Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Ιούλιος 2016: Το ημερολόγιο των hotspot

Του Πάνου Μόλλια
Θεσσαλονίκη
Σε ένα πρόσφατο δημοσίευμα διάβασα ότι μετατρέπονται σε παράδεισοι ναρκωτικών, πορνείας και ανομίας τα Hot spots της Θεσσαλονίκης (www.thestival.gr). Φαινόμενα που δεν είναι πρωτόγνωρα σε μας, αλλά τα συναντήσαμε στο τότε παράνομο καταυλισμό στην Ειδομένη, σε καθημερινή βάση. 

Κάτι το οποίο το διατυμπανίζαμε αναφερόμενοι στην ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατούσε, την παραβατικότητα που αναπτυσσόταν σε εκείνη την περιοχή ενισχύοντας έναν καταυλισμό παράνομο που όλοι από άγνοια ή σκόπιμα αναφέρονταν ως παράτυπο.

Χέρσο
Με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια στο κέντρο φιλοξενίας χέρσου του Κιλκίς, είδα την ανομία της Ειδομένης και των hotspots της Θεσσαλονίκης σε μικρότερη κλίμακα. όπλα πορνεία και ναρκωτικά δημιούργησαν επεισόδια για φυλετικούς λόγους είτε για έλεγχο της περιοχής. Επισκέφτηκα τα Hot spots και διαπίστωσα όλα τα παραπάνω μιλώντας με φιλοξενούμενους πρόσφυγες.

Ειδομένη
Τι γίνεται στην Ειδομένη όμως; Ξεκίνησα μια επίσκεψη στα άλλοτε κραταιό Ghetto των μεταναστών και προσφύγων. Όλα έχουν αδειάσει. Τοπίο ερήμωσης. Κάποια υπολείμματα από κατασκευές μαρτυρούν ότι στον χώρο φιλοξενήθηκε ένας καταυλισμός σύμβολο που έμελε να κάνει γνωστό το όνομα της Ειδομένης στην υφήλιο. 

Συναντώντας τους κάτοικους αναφέρθηκαν στην ηρεμία και την φυσιολογική ζωή σε δεδομένα του παρελθόντος. "Οι πρόσφυγες δεν μας λείπουν καθόλου" είπε ο ένας συγκεκριμένα, "χωρίς να είμαστε ρατσιστές και το όλο κλίμα διαμορφώθηκε από την καθημερινή συμπεριφορά αυτών προς τις περιουσίες μας και εμάς τους ιδίους". 

Εξέφρασαν φόβους για πιθανή επιστροφή μεταναστών και προσφύγων στην Ειδομένη κάτι που επιθυμούν και κάτοικοι από την αντίπερα όχθη δηλαδή αυτοί που ευνοήθηκαν από την παρουσία μεταναστών και προσφύγων στην Ειδομένη.

Τα παράπονα συνεχίζονται με την αναφορά ότι σταμάτησαν οι αστυνομικοί έλεγχοι στις γέφυρες κάτι που επέφερε μετανάστες και πρόσφυγες στην Ειδομένη. Παρά την εντατικοποίηση των περιπολιών σχηματίστηκε ένας μικρού καταυλισμός πλησίον των συνόρων και μεταξύ Ειδομένη – Χαμηλού. Η δε υποστήριξη τους σε τροφή και νερό πλέον γίνεται από τους παραπονεμένους επαγγελματίες αλλά και από αλληλέγγυους που δρουν ανεξέλεγκτοι στην περιοχή.

Αποζημιώσεις και φερεγγυότητα απόδοσης
Στους ξεχασμένους κατοίκους που υπέστησαν καταπατήσεις, και καταστροφών καλλιεργειών αλλά και φθορές σε διάφορες ασχολίες τους ο Δήμος Παιονίας συγκέντρωσε αιτήσεις για αποζημιώσεις. Το παράπονο των κατοίκων είναι ότι η πολιτεία ξεχνάει όταν τα φώτα της δημοσιότητας σβήνουν. 

Εκφράστηκε δυσπιστία ως προς την ορθή κατανομή των αποζημιώσεων Αν υπάρξουν. Αλήθεια όταν κάνουμε φορολογική δήλωση η εκκαθάριση φόρου για να εισπράξει το κράτος γίνεται άμεσα. Για την καταβολή αποζημιώσεων γιατί πρέπει να είναι χρονοβόρο.

Γιατί γενικά δημιουργούν έκτροπα;

Γιατί δεν βρίσκετε οριστική μια λύση, ώστε να πάψουν να γίνονται μετανάστες και πρόσφυγες αντικείμενα εκμετάλλευσης οικονομικής αλλά και ψυχολογικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.