Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Καταδίκη της βάρβαρης σεξουαλικής επίθεσης από τον εργοδότη τέρας

Διαμαρτυρία Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων "Η ΕΝΩΣΗ"
Ως Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων "Η ΕΝΩΣΗ", με αφορμή το αποτρόπαιο συμβάν με θύμα 22χρονη συναδέλφισσά μας στην περιοχή της Δάφνης, εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στη νεαρή εργαζόμενη και στους οικείους της και καταδικάζουμε την αποτρόπαια πράξη του βιαστή εργοδότη - τέρας. (Δείτε ΕΔΩ)

Θέλουμε να γνωρίζουν οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοί μας στον ιδιωτικό τομέα ότι η σεξουαλική επίθεση, είναι ένα από τα πιο τραυματικά συμβάντα που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος. Με τη σεξουαλική επίθεση ο δράστης προδίδει την εμπιστοσύνη του εργαζόμενου - θύματος και το αποστερεί από το δικαίωμα στη σεξουαλική του αυτοδιάθεση. 

Η σεξουαλική επίθεση αποτελεί μια βάρβαρη και βίαια πράξη κατά της ανθρώπινης φύσης, συνιστά κατάχρηση δικαιώματος, δύναμης και εξουσίας. Το ίδιο και η παρενόχληση σεξουαλικού χαρακτήρα, ένα κοινωνικό φαινόμενο που προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης. 

Αποτελεί δε, ιδιαίτερα στους χώρους της εργασίας, μία σχετικά συχνή, προσβολή εις βάρος των εργαζομένων και κυρίως των γυναικών. Το εν λόγω φαινόμενο συνιστούσε για δεκαετίες - και εν μέρει συνεχίζει να συνιστά - μία υπαρκτή αλλά αθέατη κατάσταση, την οποία η κοινωνία τη θεωρεί και την αντιμετωπίζει ως ταμπού, φροντίζοντας να αποκρύπτει επιμελώς την ύπαρξή της. 

Στους χώρους εργασίας το φαινόμενο αυτό πλήττει κυρίως τις γυναίκες, οι οποίες αφενός υφίστανται μία άνιση μεταχείριση και αφετέρου αποσιωπούν σε σημαντικό βαθμό το γεγονός, φοβούμενες κυρίως το διασυρμό, την κοινωνική κατακραυγή, καθώς και την επιδείνωση των εργασιακών τους συνθηκών.

Στο Σύλλογό μας έχουμε δεχθεί - διαχειριστεί τέτοιες καταγγελίες για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης σε χώρους εργασίας, παρέχοντας πλήρη υποστήριξη σε θύματα τέτοιου είδους εργοδοτικών συμπεριφορών.

Είναι απορίας άξιο, γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει παρέμβαση και ανακοίνωση καταδίκης του αποτρόπαιου συμβάντος από το Υπουργείο Εργασίας, αλλά και τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

Θα μπορούσαν, με αφορμή το περιστατικό αυτό, όχι μόνο να καταδικάσουν την απάνθρωπη πράξη του εργοδότη - τέρας, αλλά και να ενημερώσουν το ευρύ κοινό και τους εργαζόμενους για τα δικαιώματα που έχουν και τις ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθήσουν σε περιπτώσεις σεξουαλικής βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας.

Θα μπορούσαν επίσης να αναδείξουν τη διάσταση των κινδύνων που εγκυμονεί η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία των οικιακών βοηθών και των φροντιστών παιδιών και ηλικιωμένων σε σπίτια, εκεί δηλαδή που σημειώνονται και τα περισσότερα περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων και παρενοχλήσεων εργαζομένων και δη γυναικών.

Δεν το έχουν πράξη μέχρι στιγμής....θα πρέπει να απαντήσουν όμως το ΓΙΑΤΙ;

Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, να καταδικάσουν (έστω και καθυστερημένα) με ανακοίνωσή τους την αποτρόπαια και βάρβαρη πράξη του εργοδότη - τέρας.

Απαιτούμε, με αφορμή το περιστατικό, να υπάρξει καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στο ευρύ κοινό και τους εργαζόμενους, γύρω από τα δικαιώματα και τις επιλογές που έχουν σε τέτοιες περιπτώσεις.

Τέλος, ενημερώνουμε ότι Σύλλογός μας δέχεται καταγγελίες με περιστατικά παρενόχλησης και εργοδοτικής βίας στο www.idiotikoi.gr, στην ειδική φόρμα καταγγελιών που υπάρχει στην ιστοσελίδα μας και καλούμε τους συνάδελφούς μας να μην διστάζουν να προχωρούν σε καταγγελίες, όταν και όποτε διαπιστώνουν τέτοιου είδους περιστατικά. 

Πολύ σύντομα θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία, εφαρμογή (APP) για smart phones, τύπου "ALERT", την οποία θα μπορεί να χρησιμοποιεί κάθε ιδιωτικός υπάλληλος, για να ειδοποιεί άμεσα και με ασφάλεια το Σύλλογο, για κάθε πρόβλημα και κάθε κίνδυνο στο εργασιακό του περιβάλλον.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,

ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ,

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.