Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Η ημερίδα της ΓΓΙΦ για το σεξισμό στο δημόσιο λόγο

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Ο σεξισμός στο δημόσιο λόγο», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 5/12/2016 στην αίθουσα Κωστής Παλαμάς του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Την ημερίδα τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Σκουρλέτης, ο οποίος και απηύθυνε χαιρετισμό. Επίσης, τις διάφορες πτυχές του γλωσσικού σεξισμού φώτισαν με τις διεισδυτικές εισηγήσεις τους οι: Δημοσθένης Τρέμος, Διευθυντής Ανάπτυξης και Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της ΓΓΙΦ, Ξανθίππη Φουλίδη, Δρ. Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μαρία Γκασούκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λαογραφίας και Φύλου του Πανεπιστήμιου Αιγαίου και Μαριάνθη Γεωργαλίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του ιδίου Πανεπιστημίου.

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, αναγνωρίζοντας τη σημασία της εκφοράς του λόγου μας ως αντικατοπτρισμό των πεποιθήσεων και του τρόπου αντίληψής μας, μίλησε εξαρχής για τα φαινόμενα γλωσσικού σεξισμού, που συνεχίζουν να εκδηλώνονται κυρίως σε βάρος των γυναικών. Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε ότι «η διαιώνιση του σεξισμού στο λόγο μας, ενισχύει την ανακύκλωση των έμφυλων στερεοτύπων, τα οποία, με τη σειρά τους, χωλαίνουν την ακεραιότητα της γλώσσας μας και αναδεικνύουν τις σεξιστικές πτυχές της».

Επίσης, η Γενική Γραμματέας εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της ΓΓΙΦ απέναντι στην πληθώρα των σεξιστικών σχολίων, που λαμβάνουν καθημερινά οι γυναίκες στην πολιτική και σε θέσεις ευθύνης. Ωστόσο, από το λόγο της δεν εξαίρεσε και τις αναρίθμητες, ανώνυμες γυναίκες, που αδυνατούν να αντιδράσουν σε αντίστοιχα σχόλια γλωσσικού σεξισμού, ούτε και τις υποτιμητικές φράσεις που είθισται πια να επικρατούν για τις γυναίκες εν γένει, με μοναδικό αποτέλεσμα την ενίσχυση των έμφυλων ανισοτήτων.

Επιπλέον, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην εκπόνηση του Οδηγού χρήσης μη σεξιστικής γλώσσας στα διοικητικά έγγραφα από ομάδα ερευνητριών, μεταξύ των οποίων είναι και οι τρεις εισηγήτριες της ημερίδας. Ο οδηγός, έργο «σταθμός» της ΓΓΙΦ, αποτελεί μια έμπρακτη προσπάθεια υπέρβασης των φαινομένων του γλωσσικού σεξισμού, η οποία θέτει την ισότητα των φύλων στο επίκεντρο της εκφοράς του γραπτού λόγου και, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας, θα εκδοθεί και θα πάει για βοήθεια σε όλες και όλους, τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους του δημοσίου.

Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι και η πρόσφατη έκδοση της εγκυκλίου με θέμα «Υπέρβαση του «γλωσσικού σεξισμού» και ένταξη της διάστασης του φύλου στα διοικητικά έγγραφα», από το Υπουργείο Εσωτερικών, η οποία κυκλοφόρησε σε όλους τους δημόσιους φορείς και σήμερα η ΓΓΙΦ παρακολουθεί την σωστή εφαρμογή της.

Τέλος, η Γενική Γραμματέας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει, αλλά κόκκαλα τσακίζει», τόνισε ότι «είναι καιρός να πάψει η αναπαραγωγή του σεξισμού στο δημόσιο λόγο, η οποία αγνοεί τις ισότιμες αναφορές στο θηλυκό γένος και στη θέση της να υλοποιηθεί η ανάγκη άμεσης υπέρβασης των φαινομένων γλωσσικού σεξισμού σε κάθε εκφορά του λόγου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.