Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Ερώτηση Νότη Μαριά στην Ευρωβουλή για τις παράνομες κατασχέσεις των αγροτικών επιδοτήσεων


Δελτίο τύπου Νότη Μαριά 
Καθώς ενισχύονται τα μπλόκα των αγροτών ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής, Νότης Μαριάς με νέα παρέμβασή του στην Ευρωβουλή ζητά για άλλη μια φορά να σταματήσουν επιτέλους οι παράνομες κατασχέσεις των αγροτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων, κατασχέσεις στις οποίες επιδίδονται με μανία το τελευταίο διάστημα το Ελληνικό Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και οι Τράπεζες.

Στην Κατεπείγουσα Γραπτή Ερώτησή του που κατέθεσε σήμερα 1/2/2017 και η οποία απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, σε συνέχεια μάλιστα των σχετικών δημοσίων παρεμβάσεων του το τελευταίο διάστημα, επισημαίνει ότι «οι φτωχοποιημένοι από το μνημόνιο Έλληνες αγρότες αδυνατούν να εξοφλήσουν τους υπέρογκους φόρους, τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και να εξυπηρετήσουν τα τοκογλυφικά δάνεια, με αποτέλεσμα εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες να προχωρούν παράνομα σε κατάσχεση των κοινοτικών τους επιδοτήσεων και ενισχύσεων, όταν κατατίθενται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στον τραπεζικό λογαριασμό των ανωτέρω δικαιούχων αγροτών».

Κατόπιν ο Νότης Μαριάς παρατηρεί ότι ήδη με προγενέστερη Γραπτή Ερώτησή του στις 29/8/2014 είχε καταγγείλει τις «παράνομες κατασχέσεις από το Ελληνικό Δημόσιο και τις τράπεζες των κοινοτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων» δηλώνοντας ότι «η νομοθεσία της Ε.Ε. (Κανονισμοί 1782/2003, 1792/2003, 795/2004 κλπ όπως ισχύουν σήμερα) κατοχυρώνει το ακατάσχετο των κοινοτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων χωρίς καμία απολύτως αίρεση».

«Μάλιστα», συνεχίζει «το άρθρο 11 Κανονισμού 1290/2005 προβλέπει την «πληρωμή των δικαιούχων στο ακέραιο» επισημαίνοντας ειδικότερα ότι «τα ποσά που αντιστοιχούν στις χρηματοδοτήσεις» της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής «ή στη δημόσια χρηματοδοτική συμμετοχή στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης θα πρέπει να καταβάλλονται στο ακέραιο στους δικαιούχους».

Για τους λόγους αυτούς ο Νότης Μαριάς καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα προκειμένου:

1) Να εφαρμοστεί η παραπάνω νομοθεσία της Ε.Ε. που εξασφαλίζει το ακατάσχετο των ενισχύσεων και επιδοτήσεων που καταβάλλονται στους Έλληνες αγρότες βάσει της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και

2) Να επιστραφούν στους Έλληνες αγρότες οι επιδοτήσεις τους που κατασχέθηκαν κατά παράβαση της νομοθεσίας της Ε.Ε..

Σημειώνεται ότι ήδη την προηγούμενη Πέμπτη 26/1/2017 ο Νότης Μαριάς μιλώντας στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Ευρωβουλής είχε θέσει το ζήτημα των παράνομων κατασχέσεων των κοινοτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων των Ελλήνων αγροτών.

Το πλήρες κείμενο της Κατεπείγουσας Γραπτής Ερώτησής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Θέμα: Παράνομες κατασχέσεις από το Ελληνικό Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις Τράπεζες των επιδοτήσεων και ενισχύσεων που καταβάλλοντα στους Έλληνες αγρότες βάσει της ΚΓΠ.

Οι φτωχοποιημένοι από το μνημόνιο Έλληνες αγρότες αδυνατούν να εξοφλήσουν τους υπέρογκους φόρους, τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και να εξυπηρετήσουν τα τοκογλυφικά δάνεια, με αποτέλεσμα εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες να προχωρούν παράνομα σε κατάσχεση των κοινοτικών τους επιδοτήσεων και ενισχύσεων, όταν κατατίθενται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στον τραπεζικό λογαριασμό των ανωτέρω δικαιούχων αγροτών.

Ήδη με προγενέστερη Ερώτησή μας στις 29/8/2014 καταγγείλαμε τις «παράνομες κατασχέσεις από το Ελληνικό Δημόσιο και τις τράπεζες των κοινοτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων» επισημαίνοντας ότι «η νομοθεσία της Ε.Ε. (Κανονισμοί 1782/2003, 1792/2003, 795/2004 κλπ όπως ισχύουν σήμερα) κατοχυρώνει το ακατάσχετο των κοινοτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων χωρίς καμία απολύτως αίρεση».

Μάλιστα το άρθρο 11 Κανονισμού 1290/2005 προβλέπει την «πληρωμή των δικαιούχων στο ακέραιο» επισημαίνοντας ειδικότερα ότι «τα ποσά που αντιστοιχούν στις χρηματοδοτήσεις» της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής «ή στη δημόσια χρηματοδοτική συμμετοχή στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης θα πρέπει να καταβάλλονται στο ακέραιο στους δικαιούχους».

Ερωτάται η Επιτροπή ποια μέτρα θα λάβει προκειμένου:

1)Να εφαρμοστεί η παραπάνω νομοθεσία της Ε.Ε. που εξασφαλίζει το ακατάσχετο των ενισχύσεων και επιδοτήσεων που καταβάλλονται στους Έλληνες αγρότες βάσει της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής;

2)Να επιστραφούν στους Έλληνες αγρότες οι επιδοτήσεις τους που κατασχέθηκαν κατά παράβαση της νομοθεσίας της Ε.Ε.;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.