Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Ανακοίνωση Περιφέρειας για την «Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού»

Με αφορμή την «Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού», που γιορτάζεται από τις 24 έως τις 30 Απριλίου 2017, το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνει τα εξής:
«Η Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού για το 2017 πραγματοποιείται από τις 24 έως τις 30 Απριλίου. Ο στόχος της επετείου είναι να προωθήσει ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που διαθέτει η ανθρωπότητα απέναντι στα λοιμώδη νοσήματα που είναι ο εμβολιασμός.

Είναι γεγονός ότι ο εμβολιασμός έχει κάνει πολλά λοιμώδη νοσήματα να εμφανίζονται σπάνια ή ακόμη και να εξαφανιστούν από κάποιες χώρες. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας εφησυχάζει και να θεωρούμε τον εμβολιασμό ως μη απαραίτητο. Τα νοσήματα αυτά εμφανίζονται συνεχώς ως αναδυόμενα σε χώρες όπου υπάρχουν εμβολιαστικά κενά και ο εμβολιασμός είναι ανεπαρκής.

Επί πλέον, λόγω των αυξημένων μετακινήσεων και της παγκοσμιοποίησης του εμπορίου είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός των ταξιδιωτών ανάλογα με την χώρα προορισμού. Για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το υψηλό επίπεδο εμβολιασμού παγκοσμίως αποτελεί και στόχο της Αειφόρου Ανάπτυξης που πρέπει να επιτευχθεί έως το 2030.

Το αποτέλεσμα του εμβολιασμού ονομάζεται ανοσοποίηση. Η ανοσοποίηση αποτρέπει ασθένεια, αναπηρία και θάνατο από νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Τα γνωστότερα από αυτά τα νοσήματα είναι η διφθερίτιδα, η ηπατίτιδα Β, η ιλαρά, η παρωτίτιδα, ο κοκκύτης, η πνευμονία, η πολιομυελίτιδα, η διάρροια από ροταιούς, η ερυθρά και ο τέτανος.

Σε γενικές γραμμές και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:

• Η ανοσοποίηση υπολογίζεται ότι αποτρέπει 2 έως 3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο και επιπλέον 1,5 εκατομμύρια θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν η παγκόσμια κάλυψη εμβολιασμού ήταν πιο βελτιωμένη.

• H παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη εμφανίζεται σταθερή τα τελευταία χρόνια.

• Η εφαρμογή των νέων εμβολίων και η αξιοποίησή τους βαίνει αυξανόμενη.

• Υπολογίζεται ότι 19,4 εκατομμύρια βρέφη σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να μην έχουν εμβολιαστεί με τα βασικά εμβόλια.

Η αποτελεσματικότητα της εμβολιαστικής κάλυψης εξαρτάται από πέντε (5) παράγοντες:

• Την ποιότητα και τη χρήση των δεδομένων

• Την εμπλοκή της κοινότητας στον εμβολιασμό

• Την καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για την ανοσοποίηση των περιθωριοποιημένων και των εκτοπισμένων πληθυσμών

• Το ισχυρό σύστημα υγείας και

• Την πρόσβαση σε εμβόλια ανά πάσα στιγμή.

Όπως ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι χώρες πρέπει να έχουν ως στόχο να πετύχουν την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού σε ποσοστό τουλάχιστον 90% σε εθνικό επίπεδο και 80% σε κάθε περιοχή μέχρι το 2020.

Το Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για τα Εμβόλια είναι να επιταχυνθεί ο έλεγχος όλων των ασθενειών που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό με πρώτο ορόσημο την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας. Στοχεύει, επίσης, στο να ενισχύσει την έρευνα και την ανάπτυξη των εμβολίων της επόμενης γενεάς.

Τα εμβόλια συμβάλλουν σε μια υγιή παιδική ηλικία και μια παραγωγική και ικανοποιητική ενήλικη ζωή προστατευμένη από ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβολιασμό. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μείωση του ποσοστού της εμβολιαστικής κάλυψης ενός πληθυσμού μπορεί να οδηγήσει στην επανεμφάνιση και εξάπλωση μεταδοτικών νοσημάτων, όπως η ιλαρά, ο κοκκύτης, η διφθερίτιδα ή ακόμα και η πολιομυελίτιδα.

Η λανθασμένη και ελλιπής πληροφόρηση είναι δυστυχώς η αιτία για την δημιουργία μιας επικίνδυνης αντί-εμβολιαστικής κουλτούρας. Εδώ ο ρόλος των υπηρεσιών υγείας είναι καθοριστικός. Οι πολίτες πρέπει να πληροφορηθούν και να εκπαιδευτούν στα θέματα πρόληψης και αγωγής υγείας για να αλλάξουν τις λανθασμένες και πολλές φορές επικίνδυνες για τη Δημόσια Υγεία αντιλήψεις.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τις δράσεις των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας και με τους επαγγελματίες υγείας που διαθέτει συμμετέχει στις δράσεις μαζικού εμβολιασμού σε έκτακτες περιπτώσεις όπως επιδημίες, παράλληλα με την ενημέρωση του πληθυσμού. Επί πλέον, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργεί γραφείο-ιατρείο ταξιδιωτικής ιατρικής όπου εφαρμόζονται ειδικά εμβόλια στους ταξιδιώτες και χορηγούνται τα Διεθνή Πιστοποιητικά Εμβολιασμού, όπως προβλέπει ο Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός.

Ο εμβολιασμός είναι από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις της Δημόσιας Υγείας και τα εμβόλια αποτελούν την αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη λύση για την πρόληψη και προστασία της υγείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.