Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

"Γιατρέ το νύχι μου, μπαίνει μέσα στο κρέας"


Γράφει ο Αντώνιος Ευαγγέλου*
Χειρουργός
Η είσφρυση όνυχος είναι η επώδυνη εκείνη κατάσταση κατά την οποία “το νύχι μπαίνει μέσα στο κρέας” δηλαδή το περιφερικό άκρο του νυχιού αυξάνεται προς τα κάτω και μέσα στο δέρμα του δακτύλου. Πιο συχνά αφορά το νύχι του μεγάλου δακτύλου των ποδιών αλλά μπορεί να συμβεί στα νύχια και των άλλων δακτύλων.

Κατά την είσφρυση, το νύχι που πάσχει μπορεί να μπαίνει στο δέρμα είτε δεξιά είτε αριστερά είτε και στις δυo πλευρές της παρονύχιας χώρας.

Από πλευράς αιτιολογίας η είσφρυση όνυχος είναι μια φλεγμονή που οφείλεται κατεξοχήν σε ανατομικό πρόβλημα της μήτρας του νυχιού σε συνδυασμό με τα μαλακά μόρια της παρονύχιας χώρας.

Τα περισσότερα άτομα που ταλαιπωρούνται με είσφρυση όνυχος συνήθως γεννιούνται έχοντας μια μικρή ιδιαιτερότητα στην ανατομία του νυχιού. Το ανατομικό αυτό πρόβλημα επιβαρύνεται στις εξής περιπτώσεις:

· Όταν για κάποιο λόγο υπάρχει αυξημένη πίεση στην περιοχή δεξιά και αριστερά των δακτύλων του ποδιού (άτομα που φορούν στενά παπούτσια ή που συμμετέχουν σε αθλήματα όπως στίβος, ποδόσφαιρο κλπ.),

· Όταν κόβουμε τα νύχια μας με λανθασμένο τρόπο ούτως ώστε το νύχι να ανατέλλει με λάθος κλίση και να μπαίνει μέσα στο δέρμα του δακτύλου

· Όταν υπάρχει κακή υγιεινή στην περιοχή του άκρου ποδός.

Η αντιμετώπιση της είσφρυσης όνυχος είναι χειρουργική. Επειδή η αιτία βρίσκεται στη βάση του νυχιού που πάσχει και συγκεκριμένα στο υπερτροφικό σημείο της μήτρας η θεραπεία δεν θα πρέπει να αφορά την αφαίρεση όλου του νυχιού αλλά μόνο του προβληματικού τμήματος με μια επέμβαση που λέγεται ονυχοπλαστική.

Κατά την ονυχοπλαστική, με στελεχιαία αναισθησία με Xylocaine 2% και ίσχαιμο περίδεση, αφαιρείται όλο το παρωνύχιο και η μήτρα του εμβυθισμένου όνυχος, και αφού γίνει σχολαστικός καθαρισμός, συρράπτεται το ελεύθερο χείλος πάνω στo υγιές νύχι. Τα ράμματα αφαιρούνται σε 15 μέρες, ενώ ήδη από την δεύτερη ημέρα ο ασθενής πηγαίνει στην εργασία του. Η μέθοδος έχει άριστα αποτελέσματα.

Είσφρυση όνυχος


Είσφρυση όνυχος (μετά από ονυχοπλαστική)

* Αντώνιος Ι. Ευαγγέλου MD,MSc
Χειρουργός
Πτυχιούχος Α.Π.Θ.
Μεταπτυχιακό Δίπλωμα
Ήπαρ - Χοληφόρα - Πάγκρεας
Εξειδίκευση στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική
Σπάρτης 1 (3ος όροφος), Κιλκίς
Τηλ.: 23410 25380
Κιν.: 6946 542397

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.