Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Κόλλιας: Ο ζωντανός θρύλος της παραδοσιακής ποντιακής μουσικής - Video



Του Τάσου Κοκοβίδη
Για τους νεότερους που δεν γνωρίζουν τον Νικόλαο Κετικίδη - Κόλλια, θα ήθελα να τους πω ότι είναι πόντιος δεύτερης γενιάς με καταγωγή από το Σεβαστό του νομού Κιλκίς. Είναι σήμερα 90 ετών και μένει στη Θεσσαλονίκη


Ήταν μουσικός-το δεύτερο επάγγελμα-και έπαιζε κυρίως βιολί, κλαρίνο, ενώ τα τελευταία χρόνια επειδή είχε προβλήματα στον αυχένα άρχισε να παίζει λύρα. 

Παρότι σήμερα 90 χρονών έμαθε και συνεχίζει να παίζει με νότες. Στους Αμπελόκηπους στα γραφεία του συλλόγου Άγιος Θεόδωρος Γαβράς βρήκαμε δεκάδες σημειώσεις γραμμένες σε νότες πενταγράμμου. 

Όταν κάποιος μουσικός σκοπός του έκανε εντύπωση ακούγοντάς τον τον αποτύπωνε σε χαρτί με νότες ώστε να μπορεί να τον μελετήσει και να τον μάθει. 

Εκείνο πάντως που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση σε αυτόν τον άνθρωπο-τον γνωρίζω από μικρό παιδί, είναι η ευκολία με την οποία σκάρωνε στίχους. Η άνεση με την οποία έγραφε τραγούδια και ο τρόπος που τα τραγουδούσε.

Ο τόσο εκφραστικός, ο τόσο συναισθηματικός. Τον θυμάμαι πάντα καλοσυνάτο και πάντα με το χαμόγελο στα χείλη. Πήγαμε στην Θεσσαλονίκη για να του πάρουμε συνέντευξη-του το χρωστούσαμε άλλωστε-και περάσαμε ανέλπιστα καλά. Περάσαμε ένα όμορφο απόγευμα μαζί του με κουβέντα, λύρα και τραγούδι. 

Τον ευχαριστούμε από καρδιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.