τον μετονομάσουν παράτυπο. Ένας καταυλισμός που δημιουργήθηκε παραβιάζοντας την Ελληνική νομοθεσία και ήταν υπεύθυνος για τα μετέπειτα έκτροπα που συνέβησαν, και είχε αντίκτυπο τον διεθνή διασυρμό της χώρας μας.

Ένας χρόνος μετά και ο χώρος που βρίσκονταν ο παράνομος καταυλισμός αποτελεί έρημο τοπίο. Τα σημεία που μένουν να τον θυμίζουν είναι κάποια έργα από τσιμέντο, η παροχή του ρεύματος και ο σωρός από σκουπίδια του καταυλισμού.

Ένας χρόνος μετά και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις φιλοξενούν καλλιέργειες σε αντέθεση έναν χρόνο πριν, υπήρχε η παράνομη αυθαίρετη κατάληψη και εγκατάσταση των μεταναστών και προσφύγων σε αυτοσχέδιες πρόχειρες κατοικίες.

Ένας χρόνος μετά και οι κάτοικοι ακόμα ευελπιστούν σε αποζημίωση για τις καταστροφές των περιουσιών τους οι οποίες που προκλήθηκε από μετανάστες και πρόσφυγες. Στην ευρύτερη περιοχή ακόμα μιλούν για ατυχή επιλογή την εκκένωση, διότι η παρουσία μεταναστών και προσφύγων στον παράνομο καταυλισμό εξυπηρετούσε οικονομικά συμφέροντα από το πιο απλό σαν θέσεις εργασίες έως και τα Project των ΜΚΟ. 

Κάποιοι εθελοντές- ακτιβιστές υπερασπίστηκαν την εκκένωση από την άποψη ότι διασώθηκε η ανθρώπινη αξιοπρέπεια των ανθρώπων αυτών και παράλληλα έδωσε τέλος στην εκμετάλλευση τους, που με την εκεί τους παραμονή τους, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, παρείχαν οικονομικά οφέλη και αυτοπροβολή για τρίτους.

Ένας χρόνος μετά, κάποιοι αδικήθηκαν βρήκαν την ησυχία τους αλλά η πολιτεία δεν τους αποζημίωσε για τις ζημιές που υπέστησαν, άλλοι νοσταλγούν την χρυσή εκείνη εποχή, όπως και να 'χει οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι ίδιοι μετανάστες και πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να μένουν σε δομές και σε μέρη που δεν επιθυμούν.

Ένας χρόνος μετά το προσφυγικό –μεταναστευτικό ακόμα υπάρχει και δεν έχει βρεθεί λύση για αυτούς τους ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.