Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Τι ειναι η Προπονητική;


Του Κώστα Πουντζουκίδη*
Είναι η επιστήμη που διατυπώνει τις βασικές αρχές, αποκαλύπτει τις νομοτέλειες που διέπουν την προπονητική διαδικασία και αναπτύσσει τις μεθοδικές καθοδήγησής της. Προπονητική είναι η θεωρία των ενεργειών της προπόνησης.

Η Προπονητική περιλαμβάνει όλες τις αναφορές, τους κανόνες, τα συστήματα των κανόνων και το χειρισμό τους κατά την προπόνηση και τις αθλητικές καταστάσεις, ιδιαίτερα στους αγώνες . Η θεωρία των ενεργειών της προπόνησης που εκφράζει η προπονητική δεν στηρίζεται μόνο σε επιστημονικές γνώσεις, αλλά και σε εμπειρίες αυτών που ασχολούνται και παρακολουθούν συστηματικά την προπονητική πράξη. 

Η προπονητική ως "συνθετική" επιστήμη επομένως παίρνει θεωρητικά και μεθοδολογικά δεδομένα από διάφορες επιστήμες και δημιουργεί μια ενιαία θεωρία, ένα νέο ενιαίο θεωρητικό σύστημα. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και γνώσεις που προέρχονται από επιτυχημένες εφαρμογές στην πράξη και μεθόδων της προπόνησης. Οι γνώσεις αυτές θεωρούνται ¨εμπειρικές¨ δεδομένου ότι δεν μπορούν να τεκμηριωθούν επιστημονικά.

Γενική προπονητική

Χαρακτηρίζεται όταν τα θεωρητικά και μεθοδολογικά δεδομένα που περιέχει ισχύουν για όλα τα αθλήματα και τις μορφές άθλησης.

Ειδική προπονητική
Χαρακτηρίζεται όταν αναφέρεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προπονητικής διαδικασίας για κάθε άθλημα ή αγώνισμα και σε κάθε μορφής άθληση. Στηρίζεται, βέβαια, στα δεδομένα της γενικής προπονητικής.

Η Προπονητική διαδικασία
Με τον όρο αυτό εννοούμε τη διαδικασία μετάβασης ενός αθλούμενου- προπονούμενο άτομο από μια κατάσταση σε μια άλλη τροποποιημένη της αρχικής. Η μεταβολή αυτή πετυχαίνεται μέσω των προπονητικών ερεθισμάτων. Τα ερεθίσματα αυτά προσδιορίζονται από τους στόχους, τα περιεχόμενα και τις μεθόδους της προπόνησης.

Τα περιεχόμενα της προπονητικής
Οι βασικές αρχές της προπόνησης ειναι :

1.Η φυσική κατάσταση

2.Η ταχύτητα

3.Η Αντοχή

4.Η Κινητικότητα (ευκαμψία)

5.Οι Συντονιστικές ικανότητες

6.Η Τεχνική

7.Η Τακτική

8.Ο Σχεδιασμός της προπόνησης

9.Η Αξιολόγηση της απόδοσης

10.Η Καθοδήγηση και ρύθμιση της προπόνησης και των αγώνων

11.Η Δύναμη

* Πουντζουκίδης Κώστας
- Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ
- Ειδικότητες: Πυγμαχία-Tae kwon do- Kick boxing - Σωματική Διάπλαση
Προπονητής Ομάδας tae kwon do Λιμενικού Σώματος.
- Επί 13 έτη μέλος και προπονητής Αυτοάμυνας της Ομάδας Ειδικών Αποστολών Λ.Σ.
- 2 Φορές Παγκόσμιος πρωταθλητής kick boxing wasco 2008 - 2009.
- Πρωταθλητής και Κυπελούχος Ελλάδος tae kwon do

5 σχόλια:

  1. http://ecourse.uoi.gr/pluginfile.php/107810/mod_resource/content/1/%CE%A3%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82%20%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82%202014.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πηγη ειναι παντα απο τις σπουδες μας ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ .Ποτε δεν θα διατυπωθει κατι χωρις να ειναι επιστημονικα τεκμηριωμενο και εξακριβωμενο.Σε ευχαριστω

      Διαγραφή
  2. Χαιρομαι γι αυτο αλλα θα πρεπει η πηγη να αναφερεται στο κειμενο. Ετσι λεει η δεοντολογια στην αρθρογραφια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχεις δικιο γιαυτο το αναφερω ποιο πανω !!!!!Σε ευχαριστω για την επισημανση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητε πετρο ειναι ποιο ευγενικο οταν μιλας δημοσια να μιλας επωνυμα και με φωτο και οχι πισω απο φωτογραφιες με ματια και λογοτυπα .αυτο δειχνει πονηρια και κρυμενη κακια .ευχαριστω για το σχολιο σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.