Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Η Αναπτυξιακή Κιλκίς διεκδικεί 8.000.000 € μέσω του προγράμματος LEADER με όραμα

Δελτίο τύπου Αναπτυξιακής Κιλκίς
Κιλκίς 2023, leader περιφερειακό οικοσύστημα έντασης Γνώσης, αξιοβίωτης Ανάπτυξης και κοινωνικής Συνοχής
Μετά από πολύμηνη και επίπονη εργασία στελεχών της Αναπτυξιακής Κιλκίς, μετά από ουσιαστική και σε βάθος συνεργασία και διαβούλευση με τους φορείς του νομού καθώς και εκατοντάδες πολίτες οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους, υποβλήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το νέο πρόγραμμα CLLD / LEADER για την περίοδο 2016-2023, ύψους 8 εκ. ευρώ.


Πιστεύοντας ότι το μέλλον του νομού Κιλκίς δεν είναι να καταστεί υποδοχέας των βιομηχανιών της Θεσσαλονίκης ή εξορυκτικός νομός, ούτε να πορευθεί ως ο φτωχός συγγενής της Περιφέρειας, αναμασώντας διαρκώς την καραμέλα των πολλών προοπτικών και δυνατοτήτων που έχει, προσδιορίσθηκε ένα φιλόδοξο και δυνατό όραμα.

Ένα όραμα που αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη όχι μόνο ως οικονομική μεγέθυνση, όχι μόνο ως απορροφήσεις κονδυλίων, αλλά ως απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου, που δίνει προτεραιότητα στον άνθρωπο και στην αρμονική του συνύπαρξη με το περιβάλλον, ενισχύοντας την ζωτικότητα της υπαίθρου και την ευημερία των κατοίκων της.

Με όραμα να δημιουργήσουμε μέχρι το 2023 ένα νομό Κιλκίς που θα ξεχωρίζει ως Leader (ηγετικό) περιφερειακό οικοσύστημα έντασης Γνώσης, αξιοβίωτης Ανάπτυξης και κοινωνικής Συνοχής, η Αναπτυξιακή Κιλκίς θέτει έξι θεματικές κατευθύνσεις με δράσεις που καλύπτουν όλο το εύρος των αναγκών και δυνητικών πρωτοβουλιών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αφορούν: 


- την υποστήριξη της βιώσιμης επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της υπαίθρου με έμφαση στην αλυσίδα αξίας του αγροδιατροφικού τομέα και τη διασύνδεσή του με τον τουρισμό – πολιτισμό, 

- την ανάπτυξη υποδομών και ενίσχυση δράσεων βελτίωσης της ελκυστικότητας της περιοχής και της ποιότητας ζωής του τοπικού πληθυσμού, 

- την ενίσχυση δράσεων για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, την εξοικονόμηση ενέργειας, την αξιοποίηση των ΑΠΕ και την προστασία των οικοσυστημάτων, 

- την ενσωμάτωση και ενίσχυση της γνώσης, της καινοτομίας και της ποιότητας σε όλες τις διαστάσεις της τοπικής ανάπτυξης, 

- την προώθηση της συνεργασίας, της δικτύωσης και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ επιχειρήσεων και φορέων διαφορετικών περιοχών και

- την υλοποίηση δράσεων για την επίτευξη κοινωνικής συνοχής, την καταπολέμηση της φτώχειας και την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων από το προσφυγικό ζήτημα.

Το νέο τοπικό πρόγραμμα CLLD / Leader δομήθηκε στη βάση των ευρωπαϊκών, εθνικών και περιφερειακών πολιτικών καθώς και των σύγχρονων αναπτυξιακών μοντέλων και τάσεων. Παρά δε, τους μικρούς χρηματοδοτικούς του πόρους, αναμένεται να αποτελέσει τον καταλύτη της αναπτυξιακής διαδικασίας και τον πολλαπλασιαστή της ανάπτυξης για όλο τον νομό Κιλκίς δημιουργώντας ένα νέο τοπικό, αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο, στο πλαίσιο του οποίου και σε συνέργεια και συμπληρωματικότητα με τα άλλα έργα και δράσεις των τοπικών φορέων να μπορέσει να γίνει το κοινό όραμα πραγματικότητα.

Θα είναι ένα πρόγραμμα που δεν θα ευνοήσει τον κατακερματισμό δυνάμεων και πόρων, που δεν θα χρηματοδοτήσει αποσπασματικά και ασύνδετα έργα ή μη βιώσιμες επενδύσεις. Ένα πρόγραμμα που θα ενισχύσει φορείς και επενδυτές με υψηλά ποσοστά επιχορήγησης, μα και, κυρίως, έμπνευσης, εμπιστοσύνης και πίστης ότι, παρά τις αντιξοότητες, υπάρχει όχι μόνο ελπίδα αλλά και σχέδιο, το δικό μας κοινό σχέδιο για να κάνουμε το Κιλκίς τόπο άξιο για να κατοικείς, να ζεις και να δημιουργείς, για ένα μέλλον που στον καθένα αξίζει να έχει.

Πληροφορίες: Παναγιώτης Κωνσταντινίδης, Συντονιστής προγράμματος CLLD / LEADER, τηλ. 23410 25305, 6946 173444

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.