Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Κιλκίς: Αυτά είναι τα εικαστικά τμήματα του Καλλιτεχνικού Συνόλου "πόλις"

ΤΜΗΜΑΤΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
Α) ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
(από 6 ετών)
Τα παιδιά μικρότερης ηλικίας έρχονται σε πρώτη επαφή με την τέχνη της ζωγραφικής, τη θεωρία των χρωμάτων και διάφορες τεχνοτροπίες μέσα από ατομικά και ομαδικά παιχνίδια–ασκήσεις, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν βιωματικά τη διαδικασία δημιουργίας ενός εικαστικού έργου.



Β) ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
Στο τμήμα ενηλίκων διδάσκονται οι βασικές αρχές του σχεδίου και της ζωγραφικής (θεωρία και πρακτική), ενώ στη συνέχεια μπορεί να γίνει και μια πρώτη επαφή με διαφορετικά υλικά και τεχνικές, ανάλογα με τη δυνατότητα και επιθυμία του κάθε μαθητή και πάντα σε αναζήτηση του προσωπικού, εικαστικού ύφους.

ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΟΜΙΚΣ (από 8 ετών)
ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
Στόχος του τμήματος είναι η δημιουργία ενός άλμπουμ κόμικς μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τη δημιουργία χαρακτήρων, σεναρίου, ντεκουπάζ, σχεδιασμού και μελανώματος των καρέ, προετοιμασία με ηλεκτρονικά μέσα (σκανάρισμα, επεξεργασία, σελιδοποίηση) καθώς και μια επαφή με τη διαδικασία της εκτύπωσης-αναπαραγωγής του έργου.

Τα μαθήματα περιλαμβάνουν και θεωρητική υποστήριξη με αναφορές στην ιστορία των κόμικς, στις διαφορετικές «σχολές» (αμερικανική, ευρωπαϊκή, ιαπωνική) καθώς και σεμινάρια από δημιουργούς κ.α.



ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΚΑΚΙΟΥ
ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ και ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΩΝ
Το σκάκι είναι ένα παιχνίδι για ανθρώπους όλων των ηλικιών. Μαθαίνοντας κάποιος σκάκι μπορεί να αποκτήσει ένα ευχάριστο χόμπι για όλη του τη ζωή.

Το σκάκι αναπτύσσει τη μνήμη και τη λογική σκέψη, βελτιώνει τη συγκέντρωση, προάγει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα και διδάσκει την ανεξαρτησία.

Το σκάκι δείχνει ότι η επιτυχία απαιτεί σκληρή δουλειά.

Παράλληλα με την αύξηση της σκακιστικής γνώσης και την βελτίωση των επιδόσεων των μαθητών, στόχος μας είναι η διάδοση του σκακιού, η συστηματική καλλιέργεια των αξιών που συνδέονται με αυτό και η ανάδειξη της παιδαγωγικής του σημασίας.

-Πέρα από όλα τα παραπάνω, στους στόχους των τμημάτων σκακιού του «πόλις» είναι και η δημιουργία ομάδων, ανάλογα με την πρόοδο και φυσικά την επιθυμία των μαθητών, οι οποίες θα λαμβάνουν μέρος σε αγώνες.

ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ

Α) ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
(από 5 ετών)
Ένα συνεχές διαδραστικό παιχνίδι των παιδιών για να γνωρίσουν τον πηλό, αυτό το φυσικό υλικό το τόσο απαραίτητο από αρχαιοτάτων χρόνων.

Κατασκευή αντικειμένων που οξύνουν την φαντασία τους και την δημιουργικότητά τους (πίνακες, διακοσμητικά, χρηστικά).

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι τελείως φυσικά και ασφαλή για παιδιά.

Β) ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

«Περάστε τον ελεύθερό σας χρόνο με στιγμές χαλάρωσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Μέσα από τον μαγικό κόσμο της κεραμικής, μπορείτε να έρθετε σε επαφή με τα συναισθήματα και τις ευαισθησίες σας και να εκφραστείτε».

Α’ τετράμηνο:

Κατασκευή απλών φορμών με μακαρόνι και φύλλο (μικρά αγγεία, κουτιά, και χρηστικά αντικείμενα) διακοσμημένα με μπατανάδες και πυροχρώματα.

Β’ τετράμηνο:

Κατασκευή σύνθετης φόρμας με πηλό stonewere, γλυπτική και χαρακτική πάνω στον πηλό. Διακόσμηση με υαλώματα υψηλής θερμοκρασίας στους 1280'c, και οξείδια (χαλκού, σιδήρου, κοβαλτίου, μαγγανίου).

ΤΜΗΜΑ ΚΟΠΤΙΚΗΣ-ΡΑΠΤΙΚΗΣ

Το τμήμα απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες που δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με το αντικείμενο ή βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα, όσο και σε αυτούς που ασχολούνται ερασιτεχνικά ή/και επαγγελματικά και θέλουν να βελτιώσουν την τεχνική και το ταλέντο τους.

Στο τμήμα διδάσκονται:

Βελονιές ραφής (τρύπωμα, σορφιλέ, καρίκωμα, σούρα, ρεμπάτεμα, πιόσιμο, κτλ).

Να παίρνουμε μέτρα σωστά, να βγάζουμε πατρόν, φούστα, παντελόνι, φόρεμα, παιδικά, ανδρικά, γυναικεία... κι εφόσον αντέχουν οι μαθητές, πάμε σε ζακέτες, σακάκια, παλτό.

Όλα τα παραπάνω τα ράβουμε στα μέτρα μας, στα μέτρα των παιδιών μας ή των αγαπημένων μας προσώπων. Δηλαδή παίρνουμε ένα κομμάτι πανί και το κάνουμε ρούχο.

ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ (από 12 ετών)

Γνωριμία και εξοικείωση με την επιφάνεια εργασίας του photoshop, βασικά εργαλεία και μενού.

-επεξεργασία εικόνας, φωτισμός και χρωματισμός

-επιλογή τμημάτων της εικόνας και επεξεργασία τους χωριστά

-αφαίρεση αντικειμένων απο εικόνα και προσθήκη νέων

-αλλαγή φόντου

-αλλαγη σχήματος της εικόνας ή επιλεγμένων τμημάτων της

-εξοικείωση με τα layers (επίπεδα), διαχείρηση και συνδοιασμός τους

-γνωριμία με τις μάσκες (layer masks) και τα φίλτρα (adjustment layers)

-διόρθωση εικόνας, αφαίρεση ατελειών, ρετουσάρισμα

-σχεδίαση, σύνθεση τεχνητής εικόνας

-ειδικά εφέ (π.χ. μετατροπή θερινού τοπίου σε χειμερινό, της ημέρας σε νύχτα κ.λ.π.)

-μετατροπή δισδιάστατων εικόνων σε τρισδιάστατες και σχεδίαση προτότυπων τρισδιάστατων

-animation και 3D animation

Το μόνο που χρειάζεται να έχουν οι συμμετέχοντες είναι ένας φορητός Η/Υ (laptop).

ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΡΟΥΣΤΩΝ

ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
(5+ ετών)
Στο παιδικό τμήμα θα γίνει μία πρώτη επαφή με τα παραδοσιακά κρουστά. Επίσης τα παιδιά θα λάβουν κάποιες γνώσεις της βασικής μουσικής θεωρίας, όσο αφορά τις αξίες κατά κύριο λόγο, για να αποκτήσουν αργότερα τη δυνατότητα ανάγνωσης ρυθμικής παρτιτούρας.

Αυτά θα γίνουν μέσα από παιχνίδια και από διαρκή ενασχόληση των παιδιών με τα όργανα έτσι, ώστε να αναπτυχθεί μία εξοικείωση.

ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Στο τμήμα ενηλίκων θα ασχοληθούμε με την παρτιτούρα έτσι, ώστε όσοι δεν γνωρίζουν να μάθουν να την χρησιμοποιούν, χωρίς όμως να αναλώνουμε πολύ χρόνο σε αυτό.

Βασική δραστηριότητα θα είναι η εκμάθηση σωστής τεχνικής επάνω στα όργανα και η προετοιμασία κάποιας πιθανής εκδήλωσης ή συναυλίας, τα κομμάτια της οποίας θα επιλεχθούν προσεκτικά έτσι, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν όλοι ανεξαρτήτου επιπέδου εξοικείωσης με τα όργανα.

*Τα τμήματα κρουστών θα ενισχύονται κατά διαστήματα με σεμινάρια από τον διεθνούς φήμης ντράμερ Κώστα Αναστασιάδη.

ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ (ΕΝΗΛΙΚΕΣ)

Τα τμήματα αυτά έχουν σκοπό την περαιτέρω εκπαίδευση των ατόμων που συμμετέχουν σε συναυλίες, χορωδίες και άλλα μουσικά δρώμενα. Έχοντας το κάθε άτομο προσωπικό χρόνο με τον εκπαιδευτή, μπορεί να βελτιώσει την μουσική του αντίληψη δουλεύοντας είτε πάνω στα τραγούδια που πρόκειται να προετοιμάσει είτε και σε άλλα κατάλληλα για τις ιδιαιτερότητες της φωνής του.

Συγκεκριμένα το μάθημα αφορά:

• στην εξάσκηση της ακοής έτσι ώστε να βελτιωθεί και να μεγιστοποιηθεί η αντίληψη των βασικών στοιχείων της μουσικής (ρυθμός, μελωδία, παλμός, τονικό ύψος, διάρκεια φθόγγων κτλ),

• στην ρυθμική και τονική αγωγή των τραγουδιών έτσι ώστε ο εκπαιδευόμενος να βελτιώσει και να ξεπεράσει τυχόν προβλήματα που εντοπίζονται σ’ αυτούς τους τομείς,

• στην σωστή και καθαρή εκφορά του λόγου μέσα από το τραγούδι,

• σε συμβουλές για τη σωστή στάση του σώματος και ορθή χρήση της αναπνοής,

• στις βασικές γνώσεις για την χρήση των μικροφώνων,

• στα βασικά μορφολογικά στοιχεία των τραγουδιών (εισαγωγές, στροφές, επωδοί, γέφυρες, ιντερμέδια κτλ)

•στις ερμηνευτικές προσεγγίσεις των τραγουδιών που προετοιμάζει (ή και γενικώς των διαφόρων υφών και ρευμάτων του ελληνικού τραγουδιού).

Η Μουσική Προετοιμασία δεν είναι μάθημα φωνητικής, αλλά μάθημα για την βελτιωμένη και πιο ολοκληρωμένη απόδοση του εκάστοτε τραγουδιού.

Μαθήματα γίνονται ολοκληρωμένα και στα δύο τετράμηνα της εκπαιδευτικής περιόδου.

-Οι μαθητές των τμημάτων της μουσικής προετοιμασίας του «πόλις» θα λαμβάνουν μέρος σε συναυλία στο τέλος κάθε τετραμήνου με επιλεγμένο θέμα για το οποίο θα γίνουν και οι ανάλογες πρόβες.

- Τα έργα των μαθητών του τμήματος θα εκτεθούν στο φεστιβάλ που διοργανώνει το εργαστήρι του «πόλις» κάθε χρόνο στο τέλος της διδακτικής περιόδου.

- Έντυπη αίτηση εγγραφής και πληροφορίες χορηγούνται από τη Γραμματεία μας στην οδό Σουρή 6 Κιλκίς στο ισόγειο, καθημερινά τις ώρες 9.00 με 14.00 και 19.00 με 21.00. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2341025111.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.