Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Η Διεθνής Αμνηστία (Παγκόσμιο Τμήμα) θεσπίζει το Ανθρώπινο Δικαίωμα του Προαγωγού και του Πελάτη – Αγοραστή Σεξουαλικών Πράξεων

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, την πρόταση της Διεθνούς Επιτροπής της Διεθνούς Αμνηστίας, που είχε κυκλοφορήσει για την πορνεία, και την αποκαλούσε «εργασία», καλώντας τις κυβερνήσεις να αποποινικοποιήσουν τους προαγωγούς, τους ιδιοκτήτες μπουρδέλων και τους αγοραστές-πελάτες. 


Από τις 26 Μαΐου 2016 η Διεθνής Αμνηστία επίσημα, υιοθέτησε ένα πλαίσιο που καθορίζει την υπεράσπιση και υποστήριξη των εκμεταλλευτών και όχι των εκμεταλλευομένων.

Η Συμμαχία Ενάντια στη Διακίνηση Γυναικών(CATW)4, μαζί με τα θύματα που έχουν επιζήσει από το εμπόριο του σεξ ,καθώς και μαζί με άλλες οργανώσεις για τα γυναικεία δικαιώματα αλλά και ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα συνεχίζουν να πιέζουν τη Διεθνή Αμνηστία, ώστε να επαναξιολογήσει την πολιτική της. Αντί της εκτεταμένης/ευρείας αποποινικοποίησης του εμπορίου του σεξ, η οργάνωση αντίθετα θα πρέπει να καλεί τις κυβερνήσεις να αποποινικοποιήσουν μόνο τα πρόσωπα που εκπορνεύονται - όχι τους εκμεταλλευτές τους. 

Δεν θα πρέπει να επιτρέπεται στους προαγωγούς, στους διακινητές και στους ιδιοκτήτες μπουρδέλων που αποκομίζουν τεράστια κέρδη από αυτό το διεθνές εμπόριο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά ούτε και στους πελάτες που τροφοδοτούν αυτό το εμπόριο, να κακομεταχειρίζονται βάναυσα τις γυναίκες δίχως να υφίστανται καμία τιμωρία.

Η απόφαση της Διεθνούς Αμνηστίας να νομιμοποιήσει το εμπόριο του σεξ είναι μια κατάφωρη παραβίαση των αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καθώς και διεθνών συμβάσεων, συμπεριλαμβανομένης της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου 5, τη Σύμβαση του 1949 6, του Πρωτοκόλλου το Παλέρμο 7, της Σύμβασης για την Εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων ενάντια στις γυναίκες (CEDAW)8. Καθώς συνεχίζουμε να παλεύουμε ενάντια σε αυτή την ολέθρια κίνηση, το αίτημα της Change.org με τη λίστα υπογραφών 9 θα παραμείνει ανοικτό και ενεργό μέχρι να καταφέρουμε να ανατρέψουμε την πολιτική της Διεθνούς Αμνηστίας για την αποποινικοποίηση της σεξουαλικής βιομηχανίας.

Τον Οκτώβριο του 2015, ως μέρος της Παγκόσμιας Μέρας Δράσης ενάντια στην πρότασης της Διεθνούς Αμνηστίας, κυκλοφόρησε μια Παγκόσμια Διακήρυξη 10 παροτρύνοντας την οργάνωση να στηρίξει τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα αυτά των γυναικών.

Εάν συμφωνείτε με το κείμενο, παρακαλούμε να ενώσετε τη δύναμή σας μαζί με άλλους που έχουν υπογράψει 11 και έχουν ήδη απορρίψει την απόφαση της Διεθνούς Αμνηστίας να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές αμέτρητων γυναικών και κοριτσιών καταδικάζοντάς τες στην σεξουαλική εκμετάλλευση.

Μια οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει καθήκον να προστατεύει τα πιο περιθωριοποιημένα άτομα σε μια κοινωνία, και ιδιαίτερα αυτά που στερούνται πραγματικών ελεύθερων επιλογών. Η Διεθνής Αμνηστία είναι η πρώτη και κατέχει εξέχουσα θέση μεταξύ των οργανώσεων βάσης, υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκόσμια. 

Με την πολιτική της αυτή, δίνει το πράσινο φως ώστε να χαρακτηριστεί η πορνεία ως εργασία αλλά και ως μια πηγή ενδυνάμωσης για τις γυναίκες. Έτσι έχασε η Διεθνής Αμνηστία το όραμά της για έναν κόσμο όπου κάθε άνθρωπος θα έχει το δικαίωμα να ζει με αξιοπρέπεια και ελεύθερος από τη βία. 

Ωστόσο, ελπίζουμε πως η Διεθνής Αμνηστία θα επανακαθορίσει την αποστολή της και θα ανακτήσει την αξιοπιστία της, βρισκόμενη ξανά στο πλευρό των διεθνών συμβάσεων και του διεθνούς δικαίου και στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους.

Μέχρι τότε είναι επίσημο!

Η Διεθνής Αμνηστία είναι συνήγορος των δικαιωμάτων των προαγωγών, των πελατών-αγοραστών και αυτών που βγάζουν χρήματα από την πώληση σεξουαλικών πράξεων εις βάρος και στις πλάτες των γυναικών και των κοριτσιών παντού.

Παραπομπές
1 https://www.amnesty.org/en/policy-on-state-obligations-to-respect-protect-and-fulfil-the-human-rights-of-sex-workers/
2 http://catwinternational.org/Home/Article/624-catw-responds-amnesty-international-turned-its-back-on-women
3 https://www.amnesty.org/en/latest/news/2016/05/amnesty-international-publishes-policy-and-research-on-protection-of-sex-workers-rights/)
4 Coalition Against Trafficking in Women (CATW)
5 http://www.un.org/en/universal-declaration-human-rights/index.html
6 http://www.ohchr.org/EN/ProfessionalInterest/Pages/TrafficInPersons.aspx
7 http://www.ohchr.org/EN/ProfessionalInterest/Pages/ProtocolTraffickingInPersons.aspx
8 http://www.un.org/womenwatch/daw/cedaw/cedaw.htm
9 https://www.change.org/p/amnesty-international-vote-no-to-decriminalizing-pimps-brothel-owners-and-buyers-of-sex
10 http://catwinternational.org/Content/Images/Article/630/attachment.pdf
11 https://docs.google.com/forms/d/1-KGCefssc5WpS80rgbXOaQYR-eTiVYisflxHo4ZoqyQ/viewform

Τρόποι με τους οποίους ΕΣΥ μπορείς να εμπλακείς:

Μάθε για το ζήτημα.

Διαβάστε "The Framing of Gender Apartheid: Amnesty International and Prostitution" (Ισπανικά) (Γαλλικά) by Taina Bien-Aimé Διευθύνουσα Σύμβουλος, CATW.

And find more articles and posts on our "Amnesty International's Harmful Policy for the Decriminalization of the Sex Trade" reading list.

Συμμετέχετε Join στις συζητήσεις στα social media.

Keep on tweeting @Amnesty and its affiliates using #NoAmnesty4Pimps. 

Ζητήστε τους να υπερασπιστούν τους εκμεταλλευόμενους – Όχι τους εκμεταλλευτές

Υπόγραψε on to the Global Declaration and add your voice to the Change.org petition. Διέδωσε Share these with your network and urge them to get involved. The Global Declaration is also available in Spanish, French and Italian.

Συμμαχία Ενάντια στη Διακίνηση Γυναικών -Coalition Against Trafficking in Women (CATW)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.