Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Ποια είναι η σωστή αποθεραπεία μετά την προπόνηση

Του Παναγιώτη Μαυρογενίδη*
Αποθεραπεία λοιπόν ή κοινώς το χαλάρωμα, είναι η απαραίτητη προοδευτική σωματική και ψυχολογική επαναφορά, μέσω ήπιων κινήσεων-μετακινήσεων και διατατικών ασκήσεων μετά το τέλος της κυρίως προπόνησης. Η αποθεραπεία ή χαλάρωμα επιτρέπει στο σώμα σας να χαλαρώσει και να επιστρέψει στην αρχική κατάσταση ηρεμίας και ξεκούρασης.

Επίσης η εκτέλεση της αποθεραπείας στο τέλος της προπόνησης, είναι ο καλύτερος τρόπος να ελαχιστοποιηθεί η κούραση και να απομακρυνθούν όλες οι κυματογόνες ουσίες που συσσωρεύτηκαν στην διάρκεια της. Κατά συνέπεια δεν πρέπει ποτέ να προσπαθήσετε να υπερπηδήσετε αυτό το στάδιο.

Η απορία όλων είναι τι πρέπει να κάνω μετά την προπόνηση και ποια αποθεραπεία πρέπει να ακολουθήσω. Παρακάτω σου δίνουμε ορισμένες πολύ χρήσιμες πληροφορίες που θα σου φανούν χρήσιμες για να τελειοποιήσεις την προπόνηση σου.

Η σωστή αποθεραπεία μπορεί κατά βάση να σε σώζει από επικείμενους τραυματισμούς,10 με 15 λεπτά χαλαρό τρέξιμο ώστε να κυκλοφορήσει το αίμα και να απομακρύνει το γαλακτικό οξύ από τους μύες. Οι πολύ καλές διατάσεις, σε βοηθούν ώστε να χαλαρώνει το μυϊκό σύστημα, και το καρδιοαναπνευστικό σύστημα, είναι απαραίτητο μετά από μία προπόνηση.

Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να επανέλθουμε σε κατάσταση ηρεμίας ολόκληρο το μυϊκό σύστημα. Η αποθεραπεία είναι εξίσου σημαντική όσο και η προθέρμανση.

Μετά την προπόνηση σου περπάτησε ή τρέξε πολύ χαλαρά 5 λεπτά περίπου και έπειτα κάνε διατάσεις των κύριων μυϊκών ομάδων. Αφιέρωσε χρόνο στις διατάσεις σου. Θα σε βοηθήσουν να είσαι πιο έτοιμος στην επόμενη προπόνηση σου και θα αποτρέψουν τυχών τραυματισμούς.

Επιπλέον αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι πως οι ασκήσεις της αποθεραπείας πρέπει να είναι τέτοιες που να ξεκουράζουν και όχι να κουράζουν επιπλέον τον ασκούμενο. Η ένταση πρέπει να είναι σταδιακά όλο και πιο μειούμενη έτσι ώστε να μειωθεί η θερμοκρασία του σώματος και να ομαλοποιηθούν οι σωματικές λειτουργίες.

Εκτός όμως από τις επιλεγμένες και σωστές ασκήσεις που οφείλουμε να κάνουμε , αποθεραπεία συνεχίζεται και μετά από το γυμναστήριο όπου απαραίτητος είναι ο ύπνος και η ξεκούραση. Όταν γυμναζόμαστε, είναι ακόμα πιο σημαντική η ανάπαυση και ο σωστός και ποιοτικός ύπνος, τουλάχιστον για οχτώ ώρες συνολικά την ημέρα.

Για όσους έχουν περισσότερο χρόνο για χαλάρωμα ένα μασάζ σε όλο το σώμα θα ήταν ό,τι καλύτερο, ειδικά στο τέλος μιας δύσκολης εβδομάδας.

Στο γυμναστήριο Kinesis-Gym το έμπειρο προσωπικό μας είναι στην διάθεσή σου για να σου υποδείξει το κατάλληλο πρόγραμμα αποθεραπείας ανάλογα με την ένταση της προπόνησης και τις ανάγκες του σώματος σου.

* Παναγιώτης Μαυρογενίδης
Απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδικότητα Μαζικός Αθλητισμός και δραστηριότητες κλειστού και ανοιχτού χώρου.
Φοιτητές μεταπτυχιακού Άθληση και Υγεία

Διεθνές αναγνωρισμένος TRX, Power Plate & Personal trainer.

Πιστοποιημένος εκπαιδευτής Les Mills, BODYPUMP & RPM instructor με πολλές συμμετοχές σε διεθνή σεμινάρια με αντικείμενο την μαζική και προσωπική άθληση (Group & personal training) Ιδρυτής και συνιδιοκτήτης του γυμναστηρίου Kinesis-Gym στο Κιλκίς και υπεύθυνος ομαδικών προγραμμάτων του γυμναστηρίου. Συνιδρυτής και ιδιοκτήτης της CrossTraining School και υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων της σχολής.

Από τον Οκτώβριο του 2014 προσκεκλημένος του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του ΑΠΘ στο μάθημα της ειδικότητας «Δραστηριότητες κλειστού χώρου» για σειρά διαλέξεων σε θεωρία και πράξη, με αντικείμενο την λειτουργική προπόνηση με ιμάντες αιώρησης, TRX suspension training.

Στο Kinesis-Gym κάνω τα ομαδικά προγράμματα αίθουσας, TRX, BODYPUMP,RPM, STEP​, CROSSFIT & ΟΡΘΟΣΩΜΙΚΗ, όπως επίσης ασχολούμαι με ειδικευμένες περιπτώσεις προσωπικής προπόνησης, (Pilates,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.